Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy drogos vallomása: a fűvel dobtam fel a hétköznapokat

A drogokkal kapcsolatban felmerülő kérdések mindig is parázs vitákat szültek. Kíváncsiak voltunk, hogy a szakmai szempontokkal szemben hogyan gondolkodik a másik oldal: egy ex-drogos mesélt nekünk tapasztalatairól.
A delmagyar.hu egy olvasója testközelből tapasztalta meg a drog sajátságos világát. A neve elhallgatását kérő olvasónk – nevezzük Gábornak – már több, mint négy és fél éve nem nyúlt szerhez, de még élénken emlékszik élete ezen szakaszára.

- Nem tartottam magam függőnek, csupán egy átlagos fiatalnak, aki marihuánával dobja fel a mindennapokat – vág a közepébe Gábor. - Amikor először próbáltam, megtetszett az érzés, főleg, mert más volt, mint az alkohol. Attól kezdve sokkal kevesebbet ittam – na nem mintha előtte alkoholista lettem volna – teszi hozzá.

Alkoholmámor helyett fű 

Elmondása szerint főleg az terelte a pia helyett a fű felé, hogy az alkoholmámorban gyakran nem emlékezett az előző esti bulikra, és nem egyszer agresszíven viselkedett.

Pia helyett fű?
Pia helyett fű?

A krokodil felfalja a húst

Mostanában a krokodil fantázianévre hallgató szert ragadta ki a sajtó a dizájnerdrogok közül. A név nem véletlen: olyan, mintha a ragadozó hüllő támadta volna meg a fogyasztókat, hatására ugyanis a hús elkezd leválni a csontról. A heroin-utánzat mégis népszerű, főleg Oroszországban, mert az ára töredéke a „tiszta" anyagnak.
 
- Amikor egy-egy húzósabb este után másnap mesélték, hogy biciklivel nekimentem a falnak, elgondolkoztam: ha erre nem emlékszem, akkor mire még? A marihuána esetében ez nem szokott előfordulni, ráadásul sokkal nyugodtabb vagyok beszívva, mint berúgva. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a fű jobb, mint a pia, szívjátok gyerekek – szabadkozik az ex-drogos.

Gábor szerint egy drogos közösséget nem úgy kell elképzelni, mint egy sötét, elvetemült bandát, ami kitaszítja magából azt, aki nem próbál ki mindent.

Csak dizájner drogot ne!

- A kíváncsiság hajtott minket, ráadásul csoportban bátrabb az ember. De ha valaki azt mondta, nem kér, senki nem erőltette. Akkor persze még nem örvendtek ekkora népszerűségnek a manapság divatosan csak dizájner drogoknak nevezett szerek – vágja közbe Gábor, miközben homlokán sűrű ráncok jelennek meg. – Nem mertem volna kipróbálni ezeket – jegyzi meg.

Megéri?
Megéri?

A dizájner drogok veszélye, hogy az ismert kábítószerek alkotóelemeiből készítik őket, csak némi változtatással. Így sokkal olcsóbb lesz az előállítása, ráadásul amíg nincs nyilvántartva, legális szernek minősül. Ugyanakkor éppen az ismeretlen, és sokszor igen káros mellékhatásokat okozó összetevők miatt félnek tőle sokan, köztük Gábor is. Éppen ezért mindig fontosnak tartotta, hogy alapos utánajárás előzze meg az új szerek kipróbálását.

- Volt annyi eszem, hogy felfogjam: ez nem játék. Bármit elém tehetnek, aminek akár rövid- akár hosszútávon, de kiszámíthatatlan hatásai lehetnek. Ezért tartom óriási felelőtlenségnek a dizájner drogok használatát – bosszankodik Gábor. Ő leginkább a marihuána mellett maradt, ritkán fordult elő, hogy más szerekhez nyúlt volna.

Mindenki mást érez, amikor beáll

Azt, hogy milyen hatása van a fűnek, amit annyira megszeretett, nem tudta pontosan megmondani.

- Még sosem hallottam két emberről, akik ugyanazt érezték volna, amikor beálltak. Ez mindenkire másképp hat, sőt, alkalmanként is más-más hatása lehet. Előfordul, hogy szimplán feldob, elégedett vagy önmagaddal és a világgal, teljesen ellazulsz. Sok haverom igazi művész lett olyankor: nagy beleéléssel tudott mesélni egy konkrét zenéről, vagy csak általában a dallamról, hogy mennyire kifejező, érzelmekkel teli és felkavaró – emlékszik vissza Gábor.

