Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hogyan lesz a négylábú barátból ellenség?

Kecskemét - Az elmúlt hétvégén egy hatéves kisfiú lett kutyatámadás áldozata Veszprém megyében. Mi késztet arra egy kutyát, hogy rátámadjon gazdájára? És mi a teendő, ha támadás áldozataivá váltunk?
Mint arról korábban a delmagyar.hu is beszámolt, az elmúlt hétvégén kutyatámadás áldozata lett egy hatéves kisfiú a Veszprém megyei Noszlop községben. Sajnos az utóbbi években egyre több ilyen esetről hallani az ország különböző pontjairól. Szerkesztőségünk annak próbált utánajárni, egy esetleges támadás esetén mi lehet a megfelelő viselkedés, illetve ha már megvan a baj, mi a teendőnk. Erre véleményünk szerint az egyik legszakavatottabb ember a Menhely az állatokért alapítvány ebrendészetének vezetője, Szabó Attila, aki hat éve naponta foglalkozik kóbor, vagy megvadult kutyákkal, emellett pedig három éve kutyakiképzéssel is foglalkozik. – A konkrét esetről én is hallottam, rendkívül sajnálatos. Azt viszont megemlíteném, hogy egy jó kutya, ami nem falkavezérnek,hanem falkatagnak van nevelve, nem támadna emberre. A másik része a dolognak, hogy az én kiképzett kutyáim soha nem mennek rá idegen állatra sem, de még én sem hagynék egy hatéves gyereket egyedül velük. Itt tehát felmerül az emberi felelőtlenség kérdése is.

- Tapasztalatai szerint, miért támad egy kutya az emberre?
- A legnagyobb gond, ha egy kutyát nem megfelelően, például láncon tartanak. Az ebnek az a 2-3 méter az élettere, ahol tartják. Ha innen kiszabadul, és nincs megfelelően szocializálódva, akkor idegen környezetnek érez mindent és támadóvá válhat. Vonatkozik ez azokra a kertben tartott kutyákra is, akiket nem visznek soha más állatok, vagy emberek közé. Ilyenkor megijednek a külső ingerektől, és kiszámíthatatlanná válnak.

A szakember szerint kutya szándékosan nagyon ritkán támad emberre.
A szakember szerint kutya szándékosan nagyon ritkán támad emberre.

- Vannak-e jelei, ha egy kutya támadni akar?
- Két fajta viselkedést különböztethetünk meg: ha egy kutya vicsorog, ugat, de a farka be van húzva, az valószínűleg nem fog támadni. ha viszont a farka és a szőr a hátán feláll, és egy-két lépést tesz felénk, akkor könnyen elképzelhető, hogy harapni is fog. hangsúlyoznám, ilyenkor félelemből cselekszenek, szánt szándékkal nagyon ritkán akar a kutya embert megsebesíteni.

- Mit tegyünk, ha ránk támadt a megvadult állat?
- Tudom, hogy ezt nem könnyű megtartani, de a legjobb, ha határozottak maradunk. Soha ne kezdjünk el futni, mert akkor veszélynek tesszük ki magunkat. A legjobb, ha egy lépést teszünk előre, és igyekszünk zajt csapni, vagy valami nálunk lévő eszközzel elijeszteni az állatot.

- A kóbor kutyák veszélyesek lehetnek?
- Én az elmúlt hat évben nem tapasztaltam ilyet Kecskeméten, nem is hívtak minket ilyen esethez. ha a kóbor kutya támad, az rendszerint azért van, mert bántják, ütlegelik, és kétségbeesésében támadóvá válhat. Egyébként a kóbor kutyák nagy része éppen egy falka részévé szeretne válni, így ellentétes az életmódjával, hogy támadjon.

Kutyaharapás esetén első az orvos

Akár ismerős, akár idegen kutya harapja meg az embert, azonnal forduljunk orvoshoz. Az ilyenkor szokásos teendőkről dr. Labuda Zsolt állatorvos tájékoztatta a delmagyar.hu olvasóit. - Kutyaharapás esetén a legfontosabb tudnivalónk, hogy az állat be lett-e oltva az elmúlt egy évben. Amennyiben igen, az az egyszerűbb eset, ilyenkor a sebet ellátják, de más teendője nincs az orvosnak. Amennyiben nem bizonyított az oltás, egy injekciós kúrát rendelnek el a sérült személynek, ami jelenleg öt injekció, melyet három napon belül adnak be. Ez régen eléggé fájdalmas volt, hiszen a hasüregbe injekcióztak, de manapság már ezt is az izomba fecskendezik, ami valamivel enyhébb fájdalommal jár azért.

