Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Helyi fizetőeszköz Kecskeméten?

Kecskemét - Az LMP képviselői szerint a Kecskemét Kártya akkor lenne élénkítő hatással a helyi gazdasági életre, ha azt kiterjesztenék a kis- és középvállalkozásokra is.
A helyi gazdasági élet élénkítésének lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt két kecskeméti LMP-s politikus, Vágó Gábor országgyűlési-, és Kriskó Dávid önkormányzati képviselő. Vágó Gábor kitért arra, hogy pártja véleménye szerint a Fidesz által elfogadott új adótörvények alkalmatlanok a következő két évtized legnagyobb kihívásai, az élelmiszerhiány és az energiaválság megoldására. Éppen ezért az LMP Kecskeméten is a helyi gazdasági élet szereplőinek megerősítését szorgalmazza, mert ha a kis- és középvállalkozásokat nem sikerül versenybe hozni, akkor elveszti azt az előnyt a város, ami a globális társaságok idetelepülésével kialakul(t) – mondta a politikus. A mezőgazdaságban szintén fontos a családi vállalkozások megerősítése, hogy ezek a kis gazdaságok a helyben megtermelt termékeikkel el tudják látni a helyi lakosságot. Ennek ösztönzésére támogatná az LMP egy úgynevezett „helyi pénz" bevezetését.

Kriskó Dávid önkormányzati képviselő a helyi pénzzel kapcsolatos elképzeléseikről elmondta, hogy önkormányzati felügyelet alatt, 100%-os magyar tulajdonban lévő takarékszövetkezeti formában működne, különböző, még kidolgozás alatt álló kedvezményrendszerrel összekapcsolva. A delmagyar.hu kérdésére elmondta, egyfajta utalvány-rendszer alapján kell elképzelni a helyi pénz rendszerét, ami miután nem kamatozik, arra ösztönzi a vásárlókat, hogy költsenek, ami mindenképp élénkítené a helyi gazdaságot. Mint elmondta, Sopronban már működik ez a rendszer soproni kék frank néven. Ennek előnyeiről egy soproni önkormányzati képviselő hamarosan tájékoztatja majd kecskeméti kollégáit. Addig is a márciusban alakult munkacsoport továbbra is vizsgálja a helyi pénz bevezetésének lehetőségét. Eddig két ülést tartottak, és a helyi iparkamara máris biztosította az önkormányzatot a támogatásáról. Ezzel kapcsolatban egy öt kérdésből álló kérdőívet küldtek ki a regisztrált vállalkozásoknak, hogy azok vezetői mit gondolnak az elképzelésről. Ezek visszajelzéseit szintén figyelembe veszik majd. A helyi pénz bevezetésének határozat tervezete várhatóan májusban kerül a közgyűlés elé, akkor szavazhatnak a képviselők arról, Sopron után Kecskemétnek is lesz-e új helyi fizetőeszköze. Az LMP képviselői kitértek arra is, hogy az önkormányzat által januárban bevezetett Kecskemét Kártya egy hasonló elgondoláson alapul, de az csak akkor lenne élénkítő hatással a helyi gazdasági életre, ha kiterjesztenék a kis- és középvállalkozásokra is.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2011. április 20. 12:15
    „Ezt az örültséget ki találta ki? Pénzt nálunk csak a Jegybank bocsáthat ki, vagy tévedek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KKSE: nem sikerült a bravúr Körmenden

87-64-re kikapott Körmenden a T.O.M. Controll Kecskemét férfi kosárlabdacsapata, így a hazaiak jutottak a legjobb négy közé. Tovább olvasom