A filmekben gyakori ábrázolása a fűnek, hogy mindenen röhög, aki beszívott. Nos, ez Gábor szerint nem véletlen: ő is gyakran tapasztalta, hogy olyan dolgokat talált viccesnek, amire tisztán fel sem figyelt volna.
- A legérdekesebb az volt, hogy teljesen más síkra helyezte a gondolkodásomat. Olyan dolgokon kezdtem agyalni, amik egyébként eszembe se jutottak volna. Ezek néha teljes sületlenségek, de olykor komoly eszmefuttatások voltak – élveztem, hogy használom az agyamat – osztja meg velünk Gábor, de hozzáteszi, ma már nincs szüksége efféle szerekre, hogy egy mélyet beszélgessen valakivel.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. DayDOG 2011. szeptember 26. 23:44
  „schatis...látom kollégák leszünk a drog iparban :) :D
  horvathi: melyik káros hatásra gondolsz? az agyserkentő hatására vaaaaagy netán az értágító hatására,ami például remek kezelési metodus lehet agyérelmeszesedésben illetve bármilyen érelmeszesedésben szenvedő betegeknek? esetleg a fájdalomcsillapításra,amire mellesleg amerikában receptre kapható? nem népszerűtíeni akarom a fűvet...ez mindenkinek szuverén joga,h mit sziv és mit nem...csak kicsit lássunk már túl a gépies sztereotipiákon...akiről msot ugy beszélünk,h "fiatalság", egy napon tőlük fog függni az életünk...nyilván nem buta agyilag zokni narkósoktól szeretnék függni én se :)”
 • 59. schatis 2011. szeptember 26. 17:04
  „Már elnézést, hogy belekotyogok, de nem az orvosdoktorok írják fel épp a legerősebb kábítószereket ?
  Altatók, nyugtatók, kedélyjavítók.
  Egyébként is a kender gyógyhatásairól könyvek is jelentek meg.”
 • 58. horvathi 2011. szeptember 26. 16:54
  „Már csak azért sem lehetsz orvos, mert egy valódi orvos az esküje alapján soha nem népszerűsítené ilyen vehemensen egyik kábítószert sem, hiszen tisztában van annak negatív következményeivel. Ezért kizárásos alapon csakis drogdíler lehetsz....”
 • 57. schatis 2011. szeptember 26. 16:45
  „Jah belépő drog...
  Mutassatok már valakit aki hamarabb szívott füvet, mint hogy jól berugott volna előtte vagy 100x.
  No akkor mi is a belépőcucc ?”
 • 56. DayDOG 2011. szeptember 26. 16:41
  „jolvan,feladom,nyertél :D jó tévézgetést :D”
 • 55. horvathi 2011. szeptember 26. 15:57
  „Valóban a fű az nem heroin, csak a heroinhoz vezető első lépcső! A való világot pedig a drogdílerséged miatt tönkretett agyhalott fiatalok nézik, már akik még nem kerültek ki a temőkbe....”
 • 54. DayDOG 2011. szeptember 26. 15:46
  „Zacher Gábor? igen ismerem...néha napján bekapcsolom a tévét...mig ahogy nézem neked az egyetlen informácios csatornádról beszélünk...ami igen szomorú...dehát nem is várom ezután,hogy megértsd,miről beszélek,mert még megeröltetnéd a Való Világon edzödött buksidat :)
  de mondjuk tenném hozzá nem semmi,hogy reggel ota drogdílerből drogdíler temekezési vállakozó lettem :D holnap estére én leszek az elnök ha igy haladunk :D de ha logikusan gondolkodsz,amig iylen felfogású emberek lesznek mint te,kedves horvathi, addig az is a drogokhoz fog nyulni,aki amugy nem tette volna...tudod hogy van ez a tiltott gyümölcs-el....nem arra probáltam rávilágítani,h a drog valojában egy jo dolog...távolról sem...pusztán arra,h azokból amit irsz,nyilván valóan látszik,h fogalmad nincs a témáról,csak valamiylen müsorból meritesz,amit valamikor láttál,és arra,h a fű azért nem heroin és abszolut nem egyértelmű,törvényszerű következmény a kemény drogok használata azért mert már valaki szivott....szépen is néznénk ki...telel lenne a világ narkós zombikkal...de ez nem igy van hál Istennek
  És ezekből a kiindulva ennek a cikknek sokkal nagyoibb haszna van,mint akármiylen rendőrségi drogprevencios előadásnak...itt egy olyan ember beszél,aki éli is ezt az életet,nem csak hallott rola ezt azt vmilyen "szakértőtől" akit mutogatnak...minden a hitelességen múlik...a gyerekeket egyszerü hülyének nézi midnenki..."majd azt mondom neki,h ne fűvezzé azt akkor nem fog"...csak az a baj,h ez nem igy müködik...ha leülsz a gyerekkel,és tiltás nélkül elmondod neki,h miről van szó,kicsit nagyobb esélyed lesz...