- Mi történik a kutyával a harapást követően?
- Az orvosnak kötelessége jelenteni az esetet az állategészségügyi hivatalnak, akik ezt követően értesítik a területileg illetékes hatósági állatorvost. Az állatokat ilyen esetben 14 napos megfigyelés alá helyezik, ezt követően döntenek a sorsukról. Elsősorban a veszettség a döntő tényező ezeknél az állatoknál.

- Melyek a veszettség legfőbb jelei?
- Legyen szó akár rókáról – náluk a legelterjedtebb -, akár kutyáról, vagy macskáról, minden esetben alapvető jellemző, hogy teljesen megváltozik a viselkedésük. A jámbor állatok vadakká válnak, a vadabbak pedig teljesen szelíddé. A rókák például ilyenkor mennek be a városokba, vagy a tanyaudvarokba, úgy viselkednek, mintha teljesen szelídek lennének, aztán amikor meg akarják őket simogatni, sokszor harapással reagálnak. A szelídebb kutyák, vagy például a macskák pedig támadóbbá, agresszívvá válnak. Emellett jellemző még a veszettségre, hogy az állatok szokatlan hangokat adnak ki, megváltozik a tekintetük, és nyáladzani kezdenek - közölte a legfontosabb tudnivalókat dr. Labuda Zsolt állatorvos.

Olvasóink írták

 • 8. xilinx 2011. május 16. 09:50
  „csaktán sikerül rájönni (még ha az én finom útmutatásommal is), hogy tiltja-e törvény, vagy más jogszabály, hogy egy ember kiabálva közlekedjen, illetve azt, hogy egy kutya póráz nélkül ugatva közelítsen...

  Várnám azt a kérdést is, hogy "dehát miért nem az udvarán cserélte a kereket....?"

  Egyébként bejött a lövöldözős dolog? Vagy már börtönben vagy?

  :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 7. tommt 2011. május 14. 18:59
  „macs egy kicsit keveri a gizikét a gőzekével.”
 • 6. klj_54 2011. május 14. 09:23
  „5. macs 2011.05.13. 17:17
  Szándékos emberölésre készültél, lévén lőfegyvert tartasz az autóban!
  Bizony a bíró így értékelné.”
 • 5. macs 2011. május 13. 17:17
  „Az alábbi történetről mi lenne a véleményed?
  "Tegnap előtt cserélem az egyik kerekét a kocsinak a kapunk előtt (éppen engedtem le a kocsit), mellettem a szomszéd gyerekei játszottak, amikor ORDÍTÁST hallottam. Láttam, hogy egy jókora FÉRFI kocog felém ÜVÖLTVE. Ettől elborult az agyam. Kivettem a KESZTYŰTARTÓBÓL A PISZTOLYT, és elindultam a FÉRFI felé azzal, hogy most lesz, ami lesz, LELÖVÖM a dögöt. Valószínű, a FÉRFI megérezte, hogy baj van, mert megállt, megfordult, és elszaladt. Ez megmentette az életét."”
 • 4. CsImre 2011. május 13. 15:50
  „Olyan a kutya, amilyen a gazdája. Szokták mondani, és talán nem alaptalanul.”
 • 3. klj_54 2011. május 13. 15:11
  „1. xilinx 2011.05.13. 11:03
  Emberi reakció.”
 • 2. tommt 2011. május 13. 13:54
  „Miért kellene szörnyülködni? Ha rád támad, kinyírod és kész. Sajnos lesz helyette másik.”
 • 1. xilinx 2011. május 13. 11:03
  „"- Mit tegyünk, ha ránk támadt a megvadult állat?
  ...A legjobb, ha egy lépést teszünk előre, és igyekszünk zajt csapni, vagy valami nálunk lévő eszközzel elijeszteni az állatot."

  Ez egyébként tényleg működik. Tegnap előtt cserélem az egyik kerekét a kocsinak a kapunk előtt (éppen engedtem le a kocsit), mellettem a szomszéd gyerekei játszottak, amikor ugatást hallottam. Láttam, hogy egy jókora kutya kocog felém ugatva. Ettől elbrult az agyam. Kivettem a kocsi alól az emelőt, és elindultam a kutya felé azzal, hogy most lesz, ami lesz, az emelővell agyonverem a dögöt. Valószínű, a kutya megérezte, hogy baj van, mert megállt, megfordult, és elszaladt. Ez megmentette az életét.

  Most lehet jönni szörnyülködni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsjavításra készül a Kecskeméti Főiskola eco-marathon csapata

A tavalyinál többet tud az a jármű, amelyet az idei Shell Eco-marathonra épített a Kecskeméti Főiskola GAMF karának csapata – véli Kutasi Zoltán gépészmérnök hallgató, a csapat kapitánya. Tovább olvasom