Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kecskemét jogászképzés nélkül marad?

Kecskemét – A kérdés 5 évfolyamot, közel 200 hallgatót érint, ugyanis a Magyar Akkreditációs Bizottság hiányosságok miatt feltételekhez kötötte a Kecskeméti Jogászképzés akkreditációját.
A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara által közösen működtetett Kecskeméti Jogászképzés helyzetét jogilag tisztázatlannak találta a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB).

2009-ben módosították a felsőoktatási törvényt, amelynek értelmében 2010 végétől a korábban engedélyezett székhelyen kívüli képzést megszüntették. Így fordulhatott elő a mostanra kialakult helyzet, ugyanis a kecskeméti intézményt korábban egyik kar sem akkreditáltatta telephelyként.

Ha nem akkreditálják Kecskemétet jövő év szeptemberétől végleg üresen marad a nagyelőadó.
Ha nem akkreditálják Kecskemétet jövő év szeptemberétől végleg üresen marad a Kálvin téri nagyelőadó.

– A probléma a törvénymódosítás következménye. Azonban a hallgatókat semmilyen jogi hátrány nem érheti. A két kar dékánjának megállapodása szükséges a helyzet megoldásához. A képzésben részt vevő két kar egyeztetése után határozzák majd meg, hogy a hallgatók Kecskeméten, vagy a két kar valamelyikén fejezhetik-e be tanulmányaikat – tudtuk meg Homoki-Nagy Máriától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől. A képzés státuszának tisztázását jövő év júniusáig kell megoldani, addig szól a feltételes akkreditáció.

A Kecskeméti Jogászképzés számokban

5 évfolyam, közel 200 hallgatója végzi tanulmányait levelező tagozaton félévenként 140 ezer forintért. Idén már nem hirdették meg a szakot, tavaly 200 pont volt a ponthatár.

A Szegedi Tudományegyetem a képzés szakmai hátterét biztosítja. Az oktatók, előadók Szegedről érkező szakemberek. Jogszabály ugyan nem tiltja, de a MAB jelentésében azt is kifogásolta, hogy az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetői dupla állással rendelkeznek. Mint ahogy Szabó Gábor rektor, úgy Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes sem ért egyet ezzel a kifogással. – Eddig kifejezetten pozitív példának számítottunk. Egyetemünkön 3 alkotmánybíró is oktat, mindez csak emeli intézményünk rangját.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. október 22. 05:57
    „A doktor urak nem ismerik a jogszabályokat? Elégtelen, utóvizsga!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE botrány: hallgatnak a szövetségnél

Továbbra sem lehet tudni, pontosan miről is szól majd a KTE ellen indított fegyelmi eljárás. Tovább olvasom