Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Búvárúszás: Juhos Gergely bizakodó a világbajnokság előtt

Kecskemét – Juhos Gergely búvárúszó világbajnokkal és edzővel beszélgettünk. Az egykori világcsúcstartó elmondta, kiváló állapotban és jó hangulatban várják a magyar búvárúszók a hódmezővásárhelyi világbajnokságot.
- Kecskeméten hogyan indult útjára a sportág?
- Közel negyvenéves múltra tekint vissza a búvárúszás meghonosodása Kecskeméten: egyike voltunk az első kluboknak Magyarországon. Én már 20 éve itt vagyok, de előttem is nagy nevek öregbítették az egyesület jó hírét: volt már Európa-bajnoka is a városnak, és reméljük ezután is születnek nagyszerű eredményeink, mert most is jól szerepelnek versenyzőink.

- Mondhatni, a csúcson vonultál vissza. Miért?
- Igazából ekkor már nagy motivációt nem találtam a sportban, egy évvel előtte a Shanghaji Világbajnokságon - amikor kétszeres világbajnok lettem, és világcsúcsot úsztam - voltam a csúcson. Ezután következett 2005-ben a duisburgi világjátékok. Előre elhatároztam, hogy bármi történjen, visszavonulok. Erre az eseményre még felkészültem, de az eredmények nem úgy sikerültek, ahogy terveztem. Ezek után jelentettem be, hogy abbahagyom a versenyzést.

A II. Búvárúszó Világjátékok sajtótájékoztatója májusban.
A II. Búvárúszó Világjátékok sajtótájékoztatója májusban.


- A pályafutásod alatt is edző szerettél volna lenni, vagy a karriered befejezése után döntöttél így?
- Nálunk mindig szoros volt az együttműködés az edzőinkkel. A pályafutásom vége felé megesett, hogy néha-néha én tartottam az edzéseket, és az idő előrehaladtával egyre több tréninget vezényeltem. A későbbiekben már természetessé vált a dolog, mondhatjuk, belecsöppentem az edzői pályába.

Mi a búvárúszás?

Uszonyosúszásnak is nevezik. A távok ugyanazok, mint az úszásban: 50-1500 méterig. Uszonnyal a lábon kell minél rövidebb idő alatt megtenni az adott távot felszíni gyorsúszással, a búvárok eszközére is hasonlító légzőcső is segíti a versenyzőket. Másik ága a delfinúszás: uszonyos felszíni úszás.

- Szerinted fontos, hogy egy edzőnek legyen búvárúszói múltja?
- Mindenképpen fontos tényező, így sokszor át tudja érezni tanítványai helyzetét, el tudja magyarázni, mit vár versenyzőitől. Bár vannak olyan trénerek, akik sohasem voltak búvárúszók, és komoly sikereket értek el nemzetközileg is, ettől függetlenül véleményem szerint előnyösebb, ha valaki versenyszerűen búvárúszott.

- Említettük már, hogy Magyarországon lesz a következő világbajnokság. Milyen kecskeméti eredményeket vársz a hódmezővásárhelyi világversenyen?
- Kecskeméti színekben jelenleg négy biztos versenyző indul a vébén, esély van arra, hogy dobogós, vagy még komolyabb eredményeket érjenek el. Bízom benne, mindegyik magyar versenyzőnek érem kerül a nyakába, és minimum egy világbajnokunk lesz! Tudjuk, milyen jó a magyar közönség, ez is hozzásegítheti búvárúszóinkat ahhoz, hogy kiválóan szerepeljenek a tornán. Szeretnénk azt is, hogy sok kecskeméti szurkoló kísérje el versenyzőinket a július 27-én kezdődő, és augusztus 8-án végződő vébére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 centis vízbe ugrott fejest - csigolyatörést szenvedett

Mentőhelikopterrel szállították kórházba azt a 22 éves mórahalmi férfit, aki a kunfehértói mólóról a másfél méter mély vízbe ugrott fejest. Tovább olvasom