Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Együtt ébredtünk a Gong Rádióval

Kecskemét – Együtt keltettük álmából a Duna-Tisza közének lakóit az éteren keresztül a Gong Rádió programigazgatójával, Jámbor Csabával. Bepillantottunk a legnépszerűbb műsor, a Gong reggel kulisszái mögé.
Adástükör, gőzölgő kávé, jeges tea és Jámbor Csaba széles mosolya fogad minket reggel hat után pár perccel a Gong Rádió vezérlőjében a keverőpult mellett. – Meg lehet ugyan szokni a fél ötös kelést, de én minden reggel elátkozom az ébresztőórát – mondja nevetve a programigazgató.

Nem csoda, hogy Csaba és a vekker nem ápol szorosabb barátságot, hiszen még nyáron is éppen csak hajnalodik, amikor a műsorvezető munkába indul: nyoma sincs a nappali kánikulának, az utakon alig lézeng egy-két autó, az emberek pedig csak ásítoznak. A delmagyar.hu annak lehetett szem- és fültanúja, hogy a tizenöt évvel ezelőtt kísérleti jelleggel csak pár napi adást sugárzó rádió, amely mára a térség piacvezető médiumává vált, hogyan ébreszti immáron több megyében, hét frekvencián a hallgatókat.

A Gong Rádióban jártunk - KÉPGALÉRIA

„Nem baj, ha szaga van a bablevesnek."

A stúdióajtó tárva-nyitva, az erkélyről behallatszik a Petőfi Sándor utca zaja, Csaba így vezet műsort, mint mondja: „Nem baj, ha szaga van a bablevesnek.", persze hozzá kell tennünk a stúdióban nem térmikrofon található, így a háttérzajok nem hallatszanak adásban. Csak akkor csukják ránk az ajtót, amikor nyolc óra után benépesül a szerkesztőség, és mi túl hangosan nevetünk a régi szpotokon, hangeffekteken, mert Csabának – a három számítógép és a két telefon kezelése mellett – még arra is marad ideje, hogy szórakoztasson minket. Amint zenét hall, ritmusra jár a lába, ujjaival dobol az asztalon, és néha még egy-egy sort végig is énekel.

A Gong Rádió szíve: Tőzsér Judit

Szinte a semmiből varázsolt birodalmat Tőzsér Judit, a Gong Rádió ügyvezető igazgatója. – Mindössze 6 millió forinttal indultunk 15 évvel ezelőtt – árulja el a tulajdonos. A rádió az első pár évben pénztelenséggel küzdött, még egy meghibásodott mikrofon kicserélése is anyagi nehézségeket jelentett. Ma már azonban jövedelmező, gazdaságilag is biztos alapokon áll. - Üzleti partnereink hűségesek, érzik a rádiós hirdetés hatékonyságát. Más megyékből is egyre több vállalkozó keresi rádiónkban a megjelenési lehetőséget - mondja Tőzsér Judit. A hallgatók meghozták a rádió stabilitását: Kecskeméten a rádiót hallgató közönség majd 40 százaléka a Gong frekvenciájára kapcsol, ha választani kell. 

Miközben Csabával adáson kívül beszélgetünk, időről időre hirtelen megfordul, bekapcsolja a mikrofonját, ekkor a falon kigyullad az On Air feliratot jelző lámpa, és a műsorvezető különböző érdekességeket, információkat oszt meg a hallgatókkal: a Gong reggel elmaradhatatlan velejárója a kalendárium, az időjárás jelentés, a reggeli bölcsesség, a napi horoszkóp vagy az útinform. – Arra kell törekedni, hogy minél egyszerűbben és tisztábban tájékoztasd az embereket, mert a legtöbben csak háttérrádióznak a reggeli készülődés közben, vagy a munkaidő alatt, esetleg a kocsiban ülve – magyarázza.

Közben telefonon jelentkezik be a rendőrségi szóvivő, majd később a katasztrófavédelem sajtósa, és minden órában érkeznek friss hírek az MTI-től is. – Gong Rádió! – szól bele a telefonba. Megélénkül az SMS-fal is, mindenki kívánságokkal bombázza a szerkesztőséget. – Műsortípustól függ, hogy mennyire aktívak a hallgatók: a kívánságműsor alatt 200-250 üzenet érkezik, de az adásba csak 26 fér bele, ugyanakkor igyekszünk minél több óhajt-sóhajt teljesíteni – meséli.

A Gong Rádióba látogatott a delmagyar.hu from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.Már tizenévesen is a térség hangja volt

Az előmunkálati stúdióban, a vágóban találjuk a Gong Rádió legfiatalabb műsorvezetőjét, a mindössze 19 éves Csongrádi Tamást, aki másfél évvel ezelőtt ült először a mikrofon mögé a Gongban. – 14-15 éves lehettem, amikor édesapámmal bejöttem a rádióba, azonnal megfertőzött a légkör. Ma már az internet rengeteg lehetőséget kínál azoknak a fiataloknak, akik éreznek magukban bármilyen rádiós ambíciót, én is így szereztem tapasztalatot – meséli az idén érettségizett fiú, aki szeptembertől a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán mérnök informatikus szakon koptatja tovább azokat a bizonyos padokat.

A Gong Rádióban jártunk - KÉPGALÉRIA

A kívánságműsor és az Élénk Délután műsorvezetője azt is elárulta, ugyan élete első élő adásában nem volt egyedül a stúdióban, mégis egymaga működtette a rendszert. – Nem illik kísérletezni a hallgatón, ezért csak olyan embert engedünk a keverőpult mögé, aki kellően felkészült – mondja a programigazgató. A két rádiós egyetért abban, hogy a műsorvezetés nehéz feladat, főleg a figyelemmegosztás miatt. – Attól kell elvonatkoztatni, hogy több ezren hallgatnak, akkor nem lehet probléma, persze kezdetben lámpalázas az ember – árulja el Tomi.

Olvasóink írták

  • 2. GémesIldikó 2011. augusztus 19. 13:27
    „Lájk! :-)”
  • 1. 620829 2011. augusztus 19. 08:08
    „SZEGEDEN MEG JÓ LENNE HA VÉGRE FOGNI LEHETNE A RÁDIÓ 1-T....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét habzott a Hírös forrás szökőkút

Két hét alatt másodjára fordult elő, hogy valaki mosószert vagy habfürdőt öntött a Hírös forrás szökőkútba. Olvasó-tudósítónk le is fotózta a fékezetlen habzást. Tovább olvasom