  és mondjuk az fel sem merül benned,h nem drogdiler vagyok,hanem mondjuk orvos? neadj Isten toxikologus? vagy csak valaki,akit érdekel a világ ami körülveszi?látod erről beszélek...előitéletek és beskatulyázás az internet arctalansága mögé bujva...mert gondolom az arcomba nem mondanád,h mocsokos drogdiler :) de látod ez megint előitélet volt csak részemről :D

  abban viszont igazad van,h egy fiatal tragédiája sem elhanyagolhato!!annyiban kijavitva,h ha egy fiatal meghal a drog miatt,akkor nem érdekel,h magyar volt-e...emberek vagyunk első sorban és csak másodsorban magyarok..bár nem értem,h ez hogy kapcsolódik ide....viszont azt most boritékba teszem neked,h a világon SOHA SENKI nem halt még meg a fű miatt...nézz ennek utána mielőtt megint kapnék egy titulust vagy valami baromsággal vádolnál kérlek :)”
 • 53. horvathi 2011. szeptember 26. 15:14
  „52. DayDOG

  Aki ilyen vehemciával védi a "lágy dorogok" elterjesztését, mint te, az nem lehet más csakis egy drogdíler, akinek anyagi haszna származik a fiatalság kábítószerekre vaéó rászoktatásán. Sőt kapcsolt vállalkozásként talán még temetkezési vállalkozása is van, hogy még ierről az ágról is lenyúzza a szerencsétlen családot, akinek elég nagy bánata és gyásza lehet a fiatalon meghalt gyerekből.

  A fű káros voltát nem én állítom elsődlegesen, hanem tőlem sokkal nagyobb tudással rendelkező szakértők. Zacher Gábor nevét talán már hallottad, ha ekkora nagy tudású drogdíler vagy......

  Ha csak egyetlen magyar fiatal élete is tönkremegy a kábítószer fogyasztás miatt, már az is hatalmas tzragédia. A példák pedig azt bizonyítják, hiogy ettől már sokkal több fiatal életet is követelt a kábítószer.”
 • 52. DayDOG 2011. szeptember 26. 12:02
  „drogdíler???? mond te mégis kinek érzed magad??? Jesszusom...azért mert nem szajkozom amit te,már egyből egy bűnöző vagyok?? te tényleg valami nagyon okos ember lehetsz :)
  már megint ez a 80 év....nyilván nem hallottál még Louis Armstrong-ról,aki 1901-ben született és 1971-ben hunyt el...ez még barátok közt is 70 év...jó valóban nem 80,de mondjuk azokat a világklasszis örökzöld zenéket a rissz-rossz marijuana hatása alatt irta és adta elő és ezt nem is szégyelte,hisz amikor ő "kezdte" még nem volt illegális a fű...csak az ´50-es évek után egy hozzád hasonló gondolkodású amerikai szenátor,akinek a lányát megerőszakolta és megverte 2 szinesbőrű,és ezen felbuzdulva, a bűnbak keresés közepette elakadt a fűnél,hogy "feketék,biztos a drog miatt tettek ilyet" és addig ment amig el nem érte,h betiltsák...előtte kb kétezer évig nem drogos volt aki szív...ma meg ha nem értek egyet veled,akkor drogdiler vagyok :D :D :D things changin :D”
 • 51. horvathi 2011. szeptember 26. 09:58
  „50. DayDOG (alias Drogdíler)

  Az alkoholistzának jó esélye van, hogy megélje a 80. szöletésnapját. Egy drogosnak gyakorlatilag semmi.....”
 • 50. DayDOG 2011. szeptember 26. 09:16
  „ez egy olyan dolog,h minden alkoholista az első pohárral kezdte...de nem mindenki lesz alkoholista,aki ivott egy pohárral...arrol nem is beszélve,h minden drognak számit,ami függőséget okoz...beleértve a tévét,a kávét,a szeszt, a csokit, a fagylaltot....na akkor hogy is van ez? :)”
 • 49. horvathi 2011. szeptember 26. 00:48
  „Nincs különbség "lágy drog" és kemény drog között, az egyik csak bevezetője a másiknak.

  Ezért mindkettő fogyasztása és terjesztése egyformán tiltandó és büntetendő...”
 • 48. DayDOG 2011. szeptember 25. 21:44
  „billan! végre valaki aki látja a dolgokat!!! ;)”
 • 47. billan 2011. szeptember 25. 12:39
  „43. horvathi 2011.09.25. 02:36
  Hülyeségeket beszélsz. Itt eleve a fűről volt szó, te pedig egybemosod a kemény drogokkal.
  Ez pedig azért veszélyes, mert ha már a prevencióban SEM teszünk különbséget a kettő között, akkor a fiatalokban a következő csapódik le:
  "5 éve tolják nekem, hogy a fű, a kokó, a heroin, leépüléshez és halálhoz vezet! Az osztálytársam meg végigfüvezte a gimit, tavaly fősulira is felvették, leépülésnek nyoma sincs rajta és még a csajok a csajok is imádják, amikor beáll. Na, majd legközelebb én is kipróbálom VALAMELYIKET (!)..."

