Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Brutális állatkínzás: halomban álltak az tetemek egy mélykúti portán

Kiskunhalas - Elpusztult birkák tetemeire és lesoványodott, brutális körülmények között tartott lovakat találtak a kiskunhalasi állatvédőrök Mélykút határában egy gazdasági porta, valamint egy ménes területén.
Az állatvédőrök a jánoshalmi rendőrökkel és a területileg illetékes hatósági állatorvossal közösen egy összehangolt akció keretében, előzetes bejelentés alapján ellenőrizték a két helyet - írja a halasmedia.hu. Egyelőre nem állapítható meg, hogy miben pusztultak el a birkák, elképzelhető, hogy valamilyen fertőzésben, de nem egyértelmű, hogy az összefüggésben áll-e a tartási körülményekkel – állapította meg a helyszínen a hatósági állatorvos. Ezért egyelőre csak figyelmeztetésben részesült az állatok gazdája, akit határozatban köteleztek arra, hogy változtasson a körülményeken.

A hanyag, felelőtlen állattartás körülményei egyértelműen megállapíthatók voltak a lovas birtokon is, ahol mintegy 30-40 lovat tartott ugyanez a gazda brutális körülmények között. Márta Gabriella, a Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat elnökének elmondása szerint volt olyan ló, amelyiknek 30-40 centiméter hosszú kinövés volt a patáján az ellátatlanság miatt.

A lovak alól az ürüléket nem takarították el, vagy csak ritkán. A környékbeliek elmondása szerint egy nappal korábban még egy elpusztult csikó is hevert a karám bejáratánál, amin a többi ló taposott. Szintén tőlük származó információk szerint gyakran hullottak el lovak a telepen, de nem tudni, a tetemek hova kerültek, a szomszédok azt gyanítják az udvaron felhalmozódott trágyadomb alá temették el őket, ahonnan időnként csontvázak kerülnek elő most is.

A gazda január 20-ig kapott haladékot, amennyiben nem változtat a körülményeken, úgy állatkínzás megalapozott gyanúja miatt eljárás indulhat ellene. Márta Gabriella azt is elmondta, hogy mostantól az Állatvédőrség egyre több helyen jelenik meg, és a figyelmeztetésen túl szükség esetén eljárásokat is fog kezdeményezni a felelőtlen állattartókkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A báli szezon egyik legrangosabb társasági eseménye

A világ egyik legnagyobb jótékonysági szervezetének kecskeméti csoportja, a Rotary Club Kecskemét január 28-án 19 órai kezdettel tartja jótékonysági bálját. Tovább olvasom