Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Elképesztő! Hun leletekre bukkantak a Mercedes-gyárnál

Kecskemét - A Hun Birodalom egyik településének gazdagságát bizonyító leletekre bukkantak a régészek a Kecskemét külterületén épülő Mercedes-gyár területén – tudta meg a delmagyar.hu a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattól.
Kecskemét határában, a Mercedes-gyár építéséhez kapcsolódó ásatások során már több szarmata és Árpád-kori települést feltártak a régészek. Az előkerült leletanyagok révén igen pontosan rekonstruálni lehet az itt élt népek életét, szokásait, most viszont az is kiderült, hogy a helyi közösség a korabeli viszonyok között meglehetősen gazdagnak számított.

Minderre egy késő szarmata–hun kori (4-5. századi) település feltárásakor derült fény. A régészek ugyanis rábukkantak egy olyan kemencére, amelyről – a sütőfelület átvágása után – kiderült, hogy készítői kővel rakták ki a platni alatti felületet.

Hihetetlen: ép sütőfelületet is találtak. Fotó: KÖSZ
Hihetetlen: ép sütőfelületet is találtak. Fotó: KÖSZ

– Ez a gyakorlat, mely a kemence hőmegtartó-képességét növelte, ugyan általánosan leterjedt volt a szarmatáknál, de a korábbi feltárások során szinte kizárólag összetört kerámiaréteget találtunk, míg itt malomkövek és nagyobb, „járólap-szerű" kövek feküdtek szorosan egymás mellett – mondta Wilhelm Gábor, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze.

A kőben szegény Alföldön igen nagy értéket képviseltek a kőeszközök. A szarmaták mindennapi életében nélkülözhetetlenek voltak a kézimalmok, a két darabból álló gabonaőrlő alkalmatosságok. Beszerzésük a korabeli kereskedelem kiterjedtségét tükrözi, a szarmata településeken fellelhető példányok főként az Északi-középhegység területéről származnak. A Kecskemét mellett feltárt szarmata település egy igen fontos, ősidők óta használatos kereskedelmi út mellett feküdt.

Metszetre bontott kemence. Fotó: KÖSZ
Metszetre bontott kemence. Fotó: KÖSZ

– A kemence sütőfelülete alatt talált nagyobb mennyiségű kőzet ilyen célú felhasználása a település átlagon felüli gazdagságát jelzi, melyet a további telepobjektumokból napvilágot látott számos késő római készítésű tárgy, átlagon felüli mennyiségű fémeszköz és jelentős számú késő szarmata kori díszkerámia is jelez. – számolt be a tapasztalatokról Wilhelm Gábor.

- A település valószínűleg a 400-as évek első felében élte virágkorát, úgy tűnik, hogy a 420-as években a Duna–Tisza-közén ténylegesen is megjelenő Hun Birodalomnak az egyik gazdagabb, alávetett szarmata közössége lakhatta - tette hozzá. 

Olvasóink írták

 • 14. seawasp 2010. március 15. 11:12
  „Kérdezni szeretnék! Alkalom szüli a kérdést! :-D

  Elárulná valaki, a kemence építésnél mennyi üvegre - tört? - van szükség? Éppen ilyen ,,aljasságon" jár az eszem - kemence faragás! -, és tudatlan lennék! :-D”
 • 13. joy 2009. november 27. 07:56
  „Épületes beírások.
  :o/”
 • 12. zoltankis 2009. november 26. 23:43
  „Ássanak csak. Hátha találnak rovásírásos kütyüket is, hogy a finnugrászok jól beégjenek.”
 • 11. Sisapista 2009. november 26. 20:51
  „4-es Hugidugi !
  Nem ráérő emberek, hanem régészek. Ne járasd már le magad, hogy hozzászólsz egy témához amiből kiderül <moderálva> !
  Ez a felfedezés csodálatos, sok sikert kívánok a tudósoknak és köszönjük azoknak akik ilyenkor a lelkiismeretükre hallgatva azonnal szólnak az illetékeseknek és nem hagyják tovább működni az építkezést addig míg nem tárnak fel mindent.”
 • 10. CsabaKiraly 2009. november 26. 06:57
  „Nekem ugy nez ki mint egy hordozhato krematorium. Termeszetesen 2 szemelyes. :-)”
 • 9. Sziszifusz 2009. november 25. 15:33
  „Van későbbi és régebbi történemünk is! Kinek, mi nem tetszik abban, hogy volt és van olyan történelmünk, ami egyeseknek nem tetszik, és Mária-Terézia óta próbálják meghamisítani?”
 • 8. Zs 2009. november 25. 10:46
  „El is képedtem...”
 • 7. antikos 2009. november 25. 09:56
  „Na lassan ki fog derülni nem a szlovákok és a románok a mi uraink...”
 • 6. Hmmm... 2009. november 23. 20:11
  „Szomoru, hogy vannak, akik nem ertekelik az asatasokat. Mit gondolnak, az emberiseg multja, jelene es jovoje nem egy folyamat? A ma a multbelei cselekvesek eredmenye. A jovo pedig a maje lesz. Igaz, vannak akik nem is akarnak tanulni vagy okulni a mult es jelen osszefuggeseibol, aztan csodalkozunk, hogy hol is allunk ma?”
 • 5. varadipal 2009. november 22. 14:04
  „Végre egy nyomós ok, amivel meg lehet akasztani egy komoly beruházást. <moderálva sértő>”
 • 4. Hugika010 2009. november 21. 20:22
  „hogy mennyi ráérő ember...és nagyon értelmes...
  szerintem tök jó lehet ilyen dolgokat találni....”
 • 3. tobaccoroad 2009. november 20. 17:47
  „Nemsoká találnak Árpádkori mercedes maradványokat is”
 • 2. AntoniusXXI 2009. november 20. 15:32
  „Szóljatok, ha megtaláltátok Petőfi Sándort!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. november 20. 14:29
  „Hun?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez őrület: alig próbálnak, máris előadnak Puskás Péterék

Hatalmas siker övezi a Hírszínház első szezonját. Tovább olvasom