Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Így ünnepelt Kecskemét - galéria

Kecskemét - Kedd délelőtt a Kossuth-szobornál rendezett ünnepi megemlékezéssel megkezdődött a Március 15-i programsorozat Kecskeméten is.
A 10 órakor kezdődő programsorozatot a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola növendékeinek előadása nyitotta, majd Balog Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára mondott beszédet a mintegy ezer fős tömeg előtt.

Meg kell mérni magunkat március 15. mércéjén, mert Magyarország jóléte és szabadsága érdekében nem adhatjuk alább - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden a nemzeti ünnepen Kecskeméten, a város főterén elmondott ünnepi beszédében.

"Amikor a múlthoz megyünk, és a múlton mérjük magunkat, az nem a múltba fordulás, valamifajta hátratekintés, hiszen ez a mi múltunk, a mi életünk" - mondta az államtitkár mintegy háromezer ember előtt. "Jelenünk és a jövő érdekében tesszük ezt a megméretést" - fűzte hozzá.

A politikus szerint a következő évek nagy kérdése, hogy "azt a radikális változás utáni vágyat, amelyet egy éve kinyilvánítottunk, és amelyet méltán nevezünk forradalmi vágynak, hogyan lehet építő erőre váltani". Hogyan lesz a kormányzásból egyre több munkahely, megújult épületek, hogyan lesznek új iskolák, hogyan lesz kevesebb a szegénység, hogyan lesz kevesebb a gyűlölet, hogyan lesz béke, szabadság és egyetértés -sorolta a jelen és a jövő nagy kérdéseit a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Balog Zoltán emlékezetett a márciusi ifjaknak a 12 pont elé írt óhajára: "Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ennél világosabban azóta sem fogalmazta meg senki, hogy mire van szüksége Magyarországnak, s minden országnak. "Méltán lesz ez a három gondolat, ez a három vágy, ez a három törekvés, ez a három akarat az új alkotmányunk része" - vont párhozamot az új alkotmánytervezet és a márciusi ifjak kívánsága között beszédében.

Megfogalmazása szerint béke, szabadság és egyetértés azt a polgári jólétet jelenti, amely a radikális változások célja kell hogy legyen ma is az országban.

Kijelentette: Magyarországnak át kell alakulnia, de hogy valóban március 15. irányába alakul-e, s "ha megméretünk a március 15-i mércén, akkor nem találtatunk-e híjával", azon múlik, hogy mi magunk átalakulunk-e.

A szabadságért való harcot ma a gazdasági függetlenségért történő harcnak nevezte, amely "nemcsak a nemzetközi adósság börtönéből" való szabadulást jelenti, hanem azt a harcot is, hogy "nehogy megessen az a csúfság a mi országunkkal, hogy lassan több házon lesz jelzálog, mint ahányon nemzeti lobogó".

Balog Zoltán szerint annak idején az áprilisi törvények értéke és ereje abban volt, hogy találkozott a többség akaratával, hogy megértették és magukénak érezték a polgárok."Ebben kell hogy legyen a mi törvényeinknek az ereje is, ebben kell hogy legyen a mi alkotmányunk ereje is" - tette hozzá. Hangsúlyozta: amikor 1848-hoz mérjük magunkat, nem gőgből tesszük, hanem azért tesszük, mert nincs más választásunk.

Szavai szerint: nekünk ez a mérce adatott, 1848 mércéje, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Deák Ferenc, Petőfi Sándor mércéje. "Nehéz teher, magas mérce, nagy kihívás, igazi próbatétel, de igazi próbatételek nélkül nem lesz ember az ember, nem lesz magyar a magyar" - zárta nagy tapssal fogadott ünnepi beszédét Balog Zoltán.

Így ünnepel Kecskemét Március 15-én - KÉPGALÉRIA

A programsorozat délután 14 órakor folytatódik a Szabadságharc 1848–49 Alapítvány és a KEFAG Zrt. szervezésében a Nyíri erdőben. Ezt követően 17 órától rendhagyó történelemórát rendeznek a Cifrapalotában. Ennek keretében dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felvidéki gyerekeknek mutatja be a Magyarország tavasza című kiállítást. A napot fáklyás felvonulás zárja, ami háromnegyed 6-kor indul a Kossuth-szobortól, a Cifrapalotáig. Itt verbunkost táncolnak a Kurázsi Táncműhely és a Hírös Néptánc Tanoda tagjai, közreműködik majd a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1848-as ütközet a Nyíri erdőben

A hagyományokhoz híven március 15-én a Kecskeméthez közeli Szulyovszky emlékház melletti csatamező ismét magyar huszárok és osztrák katonák harcától volt hangos. Tovább olvasom