Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hamarosan véget ér a kocsmai füstölgés?

Kecskemét - Várhatóan a jövő héten szavaz a Parlament a dohányzás szabályainak szigorítását tartalmazó törvényjavaslatról. Egy helyi kocsmatulajdonos szerint elkapkodják a döntést.
A Parlament március 16-án szavazhat a nemdohányzókról szóló törvény szigorításáról. Mint ismert, a dohányzás szigorítását a parlament a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvény módosításával akarja elérni. A módosító indítványt 15 fideszes képviselő nyújtotta be februárban. A javaslat szerint tilos lenne a dohányzás minden zárt légterű helyen, valamennyi közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyiségében, valamint az összes aluljáróban és a tömegközlekedési eszközök megállóhelyein. Teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén is, ezekben az intézményekben még a nyitott területeken, a szabadban sem lehet majd dohányozni.

Ha megszavazzák, véget ér a kocsmai cigizés korszaka.
Ha megszavazzák, véget érhet a kocsmai cigizés korszaka.

Bár az új törvény bevezetésének időpontja még bizonytalan - korábban júniusról szóltak a hírek, de a legújabb információk szerint akár 2012 januárjáig is várhatnak vele – az már biztosnak látszik, hogy záros határidőn belül kitiltják a dohányosokat a vendéglátóhelyekről. Ezt az jelenti, hogy ezentúl kedvenc kávézójukban, vagy sörözőjükben sem
Angliában csődhullámot indított el a cigistop

Az Egyesült Királyságban mára szinte mindenhol bevezették a dohányzás tilalmát. Az adatok szerint 2004-2009 között a kocsmák mintegy 9%-a volt kénytelen bezárni, az elmúlt egy évben pedig az angliai és wales-i kocsmák további 3-4%-a döntött úgy, hogy nem nyit ki. A törvény életbe lépése óta összesen mintegy 6000 helynek kellett felhagynia a tevékenységével, annak ellenére, hogy ott a kávézók, éttermek, szállodák teraszain még engedélyezett a füstölögés.

 
gyújthatnak majd rá a bagósok. Ezzel kapcsolatban kértük ki a véleményét egy sörözőket üzemeltető helybéli üzletembernek: - Én személy szerint elkapkodottnak találom ezt a törvénymódosítást, hiszen ahogy olvasom a különböző újságokban, még a kormánypártok között sincs egyetértés, mi okozna így nagyobb kárt – nyilatkozta honlapunknak, Halaskai István, aki több presszót is működtet Bács-Kiskun megye területén, főként kisebb falvakban. – Ahhoz nem kell nagy jóstehetség, hogy a sörözők, illetve a hasonló jellegű vendéglátóhelyek a csőd szélére kerülnek, hiszen a vendégek több mint fele dohányos, és ha ők nem gyújthatnak rá, biztosan nem fognak betérni hozzánk. Majd isznak kinn az utcán, meg otthon, adják majd a rendőröknek a pluszmunkát, ez garantálható. Nem értem, ha valaki külön helységet biztosítana a dohányosoknak, az miért ne fogadhatna cigarettázó vendégeket. Nem értem azt sem miért jó, ha tönkreteszik a kocsmárosok életét – nyilatkozta az üzletember.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon ma a felnőttek harmada, a fiatal felnőtt nőknek pedig közel fele dohányzik, ennek minden káros következményével együtt. Egy 2007 évi felmérés szerint Magyarország az uniós országok között csak a 22. helyen szerepelt a dohányzás visszaszorítását eredményező átfogó intézkedések tekintetében. Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a jogszabálynak a beterjesztett tartalommal történő megszavazásával Magyarország ma már nem lenne úttörő, de legalább felzárkóznánk azokhoz az országokhoz, ahol már sikeresen bevezették ezeket az intézkedéseket. Nagymértékben rombolná a magyar országgyűlés tekintélyét hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt az, ha a beterjesztést követően nem szavaznák meg azt a honatyák, vagy olyan módosításokat fogadnának el, amelyek nyomán a jogszabály hatástalanná válna. Ez a helyzet az elmúlt években csak rosszabbodott. A dohányzást megfelelő mértékben korlátozó jogszabály elfogadásával, a zárt közterületi dohányzás teljes körű tiltásával végre egy hatékony eszköz kerülhet a birtokunkba - tette hozzá szakember.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. la-za 2011. március 14. 13:31
  „70. gebe 2011.03.14. 12:22

  Nem most már aztán elég a sok baromságból, amit összehordasz. A tüzeket "feltételezhetően" eldobott csikkek okozták. A belőled áradó gyűlölet alapján lehet, hogy te okoztad a tüzeket, hogfy a dohányoskra kenhesd....kinézem belőled.