  Érted már???”
 • 46. DayDOG 2011. szeptember 25. 11:16
  „azt meg csak zárójelben jegyezném meg,h 2 azaz kettő darab olyan drog létezik a világon eddig,amibe belehalsz ha elvonják...az egyik a heroin...a másik pedig na melyik? az alkohol...illegális az alkohol? nem
  vannak emberek akik hülyére keresik magukat abbol,h mások isznak vagy mérgezik magukat a szesszel? igen
  arről nem is beszélve,h a fű ELLENŐRZÖTT(!!!!!) legalizálása mekkora bevételtöbbletet jelentene hőn szeretett államunknak...”
 • 45. DayDOG 2011. szeptember 25. 11:11
  „ember! (horvarthi) nem látsz olyanokat, mert meghaltak 20 évesen?? a fű ugrodeszka a kemény drogokhoz??? te tuti valamiylen drogprevenciós előadó lehetsz a rendőrségnél,akik ilyen átlátszó marhaságokkal fertőzik a fiatalság agyát, miközben verik a mellüket,h mekkora dolgot tettek a nemzetért meg a jövőért!! én azt mondom olyan ember ne akarjon lebeszélni semmiről,aki még nem próbálta...olvasni én is tudok,de azzal nem vagyok előbbre!
  a 80 éves fűveseket meg...gondolkozz egy picit...aki mondjuk ma 80 éves az mikor is született? na?
  amikor az adott ma 80 éves ember a teenager éveit élte,az mikor volt? na és akkoriban milyen drogokat lehetett elérni? főleg magyarországon...hm? el kellene fogadni minden kedves anti-fű aktivistának,h ettől nem lehet megóvni senkit...sem prevencióval,sem megtorlással se semmivel...az se megoldás,h beszigoritani a szabályokat,mert azzal csak telerakják a börtönöket fiatalokkal,akik nem oda valók azért mert fűveznek...látsd a Cseh példát,ahol 1 év után visszavonták a szigroitást,mert nem volt több hely a kóterben...ez kellene nekünk is? vagy az,h elfogadjuk,h a fű az nem heroin...aki füves nem drogos....és mondjuk nem elnézőbbnek lenni Stohl bucival mert ő a buci...drogozva karamboloztál? üld le szépen ami jár és az életbe többet ne vezethess autót...szerintem....”
 • 44. deszkás 2011. szeptember 25. 10:25
  „Érdekes: HORVATHI (42hsz) véleménye számomra most kifogástalan.”
 • 43. horvathi 2011. szeptember 25. 02:36
  „42. billan

  Azért nem lehet 80 éves drogost látni, mert ők sajnos már a 20-on éves koraikban kikerültek a temetőkbe. Ennyivel gyorsabban pusztít a kábítószer, mint bármilyen más szer. Ezért senki sem próbálhatja meg egy lapon említeni egyetlen más szerrel sem.

  Egyébként a sok támogató hozzászólás alapján, beleértve a cikk szerzőjét is, no meg aki engedte a cikk leközlését a Délmagyarban, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok drogdíler dolgozik különféle nick nevelk alatt.....”
 • 42. billan 2011. szeptember 24. 23:01
  „24. horvathi 2011.09.23. 22:59
  "80 éves alkoholistát már láttam, de 80 éves drogost még sohasem!"
  Ez azért van, mert a 80 éves alkoholistán meglátszik, hogy alkoholista, a 80 éves füvesen meg nem.”
 • 41. Ferrer 2011. szeptember 24. 21:57
  „40. horvathi
  A második bekezdéseddel sikerült magadat hiteltelenné tenned. Hiszen a te gondolatmeneted alapján akkor a piát is a cionisták mint olyanok terjesztették el az őskorban, a többit meg hagyjuk is :)
  Nem politikai szempontból nem is próbáltad, nem is tudod átgondolni a problémát? Akiben megvan a hajlam, az ugorhat az alkoholról a heroinra is. Akiben megvan a hajlam erre az életmódra, szerves oldószert és öngyújtógázt is szívhat, és wow, ezek ráadásul mesterséges anyagok, mégis tarthatjuk otthon őket.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hét témája: vasárnap jön a Fradi!

Közeleg a vasárnap, amikor a KTE labdarúgócsapata a Ferencvárost fogadja a Széktói Stadionban. Az év kecskeméti sporteseménye előtti közvélemény-kutatásunk. Tovább olvasom