Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kell-e félni a kecskeméti romáknak?

Kecskemét - A Gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban a delmagyar.hu stábja ellátogatott a hírhedt Kórház utcába. Félnek-e a kecskeméti romák?
Gyöngyöspatán közel két hónap elteltével sem csitultak a romák és nem romák közötti indulatok. A hazai híradásokban hetek óta kiemelt tartalommal foglalkoznak a kialakult helyzettel, miután egy félkatonai szervezet járőrözést szervezett a településen, és ebből kifolyólag több összecsapás is történt már a helyi roma lakosokkal. A delmagyar.hu kíváncsi volt, hogy a Kecskeméten élő romák vajon tartanak-e hasonló atrocitástól. Éppen ezért felkerestük a Kecskeméten számos hírhedt legenda övezte Kórház utcát, ahová a szóbeszéd szerint még a rendőrök sem nagyon merészkednek be.

Első interjúalanyunk azonban máris megcáfolta ezt az állítást. – Az itt élőknek szerintem nincs mitől tartania – mondta el kérdésünkre Fábián Ferenc (37), akinél többen is autómosásra vártak. – Nem igazán hallani olyan esetről, hogy az itt élő romákat bármiféle atrocitás érné. A rendőrök sűrűn járnak erre, igazoltatnak, de ők sem piszkálnak minket, békében élünk itt mindannyian – mondta az egyébként is rendkívül barátságosnak tűnő férfi. Természetesen feljött szóba a Gyöngyöspatán kialakult helyzet is, amiről szintén volt véleménye Ferencnek: - Szerintem már maguk az érintettek sem nagyon tudják, hogy ki kezdte ezt a háborúskodást. Az biztos, hogy a bőrfejűek jelenléte sem hasznos, de ne legyünk álszentek, a cigányokat sem kell ám félteni. Szerencsére nekünk ilyen gondunk nincs, járunk dolgozni, becsületben élünk, és nem is vagyunk kitéve ilyen támadásoknak – mondta a roma származású férfi munkatársunknak.

A dolgos Fábián család véleménye szerint Kecskeméten békében élhetnek a romák és a magyarok.
A dolgos Fábián család véleménye szerint Kecskeméten békében élhetnek a romák és a magyarok.

Azt, hogy dolgos családra akadtunk mi sem bizonyítja jobban, hogy amíg a családfő interjút adott, mindössze 13 éves fia vette át a kompresszoros
Skinhead-roma háború Kecskeméten

1993-ban egy 16 éves fiatal meggyilkolását követően robbant ki háború a helyi bőrfejűek és romák között Kecskeméten. Történt ugyanis, hogy 1993 augusztusában este hét óra körül két roma férfi és egy nő a Rákóczi út közepén karókkal ütlegelni kezdett néhány fiatalt. Egyikük, K. Norbert olyan súlyosan megsérült, hogy perceken belül a helyszínen meghalt. A szemtanúk egybehangzó állítása szerint heves vita előzte meg a történteket és mindkét oldalról súlyos sértések hangzottak el egymás felé. A hat fiatal az esetet megelőzően az egyik közeli italboltban sörözött, majd az utca közepén, a sétányon indultak a városközpont felé. A másik csoport, a 30-40 év körüli támadók a sétány másik oldalán közlekedtek, majd a vita kezdete után fenyegetően átrohantak az általuk bőrfejűnek titulált társasághoz. A támadók a sétány fáit támasztó karókat használták a verekedésben. Az orvos szakértő szerint az áldozat halálát a mellkasát ért, nagy erejű botütés okozta.
autómosó kezelését, aki édesapja visszatérést követően szintén szívesen nyilatkozott arról, ő hogyan látja egy roma fiatal helyzetét a városban. – „Áh, hogy azok a kopaszok?" – reagált kérdésünkre, mikor arról kérdeztük, ő hallott-e gyöngyöspatai eseményekről. – Igen a híradóban láttam, hogy megtámadtak pár családot. Sajnálatos, de szerencsére nálunk ilyen soha nem fordul elő, az iskolában is békésen elvan egymás mellett a magyar és cigánygyerek, nem bántottak engem sem eddig soha azért, mert roma vagyok – nyilatkozta a Vörösmarty Mihály Általános Iskola hetedikes tanulója, ifjabb Fábián Ferenc, akiről kiderült, hogy a közelmúltban megnyerte a megyei, majd a regionális versmondó versenyt is korosztályában.

