Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Katonatörténelem képeslapokon

Kecskemét - Sebestyén Imre nyugállományú rendőr őrnagy gyermekkora óta gyűjti a képeslapokat. 250 ezer darabos gyűjteményének jelentős része katonai támájú üdvözlőlap.
Száz év katonatörténelmét őrzi Kecskemét melletti otthonában Sebestyén Imre. A nyugállományú rendőr őrnagy gyerekkora óta gyűjti a képeslapokat, közel 250 ezer darabos, témakörök szerint rendezett kollekciójának jelentős része katonai témájú, a legrégebbieket még az első világháború előtt adták postára, írja a honvedelem.hu.

Az egykori ifjúságvédelmi nyomozó ma az ország egyik legnagyobb magángyűjtője. Tagja az Országos Képes-levelezőlap Gyűjtők Egyesületének, több mint kétszáz alkalommal mutatta be értékes gyűjteményének egy-egy kis szeletét.

A HUNFILA nemzetközi képes-levelezőlap kiállításokon 2004-től minden évben elnyerte az első díjat, általában a zsűri és a közönség különdíját is ő hozza haza.

Sebestyén Imre negyedmilliós kollekcióját 37 témakörre bontja. Fotó: honvedelem.hu.
Sebestyén Imre negyedmilliós kollekcióját 37 témakörre bontja. Fotó: honvedelem.hu.

A katonaélet vidám és kevésbé vidám pillanatait bemutató képeslapjait júliusban Szabadszálláson, a helyi nyugállományú klub által szervezett kiállításon láthatták az érdeklődők. A háborús képeslapokra, a fronton készült fényképek hátuljára, a cenzúrázott tábori levelezőlapokra és a pár évtizeddel ezelőtt feladott humoros lapokra írt sorok egy, már-már feledésbe tűnő korszak emlékeit idézik fel.

Sebestyén Imre elmondta: korábban is voltak katonai témájú képeslapjai, de ezek tematikus gyűjtésébe csak a kötelező sorkatonai szolgálat szüneteltetése után kezdett bele. Arra gondolt, így talán azok a fiatalok is megismerhetik majd egy kicsit a katonák életét, hősiességét, a háborúk borzalmait és a sereg vidám oldalát, akik sosem viseltek egyenruhát.

A kiállítások alkalmával viszont kiderült, az idősebb korosztály is szívesen nosztalgiázik a képek előtt. A katonai témájú képeslapok mára már szinte teljesen eltűntek: antikváriumokban alig lehet ilyet találni, legtöbbször a régi, öreg gyűjtők hagyatékából kerül néhány darab az Ecseri-piacra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél milliiót ért a a falióra, ellopták

Bácsbokod - Mobiltelefont és faliórát loptak egy bácsbokodi lakásból. Az okozott kár több mint fél… Tovább olvasom