Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Kátyúcsúcs követi a zord telet Kecskeméten

Kecskemét - A tartós hideg és a havazás mély nyomot hagyott a kecskeméti utakon, az utóbbi évek legsúlyosabb kátyúhelyzetével készül megbirkózni a város. A mintegy kétezer úthiba javítása leghamarabb március végén kezdődhet meg.
„Sajnos az idei tél nem nem kímélte útjainkat, jelentős terhelésnek lettek kitéve, ezért a burkolathibák száma és sűrűsége jelentősen meghaladja az utóbbi években tapasztaltakat – kezdte értékelését Kasza Gábor a kecskeméti önkormányzat vezető főtanácsosa. – A problémás területeket a jelentős forgalmú szakaszokon találjuk, sok javítás várható többek között a Kiskörúton, a Békéscsabai és a Mátyás Király úton."

Nem csoda, hogy az utak ezer sebből véreznek, az időjárás az utóbbi hónapokban „mindent megtett" a burkolat tönkretételéért. A karácsony előtt napok alatt mínusz 15-ről plusz 20 fokba átcsapó hőmérséklet, a márciusig elhúzódó gyakori havazás és az állandó felfagyás-olvadás sem használt a burkolatnak.

Széchenyi körút (balra) és a Csáktornyai út
Széchenyi körút (balra) és a Csáktornyai út.
A szerző felvétele

A település központját bejárva feltűnt, hogy óriási, tengelytörő lyukat elvétve találunk, ám kisebb-nagyobb méretű kátyúból gyakorlatilag minden négyzetméterre jut egy. A két legméretesebb példányra a Csáktornyai úton illetve a Széchenyi körúton bukkantunk (képünkön), ahol az autósok lassítva illetve a szembesávba áttérve igyekeztek kikerülni a félméter széles, 10-15 centiméter mély gödröket. (A fotók szerdán készültek, Kasza Gábor azóta jelezte, a Csáktornyai úton található kátyút pénteken kijavították.)

Szép darabok éktelenkednek a külső buszpályaudvaron és környékén, a Kurucz körúton, míg az Árpád körúton egy krónikus betegség veszélyes példányán akadt meg a szemünk. Az út közepén a csatornafedél körül kopott ki az aszfalt, amely a látottak alapján gyakorlatilag a teljes belvárost jellemzi. Többek között erre panaszkodott a Kecskeméti 1. számú Autósiskola vezetője, Járomi Gyula is, aki úgy ismeri a helyi útviszonyokat, mint saját tenyerét.

Helyzetkép a Kurucz körúton, a Kodály Zoltán téren és a Nagykőrösi úton (balról jobbra, fentről lefelé) (a szerző felvételei)
Helyzetkép a Kurucz körúton, a Kodály Zoltán téren és a Nagykőrösi úton
(balról jobbra, fentről lefelé). A szerző felvétele

„Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy miért nem lehet rendesen lerakni azokat a csatornafedeleket. Néhol olyan mélyen vannak, hogy rajtuk áthajtva – márpedig a tanulóknak szinte mindig sikerül megtalálniuk őket – majd széttörik alattunk az autó, máshol pedig tíz centire kiemelkednek, és alig tudjuk kikerülni őket. Ez még önmagában elmegy, de rossz elhelyezésük miatt tavaszra – az idén pedig különösen – vészesen kikopik körülöttük az aszfalt és óriási lyukak keletkeznek az út közepén" – panaszolta az oktató.

„Mivel én reggeltől estig a várost járom, így talán túlzottan is negatív véleményt formálok az útviszonyokról, de higgye el, egy 4 ezer forintos futóműállítás lassan napi rutinfeladattá válik számunkra" – zárta rövidre mondandóját Járomi. „A helyzet azért annyira nem tragikus" – reagált Kasza Gábor, aki konkrét példa említése nélkül jelezte, a kecskeméti állapotok országos szinten kedvezőek, találunk ennél sokkal rosszabb útviszonyokkal küszködő városokat is.

Csatornafedelek a Széchenyi téren (balra) és az Árpád körúton (a szerző felvételei)
Csatornafedelek a Széchenyi téren (balra) és az Árpád körúton.
A szerző felvétele

A főtanácsos tájékoztatása szerint az önkormányzat a balesetek és a járművekben keletkező károk megelőzése érdekében január óta úgynevezett tartós hidegaszfalttal (emúlziós, kevert zúzalék beöntésével – a szerk.) igyekszik átmenetileg orvosolni a problémákat. A munkálatok jelenleg is nagy erőkkel zajlanak, míg a hosszútávú megoldást jelentő, melegaszfaltos javítást az időjárástól függően várhatóan március végén, április elején kezdik el.

A kátyúk számát még nem mérték fel, kérdésünkre Kasza Gábor azt válaszolta, kétezer körül lehet Kecskeméten az úthibák száma. Egy biztos, az idei költségek jelentősen meghaladják majd a tavalyi 18-20 millió forintot felemésztő felújítási munkálatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskás öcsi a Szentkirályi új arca

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. termékének új reklámarca Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás kapitánya lesz. Öcsi bácsi 2006-ban hunyt el. Tovább olvasom