Hamarosan egy két gyermekét babakocsiban toló fiatal roma családdal futottunk össze. A családfő, Lajos (32) szintén elmondta véleményét arról, milyen a romák helyzete jelenleg Kecskeméten: - Úgy érzem, hogy a munka szempontjából mindenképp számolnunk kell a rasszizmus jelenlétével. Személyes példám is ezt mutatja, hiszen nekem mesterszakács, és bármixer szakmám is van. Mégis, amikor jelentkeztem szakácsnak az egyik helyi vendéglőbe, először azt mondták, feltétel a német nyelvtudás. Mondtam nekik, azzal nincs gond, hiszen a németországi Báden környékén nőttem fel, anyanyelvi szinten beszélek németül. Rögtön rávágták, hogy angol nyelvtudás is kell. Miután az angolt is beszélem, mondtam az is megvan, sőt megelőztem őket, hogy franciául is tudok. Rá is kérdeztem, hogy akkor az a baj, hogy roma vagyok? Mire úgy válaszoltak, hogy igen. Sajnos ez a helyzet, így mi is külföldi munkavállaláson gondolkozunk.

Rákérdeztünk a férfinél arra is, kell-e félnie egy romának manapság Kecskeméten. – Vannak bizony olyan városrészek, ahol nem látnak bennünket szívesen. A Széchenyivárosban, vagy a Hunyadivárosban egyes szórakozóhelyekről ki is tiltották a cigányokat, és arra nem is látnak bennünket szívesen. Személy szerint engem is többször megkergetettek már, mert cigány vagyok. Igaz, ez a helyzet az 1993-ben történt skinhead gyilkosság utáni években volt a legrosszabb, ami után három-négy évig tényleg rettegésben kellett élnünk. De még ma sem érezhetjük teljes biztonságban magunkat - zárta mondandóját a kétgyermekes családapa.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. queenmargareth 2011. május 04. 18:34
  „nem kell félni. Seawasp leírta.
  Több évszázad után elfoglalták Mo-t”
 • 45. GERMANY 2011. május 04. 15:33
  „37. zero 2011.05.03. 16:43

  Szerintem lassan minket fehereket deportälni fognak mert az elsöbbrendü fekete faj van fölenyben,mär a kormäny is velük van,Gyurcsäny is öket segiti.Majd elkezdenek gyorsan terjeszkedni(hisz az nekik nem nehez,1csalädban 6-8 gyerek normälis) es leigäzzäk europät. Mi feherek jok leszünk rabszolgäknak,hisz valakinek termelni is kell,mert ha mär mindenhonnan mindent elloptak ,akkor mi feherek majd ujra termelünk......Most igy belegondolva durva dolog.....de lehet ez lesz.Oh uram irgalmazz.”
 • 44. RézmívesGyekszon 2011. május 04. 09:33
  „http://videa.hu/videok/hirek-politika/igazsag-a-ciganyokrol-YPVvhXk3pOq0sRhk”
 • 43. bigroy 2011. május 04. 05:53
  „Ha valaki normálisan él és becsületesen dolgozik akkor annak nincs mitől félnie mert azt nem zaklatja senki !”
 • 42. Mignon 2011. május 04. 02:40
  „Margit!

  Te is irsz neha olyan badarsagokat, hogy neha arra gondolok:
  küldök neked egy zsak banant...!

  Remelem, nincs harag ezert.”
 • 41. Mignon 2011. május 04. 02:37
  „Egy demokratikus orszag allampolgaranak,

