Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bíróság elé állt a speciális iskola 26 nevelője

Megkezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon annak a 26 vádlottnak a büntetőügye, akik ellen a Juhar utcai speciális iskolában kialakított, úgynevezett dühöngőszoba kialakítása miatt emelt vádat az ügyészség, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntett emiatt.
Óriási médiaérdeklődés mellett kezdődött meg a Kecskeméti Városi Bíróságon annak a 26 vádlottnak a büntetőügye, akik ellen a kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában kialakított dühöngőszoba miatt emelt vádat korábban az ügyészség. A dr. Göblyös Péter ügyész által felolvasott terjedelmes vádirat szerint Kimpián Ildikó elsőrendű vádlott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Szakiskolájának igazgatói feladatát látta el. Az intézményhez egy lakásotthon is tartozott, és az intézményben egy úgynevezett „dühöngő" szobát hoztak létre, ahol a gyermekeket elkülönítették - megszegve ezzel a hatósági előírásokat. Ezt a - 6x5 méter alapterületű - helyiséget bekamerázták és az ablakait berácsozták. A szobában mindössze egy kanapét helyeztek el. Az elsőrendű vádlott és társai - az intézmény dolgozói - a vádiratban foglaltak szerint 2007 novembere és 2010 januárja közötti időpontban az otthonban elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek korlátozták személyi szabadságukban, különös tekintettel a mozgásukban és tartózkodási helyük szabad megválasztásában.

Megtelt a nevelőkkel a kecskeméti bíróság nagyterme.
Megtelt a nevelőkkel a kecskeméti bíróság nagyterme.

A vádirat szerint az évek alatt tucatnyi fiatalt korlátoztak bizonyítható módon szabad mozgásában, vagyis őket zárták be a zárt szobába. Többségében olyan gyerekek kerültek ily módon büntetésre, akik korábban társaikkal erőszakoskodtak, vagy nem egy esetben rátámadtak nevelőikre is. Volt azonban olyan eset is, amikor már hisztizés miatt is bezártak gyerekeket. Kimpián Ildikót többek között nyolc rendbeli, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésével vádolták meg. A vádirat terjedelmére jellemző, hogy az ügyész felolvasása több mint egy órán keresztül tartott.

Kimpián Ildikó a tárgyalási szünetben kérdésre elmondta, méltatlannak tartja az ellen indított eljárást, és nem történt bűncselekmény. A dühöngőszobáról úgy nyilatkozott, hogy annak kialakítására a gyerekek biztonsága érdekében volt szükség, hiszen csak így tudták őket megóvni kezelhetetlen társaiktól.

A bíróság a nagy hőségre való tekintettel a vádirat ismertetését követően berekesztette a tárgyalást, mindössze a tanúkihallgatások időpontját egyeztették. Kimpián Ildikót hétfőn hallgatja majd meg a bíróság.

Olvasóink írták

  • 1. lordzola 2011. augusztus 26. 14:23
    „Ez vicces, én azt hittem mást fogok olvasni, de ez szó szerint ugyan az a cikk, mint a promenad.hu-n Na most kié az igazi???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megsérült egy motoros nő Baján

Életveszélyes fejsérülésekkel szállítottak kórházba egy 61 éves nőt, miután péntek reggel elesett kismotorjával Baján.
Tovább olvasom