Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Erdélyi túrára mennek a kecskeméti diákok

A kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulói is részt vesznek az erdélyi Csík településen tartott kárpát-medencei betlehemes találkozón.
December 15–19-e között rendezett találkozó mottója Sík Sándort idézi „Csak azt tudjuk szeretni, amit ismerünk!” A Bekecs Beregszász – Kecskemét Baráti Társaság Egyesület tagjai 1999 óta építik testvér-városi kapcsolatukat Beregszásszal. Ennek fontos része a fiatalok cserelátogatása. Évek során a kapcsolati háló tovább terjedt, és 2008-ban tematikus rendezvénnyé bővült. Két alkalommal jöttek Kecskemétre az adventi időszakban Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról a külhoni magyar fiatalok. A három országból érkező diákok kecskeméti családoknál laktak, együtt jártak iskolába a velük egykorú gyermekekkel, közösen töltötték szabad idejüket, közben sok helyen bemutatták betlehemes műsorukat is.

A betlehem-járás a magyar népi színjátszás téli ünnepköri szent formája. Ez a fajta népi színjáték, mely a szimbólumok nyelvén és eszközeivel dolgozik, már kihalóban volt. Lelkes néprajzosok, amatőr színjátszók feltámasztották, így minden évben igazán szép játékok mutatkozhattak be itt is.

Így kezdődött, folytatódik és bővül a kárpát-medencei betlehemes gyermektalálkozó, ami alkalmat teremt arra, hogy a közös ünneplés közben gyerekek és szülők ismerkedjenek, barátkozzanak egymással. A találkozás lehetőség is, hogy az ünneplés mellett a résztvevők megismerjék a mindennapok valóságát. A diákok részt vesznek tanórákon, a felnőttek, kísérők bekapcsolódhatnak a tantestületek munkájába, komoly szakmai tapasztalatcsere zajlik. A kapcsolatépítés szempontjából válik igazán izgalmassá a négy évig tartó találkozás-sorozat. Remények szerint egy több határon átívelő, komoly kapcsolati háló alakul ki a diákok, a szülők, az egyesületek és azok tagjai között.

2010-ben Magyarországon kívül, Csíkszeredán lesz a találkozás. A kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, a dédai iskola diákjait, a beregszászi cserkészeket a csíkszeredai Nagy Imre és a Segítő Mária iskolákban várják.

Az újra egyesülő Európában a civilek, a civil szervezetek irányításával a fiatalok szüntethetik meg az emberi kapcsolatokban az ismert történelmi okok miatt kialakult folytonossági hiányokat.

A találkozót a Nemzeti Civil Alapprogram, Kecskemét Város Önkormányzata, a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegyei Katolikus Iskolák Alapítvány, a Lurkó Diáksegítő Alapítvány, a széchenyivárosi Szentcsalád Plébánia és több magánszemély támogatja, a megvalósításban közreműködik a kecskeméti Bekecs Egyesület, a beregszászi Cserkészliliom Alapítvány, a kassai Árvácska Tehetséggondozó Társulás és a csíkszeredai „Csobod öröksége” Egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliót vittek el a családi házból

Betörők jártak egy kiskunhalasi családi házban pénteken – közölte a rendőrség.
Tovább olvasom