  nem kell felnie es nem szabad (!) felnie senkitöl es semmitöl...!”
 • 40. délikapu 2011. május 03. 21:00
  „A DM miért nem Raffael Gusztit kérdezi meg, hogy fél-e? Ja, hogy rabszolgatartásért előzetesbe került?
  Érdekes a rabszolgaként fogva tartott magyart a mai napig nem kérdezte meg a DM. Egyébként a DM miért nem minősíti át magát roma lappá? Láthatóan a magyarok félelmei és bajai iránt érzéketlenné vált.”
 • 39. queenmargareth 2011. május 03. 17:46
  „34. GERMANY 2011.05.03. 14:33 már rég írtam, most is, hogy nincs már Mo.
  Az romaország van.Úgyhogy a fehéret kellene megkérdezni, fél-e ebben az országban?”
 • 38. queenmargareth 2011. május 03. 17:46
  „34. GERMANY 2011.05.03. 14:33 már rég írtam, most is, hogy nincs már Mo.
  Az romaország van.Úgyhogy a fehéret kellene megkérdezni, fél-e ebben az országban?”
 • 37. zero 2011. május 03. 16:43
  „Eddig csoportosan elkövetett garázdaság címén fogtak le aláírásgyűjtőket, majd kisvártatva megtiltják a járőrözést, azaz a települések utcáin történő sétálást, végül bűnözőknek nyilvánítják azokat, akik fegyvertelenül, közterületen nézelődni mernek - s mindezt csak azért, mert magyarnak születtek. Mi lesz a folytatás? Tán csak nem az, hogy ha esetleg gondolni merünk arra, hogy megvédjük otthonainkat, szeretteinket, vagy pusztán saját testi épségünket, már ezzel megvalósítjuk a ,,gondolat-bűn" súlyosan (cigány)társadalomellenes tettét és ezért életfogytig tartó száműzetés lesz a sorsunk Borsod megye valamelyik etnikai zárványába?! Vagy inkább halálbüntetés, amelyet bármely cigánybűnöző végrehajthat, s utólag majd mentesíti őt a bíróság, mint ahogy tették ezt a hóhérok esetén egykor?!”
 • 36. Ferrer 2011. május 03. 15:50
  „Féljenek csak. Eddig a magyarok féltek tőlük.”
 • 35. LukSzusz 2011. május 03. 14:37
  „Nekik nincs mitől félni,de a védtelen,egyedülélő,öreg,vagy fiatal lányoknak annál inkább.”
 • 34. GERMANY 2011. május 03. 14:33
  „Bezzeg ha magyar lenne mär reges regen nem lenne auto mosäs,jol meg is büntettek volna,de ö roma,igy neki szabad,mert ki merne szolni nekik egy szot is
  Amugy meg miröl beszeltek ? Milyen Magyarorszäg???? Alszotok Ti, mär ätirtäk a nevet,ez mär ROMAORSZÄG”
 • 33. jmkrisz 2011. május 03. 14:33
  „A cigányokat még Indiában is megkülönböztetik, és nem is rajonganak értük. Szerintem nem velünk van a baj.”
 • 32. jq 2011. május 03. 14:11
  „Környezetvédelmi engedély van az autómosóhoz? A mosóvíz hová folyik?”
 • 31. bambinaXX 2011. május 03. 13:50
  „hozzánk betörtek cigányok..
  Engem miért nem kérdeznek, hogy félek-e?”
 • 30. GreatWhiteShark 2011. május 03. 13:46
  „28-hoz:
  Nem a színes környezet elkerülése miatt kell nyugatra menni, hanem azért, hogy ne nekünk kelljen eltartani azt!
  Javasolnám a döntéshozóknak, hogy azt az okot szüntessék meg, amiért létrejönnek a gárdák! Ha nincs rájuk szükség, nem lesznek, ez szinte bizonyos.
  Hangulatkeltés az van. Szegény sötétkékek....”
 • 29. Vinlex 2011. május 03. 13:42
  „>28. szentjanosbogar

  A cigányokat az USA-tól Finnországig sehol sem tudják elviselni... Hazaküldik (pl.: Franciaország, Kanada), elkerítik (Olaszország, Szlovákia) vagy agyonlövik (USA, Finnország) őket... Amerikában külön kurzust tartanak rendőröknek és egyéb rendfenntartó szervek tagjainak a cigány bűnözők módszereinek felismeréséből és az ellenük való védekezésből... Valóban csodálatos a nyugat idegenszeretete...”
 • 28. szentjanosbogar 2011. május 03. 13:35
  „A "GO WEST" hozzaszolojahoz!
  A nyugati kulturaknak resze a massag, tobb szaz fele etnikum el egymas mellettegy orszaghataron, varoson belul.
  A buszmegalloban egyutt varja a buszt az oslakos es a bevandorlok,- akik lehetnek barmilyen borszinuek, vallasuak.
  Ha a kisse barnabb borszint nem tudja megszokni az illeto a sajat orszagan belul javaslom halassza el a nyugati utazast.”
 • 27. papagaly 2011. május 03. 13:33
  „Kell-e félni a romának? Nem.
  De abba az utcába a rendőrautó is félve megy be. Kell-e félni a nem romának? Igen.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt lesd meg! Így zuhanyzik VV Anikó

A már kiesett Anikó és Jerzy egy korábbi feladatot teljesítve együtt zuhanyoztak. Tovább olvasom