Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Így lesz önből Mercedes-dolgozó

Kecskemét - Ötlépcsős procedúrában válogat a több ezer jelentkező közül kecskeméti gyárába a Mercedes. Sikeres felvétel után kötelező tréning következik, majd Németországban vagy Kadafalván sajátítja el munkakörét az újdonsült Mercedes-dolgozó.

Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs vezetője nemrég a gyár iránti érdeklődésről és a munkások felvételének menetrendjéről nyilatkozott a delmagyar.hu-nak. Ezúttal a jelentkezők elbírálásának módjáról, illetve a munkába állt dolgozók cégnél történő kiképzéséről, a bevezetés folyamatáról beszélt.

„A kiválasztás ötlépcsős procedúrában zajlik. A beérkezett önéletrajzokat értékeljük, majd telefoninterjú és személyes találkozó következik. Az első három rosta után a megfelelteket egynapos kiválasztóra invitáljuk, ahol szakmai és pszichológiai tesztek során választjuk ki a gyár leendő dolgozóit" – magyarázta sajtófőnök.

Ha minden próbát kiállt a jelentkező, egy elkerülhetetlen formalitás vár rá: „A szerződéskötés után alkalmazottaink rögtön munkába állnak. Először egy kéthetes bevezető tréning következik, amelyen kötelező a megjelenés a felvettek számára, ugyanis itt ismerik meg az alapvető szabályokat, előírásokat és hogy hogyan működik a Daimler AG, illetve a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary."

A bevezető végeztével kezdődhet el a kiképzés, a konkrét munkakör betöltéséhez szükséges felkészítés: „Igény szerint német nyelvtanfolyamot biztosítunk azok számára, akiknek a munkájához szükséges. Az alapképzés után a dolgozók egy részét „on the job" jellegű tréningre küldjük valamelyik német gyárba, azért, hogy azt tanulják, gyakorolják, amit majd később itt, Kecskeméten fognak végezni, természetesen éles körülmények között. Van, aki csak néhány hétre utazik ki, de olyan is akad, aki hónapokra, esetleg fél évre. A kint járt kollégák hazatérésük után a megszerzett ismereteiket átadják a később felvett magyar dolgozóknak."

Azok, akik nem vesznek részt külföldi tréningen, a kadafalvai oktatási központban sajátítják majd el későbbi munkakörüket.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. KamuNeni 2010. március 31. 08:36
  „A credit card company MBNA-nek akaro dolgozoknak 15 inteview-n kellett atmenni meg egy sima adminisztrator allashoz is ami semmi mas mint pl konyveles vagy data entry. Ebbe benne volt ketto home visit ket kulombozo szemely altal hogy megnezzek milyen csaladi korulmenyek kozott el a jovobeli dolgozo. MO-n az orszag 90 szazaleka kiesne az ilyen szureseken.”
 • 32. floridaimagyar 2010. március 25. 04:43
  „Kivancsi vagyok mennyit fog keresni egy magyar technickus a gyarban - itt egy GM/Ford gyarban ha jol tudom 30$/hr korul keresnek az emberek de a termelesi bonusz onmaga akar egy tovabbi 2000-3000$ is lehet amit egy csomo honapban meg is kapnak ha csakugyan jol termelnek. Ez csak a sima osszeszerelo szakmak - csomoan felette keresnek ...”
 • 31. Patee 2010. március 23. 18:00
  „Örüljünk, hogy egyáltalán szóba állt velünk a világ talán leghíresebb és legminőségibb autógyártó cége...Még ha csak "A" osztályos merciket is csinálnak majd Kecsón.A hír lényege pedig a minőségi munkaerő felkutatása, nem pedig politika, de egyesek már csak narancsot meg vöröset látnak mindenhol...”
 • 30. lamatic 2010. március 23. 11:13
  „Hát aki a vezető az a felelős. Szerintem ha az az MSZP akkor az.
  1. Svéd cég jött volna Szegedre még a 95 évek körül, a válasz az volt, gyárat nem építhet Szegeden mert a gyárak vonzzák a proli népet. A fordító csaj köpni nyelni nem tudott hogy fordítsa le a svédnek, mert ugye Svédországban nincsenek munkások, ha meg vannak akkor azok prolik...
  2. Német cég Szeged környékére akart teherszállító repteret, azt mondták nem lehet, pedig földet nem akart venni!
  3. A Kész sem volt jó Szegednek, mert adózott, vagy mert kevesebbet akart (mint mondjuk a szarkó vagy pesco..vagy mi) Neki nem lehet, azaz a kevés nem elég csak a sok...
  4. és még sorolhatnám sokáig de gondolom ti is tudjátok...”
 • 29. kenguru 2010. március 23. 10:51
  „Azért olykor-olykor derengjen vissza a fejetekben dicső vezéretek szavai: "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este..."”
 • 28. Googyi 2010. március 23. 10:36
  „Nem értem azokat, akik sajnálkoznak, hogy majd aki oda bekerül, annak milyen rossz lesz ill. hogy milyen időpazarlás, hogy 5 lépcsős a rendszer és milyen rossz annak, akinek ezzel vesztegetik az idejét, meg hogy szemét német cég....
  1, Munkahelye lesz, szerintem örülni fog neki.
  2, Az 5 lépcsős rendszer meg azt jelenti, hogy nem vesznek fel akárkit és ez rendben is van így. Minőségben a Mercedes igencsak a világ élvonalában van szvsz.”
 • 27. reagens 2010. március 23. 08:30
  „Mindig az tud hibát elkövetni akinek a kezében a döntés joga van.
  A hibák forrásai a rossz döntések.
  Ezért hunyó a Hagyó a bocka, gyurcs, ujheji, és a többiek és az MSZP.”
 • 26. h65535 2010. március 22. 22:43
  „Egyik ismerősöm fia a GAMF-ra jér informatikus mérnök szakra. Egy szaros Win7-et nem tud felrakni...
  A "600"-asban mostanság sok olyan van, mint régen is, hogy meleg legyen és ne fázzanak az utcán, magyarán szólva csak ott vannak. Azokból sose lett és sose lesz jó szak ember!
  A fidesz is ugyanolyan bűnös mint az mszp... csak éppen azt köpködjük, amelyik a másik oldalon van.”
 • 25. Cat 2010. március 22. 22:08
  „9349779

