Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csoki(be)tojás: Nyuszi ül a fülben

Kecskemét - Elmúlt a húsvét. Pedig még el sem kezdődött. Évekkel ezelőtt elmúlt már a varázsa. A nyúl adott. De mi van a nyúlon túl?
Gyerekkoromban unokanővéreimmel szombaton és vasárnap nagymamáéknál tojásokat festettünk, kosárkákat béleltünk fűvel, miközben a konyhában főtt a sonka és a tojás, sült a sok finom sütemény.

Apukámmal hétfőn reggel felkeltünk, nagyon kicsit reggeliztünk, tudván, hogy mi minden vár ránk a nőknél, akiket rózsavízzel megöntözni indultunk, aztán izgatottan készülődtünk (én legalábbis biztosan), de addig és addig, és olyan alaposan, hogy végül sosem mi lettünk azok, akik saját nőinket (anyut és húgomat) elsőként meglocsoltuk volna. Azt hiszem, néhány év után már el sem várták, hogy mi legyünk az elsők.

Csokinyuszi ül a fűben.
Csokinyuszi ül a fűben.

Aztán elmentünk a szomszédokhoz, rokonokhoz, barátokhoz. A verset mindig én mondtam. Aztán felnőttem, de a húsvét hétfő reggeleken továbbra sem mi voltunk az első otthoni locsolók. Már nem az izgatott készülődés volt az ok, sokkal inkább a vitatkozás nyúlt hosszúra: ki vezeti az autót. Mert aki vezet, az nem iszik. A döntés végül minden évben ugyanaz volt: menjünk biciklivel! És nyomtuk a köröket, beszélgettünk, nevettünk nagyokat. Útközben, és vendégségben egyaránt. Délután a haverokkal folytattuk. Találkozás a törzskocsmában, indulás a csajokhoz. Estére mind összegyűltünk az utolsó helyen, eljöttek a már meglocsolt lányok is. És beszélgettünk, nevettünk, jól éreztük magunkat. A húsvétnak mindig megvolt a varázsa.

Aztán felnőttem, vidékről a városba költöztünk. Apa lettem, aki fiával meglocsolta otthon a csajokat, a lépcsőházban a közvetlen szomszédokat, aztán az erkélyen állva nézte, hogy vannak még bicikliző apák gyerekeikkel, srácok a haverjaikkal, akik nem átallnak virágot a gomblyukba tűzve, kissé kapatosan vigyorogva menni szomszédokhoz, rokonokhoz, barátokhoz, hogy a nőket verssel és kölnivel köszöntsék.

Teltek az évek, fogytak az utcán sétáló, tekerő locsolók. Most meg már azt látom, mindenki menekül. Vagy bezárkózik. Hiába sorakoznak a bevásárlóközpontok polcain a mindenféle színű, méretű csokinyulak, és köszönnek rá boldog-boldogtalanra szinte már rögtön a csokimik levonulása után, a húsvét varázsa elmúlt.

Gyalog Galopp - A nyúlon túl

Gyerekeink megtanulják az iskolában, mi ez az ünnep, mi még mesélünk nekik arról, nálunk hogyan telt, mit meséltek szüleink, nagyszüleink. De ők a saját gyerekeiknek már nem tudnak húsvéti élményekről beszélni. Azt majd mindenki tudja (mert a marketingesek azért nem felejtenek!), hogy ha húsvét, akkor nyúl. Nyuszi ül a fülben. Meg szemben. A polcon. De, hogy mi van a nyúlon túl? Az utódaink utódai számára örök kérdés marad…

Olvasóink írták

  • 1. hajnalka 2011. április 25. 08:29
    „Ez egy jó írás.

    De a címe? Ízléstelen és indokolatlan. A fele több lett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlen autós okozott motorbalesetet az 51-esen

Két fiatal sérült meg abban a motorbalesetben, amely vasárnap este történt az 51-es főút Harta és Solt közötti szakaszán. Tovább olvasom