Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Félmilliót ér a kecskeméti strucctojás

Kecskemét - Egy különleges megmunkálási technikával két hónapon át dolgozott egy strucctojás díszítésén a kecskeméti Zsigóné Kati. A népi iparművész húsvét hétfőn több száz locsolót vár.
A világ minden tájáról csodájára járnak Zsigóné Kati tojásainak. Tojja azt tyúk, kacsa, liba vagy strucc, az ügyes kezű, fantáziadús asszony csodálatos műremeket készít belőle.

– Tizenhárom technikát használok, de eddig csak tizenkettőt árultam el, de azt, amivel ez a strucctojás készült, még nem ismeri senki – mutatja a különlegességet a népi iparművész. – Ez a legértékesebb darabom, úgy félmillió forintot kóstálhat, alighanem egy gyűjtő vitrinjébe kerül majd. Nehéz lesz megválnom tőle.

A világ minden tájáról csodájára járnak Zsigóné Kati tojásainak.
A világ minden tájáról csodájára járnak Zsigóné Kati tojásainak.

Húsvét hétfőjén Kati legalább félezer locsolkodóra számít, sokan felkeresik külföldről is. Hozzá nem kölnivel, hanem tiszta vízzel illik érkezni.

– A locsolkodás a termékenység varázslata: a férfiak úgy locsolják a lányokat, asszonyokat, mint a virágokat, hogy azokhoz hasonlóan kinyíljanak és majd „termést hozzanak", a hölgyeknek pedig páros tojással illik viszonozni a kedvességet, ezzel a férfiasságot erősítve. Kár, hogy sokan jóformán elmenekülnek a locsolkodók elől, inkább a hagyományos illemre kellene megtanítani mindenkit. Utazni, pihenni máskor is lehet, de húsvét csak egyszer van egy évben.

Húsvétváró kézműves nap Zánkán Zsigóné Katival

Kivéve Zsigóné Katit, aki már a húsvét hétfőt követő kedden nekilát ismét a tojásdíszítésnek. Nála egész évben van hímes tojás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméti filmes az amerikai álomgyárban

Sokak szeme felcsillan, ha meghallják a szót: Hollywood. A kecskeméti származású Engert Péter is szerencsét próbált az Álomgyárban. Tovább olvasom