  Nem reménytelenül agresszív vagy, hanem <moderálva>”
 • 70. gebe 2011. március 14. 12:22
  „Tiszta levegő, tiszta utca. Szeretnék elmenni valahová úgy hogy ne az eldobált csikkeket kerülgessem, megállni a buszmegállóban és ne álljon mellém egy bűzölgő valaki rám fújva a füstöt. Ezért vagyok reménytelen agresszív? Hát Ti tudjátok. Egyébként a tegnapi híradóban hír: eldobált csikkek miatt tüzek. Látjátok mint írtam mindenhová dobáljátok, mindenhová fújjátok. H az orvos mondja rákos vagy hiszel neki, ha mondja ne dohányozz nem hiszel neki, ki is a fafejű? Éljetek úgy a káros szenvedélyetekkel hogy másoknak ne ártsatok , csak ennyi!!!!”
 • 69. queenmargareth 2011. március 13. 19:42
  „66. gebe 2011.03.13. 07:49 mivel nem tudnak már mivel előhozakodni ezt teszik. most a kukázás lesz a bűn.Csak a gazdagok maradnak életben.ha lenne kormányprogramjuk nem ezen röhögne Európa”
 • 68. deszkás 2011. március 13. 12:09
  „GEBE! Reménytelen eset vagy a kérdésem kapcsán emlitem.”
 • 67. la-za 2011. március 13. 09:18
  „66. gebe 2011.03.13. 07:49

  Látom, veled nem lehet értelmesen beszélgetni. Ha nincs több észérved, akkor marad a "csakazértisnekemvanigazam" szindróma :)

  Ha neked lenne igazad, már rég betiltották volna a dohányzást.....

  Jobbulást!”
 • 66. gebe 2011. március 13. 07:49
  „mese ez emberek, eldobáljátok, fújjátok ész nélkül. ha nektek lenne igazatok nem kellene szigorítani, tiltani , tiszták lennének az utcák.”
 • 65. csakegyemberr 2011. március 12. 17:40
  „gebe: ne haragudj valamit tisztáznunk kéne...mi egy bolygón élünk vajon?mint egy 80éves megkeseredett öregember úgy beszélsz...:( fogadd részvétem.valóban sajnállak hidd el.boldogabb és dohányfüstmentesebb életet kívánok arra akis maradék idődre :)”
 • 64. la-za 2011. március 12. 12:33
  „Még egy-két apróság gebe!

  Ki kényszerített, hogy egyetemistaként kocsmában dolgozz? Én is voltam egyetemista és ezer meg egy lehetőségem volt melózni.....

  Az éttermekben én sem engedném a dohányzást, de csak hogy tudd, egyre több - egyébként dohányzó - hely van, ahol ebédidőben tilos a dohányzás. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan étterem, kajálda, menza van ahol egyébként is tilos dohányozni....mindenki el tudja dönteni, hogy hova ül be....”
 • 63. la-za 2011. március 12. 12:27
  „58. gebe 2011.03.12. 11:35

  Továbbra is azt vallom (és sokan mások is), hogy aki paraszt, az akkor is paraszt, ha nem dohányzik. Erőteljesen gyűlölködő hangnemű hozzászólásaid alapján téged sem biztos, hogy a normális, intelligens és kultúrált emberek közé sorolnálak...
  Nem dobom el a csikket az utcán. Ha nincs a közelben szemetes, akkor beleteszem egy zsebkendőbe és később kidobom. Még a vonaton a dohányzó fülkében is megkérdezem, hogy zavar-e valakit ha rágyújtok. És nem én vagyok az egyetlen.....stb....”
 • 62. gebe 2011. március 12. 12:16
  „Legyen igazad dohányozz otthon mint a szomszédod tartsd otthon a mocskod. Ne hozd ki az utcára és rendben is lesz minden. Én arról meséltem hogy az utcák mocskosak miattatok, különböző nyilvános helyeken fújjátok ránk a füstöt . Azt gondolom ez nem összehasonlítható azzal hogy valaki otthon mit tesz. Egyébként az állattartást is szigorították , a gépkocsikban is katalizátor szűri a kipufogógázt, Hol van a kulturált dohányzás? Ti semmit nem tesztek ezért.”
 • 61. deszkás 2011. március 12. 11:52
  „GEBE! Én nem mesélek neked hogy ki a mélyparaszt meghivlak (E-mail ?)a melletem lakó szomszéd NEM dohányzik és milyen igényesen él. A trágya az udvaron(!) kecskék disznók az előkertbe kertbe szanaszét gané és trágya ürülék. Akkor hogy is van ez? Azt nem minősitem hogy te csuklóból lazán ezt teszed mert ez meg téged (mint a dohányost is) minősit.”
 • 60. queenmargareth 2011. március 12. 11:43
  „Tévedtem. Kell ez a fontos és helyes döntés. CSAK a cigaretta károsít semmi más!!!És annyira örülök hogy kovacsnééscsaládja megkapta a boldogság lehetőségét és továbbra is füstmentes éttermekbe járhat az egész csóró családdal enni.”
 • 59. deszkás 2011. március 12. 11:40
  „LA-ZA! Én már cca pár éve próbálok "tájékozódni" hogy milyen a mi zászlónk? (hozzáteszem én tudom )csak itt ilyen ott olyan cimerrel cimer nélkül! Kinek melyik tetszik alapon. Azaz itt ez marad le ott az és utána azt mondunk amit épp a politika megkiván! Ezt a "hirt" Román oldalakon olvastam és basszuskulcs igazuk van!”
 • 58. gebe 2011. március 12. 11:35
  „la-za!
  Mesélek neked. Van akinek az iskola mellett dolgozni is kellett. Így voltam pincér, elég sokat. mikor bejött a kedves vendég, leült, rágyújtott, az odaérkező felszolgálóra gyönyörűen ráfújta a füstöt. Ez voltam én. Mikor a tálcát magam elé fogtam megkérdezte hogy zavar a füst. Mondtam igen - válasz - így járt. Rendszeresen naponta többször fordult elő. Nem találkoztam dohányossal aki kulturáltan tudott volna élni a rossz szokásával. Étteremben ebéd közben gyújtanak rá nem foglalkozik vele ki ül tőle fél méterre, aki még fogyasztaná az ebédjét. A felsorolás végtelen lenne , hidd el nem véletlen lesz a tiltás . Nem veszitek figyelembe azt hogy másokat zavar a bűzötök. Ha nektek lenne igazatok nem szigorítanának.Nos így jártam én kocsmába, egyébként egy jó nevű étterem volt és ott is parasztok voltak a dohányosok. Megjegyezném tudom hogy most is sok egyetemista dolgozik munka mellett. Nem mind dohányzik nem kellene őket mérgezni. Tudod mitől vagy igénytelen? Attól hogy nem érdekel kire fújod, hova dobod . Úgy néznek ki az utcák mint a putri. Nem sörös üvegekkel , kábszeres tűkkel vannak tele hanem a paraszt dohányosok mocskával. Ha érdekel mesélek hány dohányossal voltam kénytelen együtt dolgozni , élni . Mind sötét parasztok voltak , tojtak azokra akik nem szívták. Ezt ki merem jelenteni, mindegy hány éves , hány diplomája van . Aki dohányzik az egy igénytelen ember.”
 • 57. la-za 2011. március 12. 09:54
  „56. hát 2011.03.12. 09:50

