Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Egy tollvonással megszűnhet a Nemzetközi Kerámia Stúdió?

Egyetlen tollvonással semmivé válhat az intézmény, mely közel négy évtizede Kecskemét kulturális életének egyik meghatározó műhelye. A Nemzetközi Kerámia Stúdió megmentéséért a világhálón aláírásgyűjtésbe kezdett a hazai és külföldi művészetszerető közönség és számos világhíres alkotó, sőt művészeti akadémia, egyetem is.
A közel négy évtizede működő Nemzetközi Kerámia Stúdió léte került veszélybe egy tervezett átalakításnak köszönhetően. A városban jelenleg nonprofit kft-ként működő alkotóműhelyt ugyanis a tulajdonos, Bács-Kiskun Megye Önkormányzata 2011. szeptember 30-i döntése alapján összevonja az eddig megyei intézményként működő Zománcművészeti Alkotóműhellyel és a Forrás Kiadóval. Az így létrehozott Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság életképessége azonban több okból is megkérdőjelezhető.

A Facebookon magyar és idegen nyelven is olvasható az a petíció, amit olyanok indítottak útjára, akik szeretnék megmenteni az alkotóműhely függetlenségét. Arról azonban, hogy kik állnak a nyílt levél hátterében, maguk a Kerámia Stúdió munkatársai sem tudnak. – Nem mi indítottuk útjára a petíciót. A véleményünket a döntésről kizárólag a megyei önkormányzat illetékeseihez juttattuk el, melyben leírtuk, úgy véljük, az összevonás mindhárom műhely létét veszélyeztetheti - mondta a delmagyar.hu-nak Probstner János a stúdió alapító igazgatója.
„A tervezett egyesítés során a jelenleg kiegyensúlyozott gazdálkodású Kerámia Stúdió két olyan intézménnyel egyesül melyek már az induláskor veszteségesek. A feltehetően jó szándékon alapuló, de elhamarkodott összevonás a megmentés helyett inkább mind a három, eddig önálló szervezet fennmaradását veszélyezteti"- olvasható az interneten közzétett nyílt levélben, melyhez már több mint ezren csatlakoztak.

A 2001 óta nonprofit Kft-ként működő Nemzetközi Kerámia Stúdió jelenleg már csak az éves költségvetése húsz százalékát kapja a megyei önkormányzattól és a várostól. Azonban az egyre csökkenő támogatás ellenére is mindvégig életképes maradt az alkotóműhely. - Ha hozzánk csatolják a Forrás Kiadót és azt a Zománcművészeti Alkotóműhelyt, mely már 2011-ben sem tudja finanszírozni működését a tervezett költségvetésből, akkor mindhárom szervezet léte veszélybe kerül. Ezen kívül amennyiben egy gazdasági egységet alkotunk, a legkisebb köztartozás is a pályázatokból való kizárással jár – emelte ki Probstner János.

Már több mint ezer ember csatlakozott a megmentő felhíváshoz.
Már több mint ezer ember csatlakozott a megmentő felhíváshoz.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió nevének megszüntetése is beláthatatlan következményeket von maga után mind a pályázati pénzek elnyerése, mind az egyetemekkel való együttműködés, mind pedig a szponzori támogatás esetében is. Többek között az amerikai egyetemek hallgatói és a Fulbright ösztöndíjasok csak olyan intézményekben végezhetnek szakmai kurzusokat, melyek komoly szakmai múlttal, kortárs gyűjteménnyel rendelkeznek, hivatalos képzési helynek minősülnek, és a nevükben is szakintézmények.

A stúdió jövőjéről a Nemzetközi Kerámia Akadémia tanácsa is tárgyalt a szeptember 30-ai, genfi ülésén. Janet Mansfield elnök szerint az alkotóműhely a kerámiaművészeti kutatás és oktatás élvonalába tartozik. Kiemelte: Kecskemét neve az egész világon a minőségi kerámiaművészet szinonimájává vált a stúdió nemzetközi elismertségének köszönhetően. Ha az alkotóműhely tönkremegy, az nem csak Magyarország, hanem az egész világ kerámiaművészetének óriási veszteséget jelent.

Értesüléseink szerint az új szervezet, melynek élére december 1-jétől Füzi Lászlót, a Forrás főszerkesztőjét nevezték ki, az alkotóműhelyekben létrehozott műtárgyak értékesítésével szeretné bevételét növelni. A stúdió több mint négyezer darabból álló gyűjteménye azonban nem eladó, sőt, nem eladható. Az interneten több világhíres művész is felemelte szavát az alkotások értékesítése ellen. A gyűjteményt sokan Európa legkiemelkedőbb kollekciójának és Magyarország kulturális teljesítményének tartják.

A művészetszerető közönség és a szakma az utóbbi napokban egy emberként fogott össze a Kerámia Stúdió függetlenségének megmentéséért. Az internetes hozzászólásokból kiolvasható, hogy nem csak a műhely működését, hanem az alapító, Probstner János szerepét is nagyra becsülik mindazok, akik a petíciót aláírták. - A józan eszem és a stúdió tízéves nonprofit kft-ként való működése alapján úgy vélem, hogy példánkon okulva a most hozzánk bevont intézmények más megoldással vívhatnák ki fennmaradásukat. Reménykedtünk abban, hogy az átalakításról megkérdezik a mi véleményünket is, de nem tették, és ez a módszer elkeserít. Aggódva szemlélem az új szervezet jövőjét, és őszintén drukkolok Füzi Lászlónak, hogy sikerüljön. természetesen segíteni fogok a túlélésben, ha erre felkérnek, már csak hosszú évek óta hűséges munkatársaim érdekében is – fogalmazott Probstner János.

- Békével a szívemben állok fel az igazgatói székből, bár nem szorítottak velem kezet azok, akiknek megbízásából dolgoztam. Azonban annál gyönyörűbb elismerést nem kaphattam volna egy élet munkájaként, mint hogy a világ négy égtájáról több száz művész, szervezet áll ki amellett, amit teremtettem – jegyezte meg az igazgató.
Talán azt, hogy egy világhírű intézmény vesszen el, Kecskemét város sem hagyhatja. Az azonban kérdéses, hogy az önkormányzat, mely évek óta támogatja az egyetemi képzésben részt vevő Nemzetközi Kerámia Stúdiót, átvenné-e azt a másik két szervezetet, melynek működéséhez eddig sem járult hozzá anyagi eszközökkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

650 milliót csaltak össze Csábi Bettináék?

Az eddig feltárt adatok szerint 650 millió forint kárt okozott az államnak az a hét gyanúsított, akinek az előzetes letartóztatását pénteken rendelték el Kecskeméten. Tovább olvasom