Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Felülvizsgálati kérelem érkezett a Kecskeméti Törvényszékhez a bajai választás kapcsán

A kérelemről a Kecskeméti Törvényszéknek 48 órán belül kell döntenie.
Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett be a törvényben előírt határidőig, pénteken 16 óráig a bajai időközi önkormányzati választással kapcsolatban a területi választási bizottság másodfokú, elutasító határozata ellen - közölte a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Ócsai Beatrix tájékoztatása szerint a felülvizsgálati kérelemről a Kecskeméti Törvényszéknek 48 órán belül kell döntenie.

A Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság szerdán, másodfokon helybenhagyta a bajai választási bizottság korábbi döntéseit, vagyis elutasította a voksolás végeredményét megkérdőjelező beadványokhoz kapcsolódó fellebbezéseket.

A Kecskeméti Törvényszékre csak az egyik elutasító határozat miatt érkezett felülvizsgálati kérelem.

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság határozata szerint egy magánszemély nyújtott be fellebbezést kedden a területi választási bizottsághoz a bajai helyi választási bizottság határozata ellen.

A fellebbezés szerint az első fokon eljáró helyi választási bizottság "határozata törvénysértő, a választási bizottság a bizonyítékokat okszerűtlenül mérlegelte". A fellebbező szerint a bajai 32. szavazókörben a választási eljárásról szóló törvényt sértve, egyes választókat szervezetten utaztattak a szavazáshoz. A magánszemély csatolta a 32. szavazókör szavazatszámláló bizottsága egyik tagjának nyilatkozatát arról, hogy a szavazatszámláló bizottságba a Lungo Drom által jelölt tag a szavazás során mobiltelefonjáról SMS-eket küldött. A fellebbező véleménye szerint a szervezett szállítás és az említett mobiltelefon használata között összefüggés lehet.

A magánszemély kérte, hogy a területi választási bizottság rendelje el az időközi önkormányzati képviselő-választás megismétlését a teljes választókerületben vagy a bajai 32. számú szavazókörben.

Az ügyet megvizsgálva a területi választási bizottság megállapította, hogy a fellebbezés nem alapos. A bizottság szerint a fellebbező által csatolt bizonyítékok nem támasztják alá, hogy történt szervezett szállítás, illetve ezzel megvalósuló ingyenesen juttatott szolgáltatás.

Az MSZP és az Együtt-PM kedden azt követően nyújtott be fellebbezést a bajai voksolás ügyében, hogy a helyi választási bizottság elutasította azt a panaszt, amelyet választási csalás gyanúja miatt tettek a bajai 5. számú választókerület 32. szavazókörében történtek miatt. (Baján tíz választókerület van.) Az ellenzéki pártok egy az interneten látható felvételre is hivatkozva nyújtották be panaszukat. Szerintük a felvételen egy férfi "kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe".

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője hétfőn arról számolt be, hogy míg a baloldal két beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz a bajai választás után, addig a kormánypárt három bejelentést is tett: kettőt kampánycsendsértés, egyet pedig a választók törvénytelen utaztatása miatt, amit felvételekkel tudnak bizonyítani.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Fehér galléros˝ bűnözők kezén kattant a bilincs

Vesztegetés és csődbűncselekmény miatt indult eljárás egy 47 éves nyíregyházi lakos ellen. Tovább olvasom