  Továbbra is javaslom: tájékozódj. Egész pontosan így néz ki a szöveg (a hírek szerint): Az ország neve Magyarország, államformája köztársaság.... Értelmezd :)”
 • 56. hát 2011. március 12. 09:50
  „55. la-za
  Neked kellene tájékozódni.
  A Magyar köztársaság helyett Magyarország van az alkotmány előterjesztésében, aminek természetesen lesznek anyagi vonzatai. De hát van itt pénz bőven!”
 • 55. la-za 2011. március 12. 09:36
  „51. vuk 2011.03.12. 00:03

  Miért gondolod, hogy nem lesz köztársaság? Tájékozódj, utána nyilatkozz...”
 • 54. la-za 2011. március 12. 09:29
  „... 53. gebe 2011.03.12. 06:18

  Mitől igénytelenebb a dohányos, mint mondjuk te? Mint mondtad soha nem voltál kocsmába járó ember. Akkor honnan tudod, hogy egyes vendéglátó helyeken mekkora a füst?
  Továbbra is azt vallom, hogy elválasztott dohányzó és nemdohányzó rész kell. Aki nem tudja megoldani az vagy nemdohányzó hely lesz vagy bezár. Szerintem ez is elég szigorú és beteljesül a "kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad" szitu. Sohasem tiltással kell valamit megoldani. Ez egyszerű pedagógia.
  Amúgy ha mégis bevezetik, akkor lesz egy kis hőbörgés, majd mindenki viszonylag gyorsan hozzászokik, néhány kocsma bezár, aztán megy minden tovább a maga útján....”
 • 53. gebe 2011. március 12. 06:18
  „Még egy gondolat, azoknak a kocsmárosoknak akik félnek. Soha nem voltam kocsmába járó ember de néha meginnék valamit. Ezek után be lehet menni úgy hogy levegőt is kapok. Szerintem nem fog visszaesni a forgalmatok csak igényesebb vendégekkel telik meg egy- egy vendéglátó helyiség.Az ott dolgozó felszolgáló, pultos sem kell hogy nyelje a füstöt napi nyolc-tíz órában. Drukkolok azért hogy ezen törvény átmenjen. Mint írtam teljes tiltás kellene. Ne mi menjünk ki a tanyára hanem az igénytelen dohányos legyen kitaszítva , pont mint eddig mi akik nem dohányoztunk.”
 • 52. gebe 2011. március 12. 06:12
  „queenmargareth <moderálva> A dohányzókkal az a baj hogy eddig volt elég idejük bebizonyítani hogy tudnak kulturáltan viselkedni- nem tudnak. Körül kell nézni micsoda mocskot hagytok. Ezek után legalább zárt térben nem bűzölögtök. Minden dohányos fújja ész nélkül másokat figyelembe nem véve. Remélem eljön az idő mikor az utcán sem lehet cigizni, és eltüntetik a boltok polcairól a dohányárút.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros meccsen szenvedett vereséget a KKSE Pécsett

A T.O.M.Controll-Kecskeméti KSE férfi kosárlabdacsapata a hajrában már három kulcsjátékosa nélkül játszva 85-81-re kapott ki a Pécs együttesétől a csütörtök esti bajnokin. Tovább olvasom