Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Folytatódott a kecskeméti Kolompár-per

Folytatódott a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen tavaly novemberben indított per szerda délelőtt a Kecskeméti Városi Bíróságon. Az ügyben mintegy száz tanú meghallgatását tervezik.
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalás kezdetén közölte a per további menetrendjét. A bíróság októberre 9 tárgyalási napot tűzött ki, melyekre 31 tanút idézett be. A bíróság rajtuk kívül további 50-60 tanú szóbeli meghallgatását tervezi a bizonyítási eljárásban, de vannak olyan tanúk is, akik írásban tehetnek vallomást. A tanúk után a szakértők meghallgatása következik.

Kolompár Orbán a tárgyaláson indítványozta: a bíróság tegye lehetővé, hogy a különböző médiumok kép- és hangfelvételt is készíthessenek a tárgyalásról, mert indoklása szerint "több százezer roma ember várja, hogy mi fog történni". Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint azért is fontos lenne ez, mert az írott sajtó "elferdíti az igazságot", nem tényszerűen tudósít a perről. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró elutasította az elsőrendű vádlott indítványát. Hangsúlyozta: korábbi döntését - amely szerint a perben csak a vád ismertetésekor és az ítélethirdetésen lehet kép- és hangfelvételt készíteni - nem változtatja meg.

A tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a szerda délelőttre beidézett tanú kimentette magát, mert egy másik perben kellett megjelennie. A per délután tanúk meghallgatásával folytatódik. Az OCÖ elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesítettek és egyben tárgyalják azokat. Kolompár Orbánt és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, valamint a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal a sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése bűntett elkövetése miatt mint tettest, két alkalmazottat pedig mint társtettest vádolják.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg a vád szerint jogosulatlanul, s további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán korábbi meghallgatásakor nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és azt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.

Olvasóink írták

 • 16. szilléri 2010. október 07. 18:39
  „Állítólag földmérő sulit végzett ! ( saját életrajza szerint )

  Kicsi hazudós a koma !”
 • 15. maros50 2010. október 06. 18:40
  „A "csekély pénz" 158,4 millió forint!”
 • 14. maros50 2010. október 06. 18:33
  „"több százezer roma ember várja,hogy mi fog történni",hogy vajon előkerül-e az a "csekély" pénz a közmunkafoglalkoztatásukra! A terminátoruk lesz olyan bátor és vakmerő,hogy a részére vásárolt szemüvegben megkeresi.”
 • 13. dodó 2010. október 06. 18:17
  „Ilyen aljas KONCEPCIÓS PER még a néhai Rákosi(Rosenberger) Mátyás és Farkas Mihály(Eisenberger Benjámin) rémuralma alatt sem volt!

  Azt az állítólag eltűnt pénzt a CIGÁNYOK ÉLETÉNEK MEGSZÉPÍTÉSÉRE kapta! Hol itt a hiba, a csalás, a hűtlen kezelés?
  HÁT A KOLOMPÁR CSALÁD NEM CIGÁNY? HÁT ŐK NEM ÉLNEK JOBBAN?”
 • 12. maros50 2010. október 06. 17:57
  „Na idefigyelj zetor!
  Lehet,hogy a jármüvedhez értesz,de a romák mellett még van 12 honos népcsoport akik kisebbségben vannak.
  Ugyan ezen jelző vonatkozik a határon túl élő honfitársainkra.A megállapításod még viccnek is rossz.”
 • 11. maros50 2010. október 06. 17:51
  „rozator!
  Látom,hogy járatlan vagy a roma plitikában.Ha tudni akarod,hogy miért nem nyilvános a per mert a roma terminátor felhasználná a médiát a kampányára és még elfogja hitetnii a híveivel,hogy ő mártír és forradalmár.”
 • 10. zetor 2010. október 06. 16:39
  „Tudjátok miért kisebbségnek hívják a cigányságot???

  Azért, mert a többségük börtönben van...”
 • 9. KolompárRómeó 2010. október 06. 16:31
  „Rászístákok!”
 • 8. rozator 2010. október 06. 16:14
  „Arra azért kiváncsi vagyok, miért nem nyilvános a per? "Hangsúlyozta: korábbi döntését - amely szerint a perben csak a vád ismertetésekor és az ítélethirdetésen lehet kép- és hangfelvételt készíteni - nem változtatja meg."”
 • 7. zero 2010. október 06. 16:03
  „EZ A TIPIKUS POLITIKUS CIGÁNY BÜNŐZÉS”
 • 6. valoperes_zugugyved 2010. október 06. 15:21
  „kolompár!
  BÖRTÖNBEN MAJD MOSHATOD A FIUD GATYÁIT
  ALAPOS LÉGY!”
 • 5. windsor 2010. október 06. 15:03
  „Már megint a szegény megélhetési bűnözőket veszik elő...”
 • 4. maros50 2010. október 06. 14:29
  „Nahát a kiskunmajsai roma közélet terminátora a vádlottak padján? Szinte elképzelhetetlen! Nem hiszem el.
  A romák büszkeségét? Csak úgy meghurcolni?l Na kiváncsi vagyok,hogy a romák szolidaritást vállalnak-e terminátorukkal?”
 • 3. jozko 2010. október 06. 14:14
  „Kolompár per...országos jelenség..de még nem eléggé!”
 • 2. valoperes_zugugyved 2010. október 06. 13:27
  „DE POLITIKUS BÜNÖZÉS AZ VAN,UGYE?”
 • 1. spiler 2010. október 06. 13:06
  „NINCS CIGÁNY BÜNÖZÉS---- HE HE HE...IGEN EZ POLITIKUS,AKKOR A POLITIKUSOK A BÜNÖSÖK???????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forintos nyomravezetői jutalom!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 500 ezer forintos jutalmat ajánl fel annak a személynek,… Tovább olvasom