  Kétlem, hogy ez magyarszívatás lenne, a multik általában a bejáratott módszereiket alkalmazzák mindenhol.
  A magyar egyébként kisbetűvel írandó, lévén melléknév.”
 • 24. liongate 2010. március 22. 20:51
  „Ha jól meg lesznek fizetve,akkor oké,de tény,mert párom is dolgozott pár évig német cégnek,hogy nagy szigorúság,magas mérce,rengeteg munka van és igen néha gyomorideg,mint mindenhol,ahol várnak valamit az embertől,felelősség van,csak nem mindegy cserébe mennyiért szúrják ki a szemed,ez külföldön volt,megérte,itt nem tudom,hogy lesz,mindenesetre ne legyünk pesszimisták,nem tudom,de a magyarnak az is szar,ha valami törtémnik,jobb,mint a semmi nem,akárhogy is nézzük munkahely basszus!!!!”
 • 23. spiler 2010. március 22. 17:46
  „19-es nem vagy Te HR-S.”
 • 22. EAM 2010. március 22. 17:34
  „21. Miska

  Hozzaszolasod utolso mondatahoz:

  " De Isten utjai kifürkeszhetetlenek! "

  :)”
 • 21. Miska 2010. március 22. 17:31
  „Csak annyi köze van a botka-bandának hozzá, hogy leépítik a szakképzést. De cukrászdára éppen van 300 milkójuk! :-)) 7 éve nem képeztek maróst, esztergályost Szegeden..
  Erőlködnek most a Tiszkkel a 600-asban, de azzal is csak azóta, hogy eldőlt a kecskeméti merci gyárépítés, és Gyurcsányék ugye garantálták, hogy lesz hozzá munkaerő is.
  Egy cégtelepítésnél, építésnél a legfőbb szempontok:
  - helyi járulék és adóterhek ill kedvezmények - bociék ezt országos rekord szinten tartják
  - szabad (esetenként képzett) munkaerő - erről gondoskodtak, hogy legyen :-))
  - infrastruktúra, logisztika - M5 van, igaz 5 merci gyár nem termeli ki az árát 200 év alatt, a vasútról és logisztikáról inkább nem is mondok semmit...
  Ha az Isten szeret minket, akkor megszabadít Botkáéktól még az idén!”
 • 20. _palla_ 2010. március 22. 16:56
  „Azért szerintem kicsit durva egy egész napot elrabolni az emberek életéből úgy, hogy aztán lehet, nem is lesz munkájuk. :S”
 • 19. mitudomain 2010. március 22. 16:38
  „spiler: te se vagy 100%-os..
  Szóval eddig ha nem jött gyár magyarországra akkor az szegfű volt a hibás.. most jött egy, most megint a szegfü a hibás?
  Nem gondolod, hogy kissé nagy gondok vannak veled?
  Egyébként nem véletlen az 5 lépcsős megoldás.”
 • 18. Larsson 2010. március 22. 16:26
  „A gamf se jobb, mint az mk, sőőőőőt! ;)”
 • 17. Scaba 2010. március 22. 16:06
  „Dolgozott már valaki német cégnek?
  Én igen, hét évig. Nemsokkal a munkaviszonyom megszűnése után, meggyógyult a gyomorfekélyem, megszűnt a hajhullásom, helyreált a vérnyomásom, nem gyötört többé alvászavar...
  Úgyhogy ne irigyeljük szegény ördögöket, akik átverekedték magukat mind az öt fordulón.
  Úgy fognak szopni szar pénzér Günther mellett, hogy öröm lesz ránézni!”
 • 16. Balthazar 2010. március 22. 15:45
  „Mercedesz bunozes XD”
 • 15. babar 2010. március 22. 15:44
  „Emberek! Ha valaki helyben megszerezhető diplomát akar megszerezni, mert az kényelmes megoldás, az számoljon azzal, hogy más is így gondolkozik! Ebből következik, hogy amikor munkahelyet szeretne szintén helyben akkor bizony kökemény a harc, lsd Szeged jogász, közgazdász stb..
  Szóval akkor jótanácsként: keress piacképes szakmát (villamos, gépész, építész stb), menj el innen, tanuld ki és gyere vissza! Huú de qrva okos vagyok mi?”
 • 14. spiler 2010. március 22. 15:34
  „ez érdekes milyen kvalifikált minkaerőre van szükség 5 lépcsős,minésztériumi munkahely 3 lépcsős,,,,,rabszolgák lesznek saját hazájukba és még 5 alkalommal szivatják öket....Mit TESZ A KORMÁNY vagy elég ha merci gyár fizet..........”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a kecskeméti Mercedes-iskolát

Felavatták Kecskeméten a Mercedes-gyárban dolgozó német családok gyermekei számára épített korszerű iskolát. Tovább olvasom