Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Felmentik a nyugdíjas dolgozókat Kiskunhalason

Nyilvánosságra hozta a Kiskunhalasi Önkormányzat azonnali intézkedési terveit. Létszámstop, a nyugdíjas dolgozók felmentése, parkolási díjak emelése és adónemek bővítése is a tervek között.
A hétfői testületi ülésen csak annyit lehetett tudni az intézkedési tervről ami Halas takarékosabb működését célozza és a biztonságos működéshez szükséges hitelhez jutás egyik feltétele, hogy hosszas vita után elfogadta a képviselők többsége. Noha sokan várták és szerették volna figyelemmel kísérni ennek a napirendnek a vitáját, a testület megszavazta a Fidesz azon kezdeményezését, hogy zárt ülésen tárgyalják a napirendet. A csukott ajtók mögött több mint 2 órán át tartott a vita, az eredeti előterjesztéshez sok módosítást javasoltak a képviselők.

Az elfogadott intézkedési tervet most már nyilvánosságra hozták. Az általános alapelvek között szerepel például az alkalmazotti létszám felülvizsgálata, azonnali létszámstop elrendelése, a nyugdíjas dolgozók felmentése, az önként vállalt önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó támogatások csökkentése, felfüggesztése, megszüntetése valamint a dologi kiadások radikális csökkentése, de a bevételi lehetőségek növelésének vizsgálata is.
A jegyzőnek október 31-ig javaslatot kell tennie a helyi adók rendezésére, emelésére, adónemek bővítésére, illetve intézkedéseket kell tennie a befektetési és munkahely-teremtési kezdeményezések hivatali elősegítésére vonatkozóan.

A szociális ellátás terén szeptemberre javaslatot kell tenni a nem kötelező támogatási formák megszüntetésére, mérséklésére. Ilyen például a Bursa Hungarica, az adósságkezelési és a szociális lakáscélú támogatás.

Az oktatás területén átvilágításra kerül valamennyi intézmény. Felül kell vizsgálni az általános iskolák kapacitását, esetleges intézmény összevonásokat és a kistérségi társulások lehetőségeit. Meg kell vizsgálni a két középiskola kistérségi működési lehetőségét, valamint a bölcsődei és óvodai feladatellátás egy részének átadását más fenntartó részére.

A művelődés területén július végén javaslatot kell tenni a Filmszínház, a Művelődési Központ és a telejes intézmnycsoport csökkentett nyitvatartására és az ezzel kapcsolatos létszámcsökkentésre és ugyanez vonatkozik a könyvtárra is. Várhatóan erőteljesen csökkentik a városi rendezvények költségeit és kezdeményezik a városi kitüntetések rendszerének átalakítását, a sport és civil célokra pedig meg kell teremteni a külső támogatások bevonásának lehetőségét.

A városfejlesztés terén el kell indítani a városmarketing tevékenységet. Javaslatot kell tenni azon beruházásokra amelyek felfüggeszthető stádiumban vannak vagy amelyek megvalósítására nincs lehetőség.

A most induló 3 milliárdos kórház rekonstrukcióhoz minden körülményt biztosítani kíván az önkormányzat, viszont meg kell vizsgálni a további bevétel-növelő tevékenységek lehetőségeit, különösen a gyógy-idegenforgalom területén.

A Városgazda Zrt-nek felül kell vizsgálni a vásári helypénzeket, valamint a parkolási díjakat és javaslatot kell tenni a díjtételek emelésére. Az önkormányzati értékesíthető ingatlanokra is javaslatot kell tenni illetve az önkormányzati lakások értékesítésére valamint a bérlakások tarifáinak rendezésére, de a strand bevételi lehetőségeit is felül kell vizsgálni.

Az elkövetkező hónapokban történnek meg ezek a felülvizsgálatok és készülnek el a javaslatok. Ezek alapján készül majd el a már részletesebb, konkrétumokat tartalmazó reorganizációs program. Ennek végrehajtása legkésőbb november elsején indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörés egy kecskeméti garázsban

Betörtek egy kecskeméti garázsba hétfőre virradóra – közölte a rendőrség. Tovább olvasom