Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Keserű csoki: Szelektív hulladékgyűjtés Hetényben

A főutcáról látható „gyűjtősziget" inkább Dr. Moreau szigete. Kész horror! Csak itt nem embereket kereszteznek állatokkal, hanem szemetek szemeteket szemetekkel. Vigyázó szemeteket Hetényre vessétek!
Van a szelektív hallás. Van szelektív látás. Van szelektív szemétgyűjtés. Van szelektív szemétgyűjtés? Lássuk!

A szelektív hallás. Brit kutatók bebizonyították, hogy a zavaró zajok és társalgások kiszűrése tényleg létezik. Eredményeik szerint nem a fül, hanem az agy összpontosít a lényegi hangokra, míg minden mást kirekeszt. Akinek tehát van agya, az képes rá, hogy az információkat szelektíven gyűjtse. Akinek van, és használja is, talán még menthető. De vannak olyanok, akiknek nincs. Ők menthetetlenek. Ők azok, akik a szelektív kukák mellé minden szemetet ledobálnak. Hogy aztán jöjjenek a többiek, akik meg szétszórják azt.

Szelektív hulladékgyűjtés Hetényen - KÉPGALÉRIA

A szelektív hallást Koktélparti-jelenségnek is nevezik. Hogy ez igaz, azt meg én bizonyítottam be. Tessék csak megnézni a hulladéktárolók mellett széthajigált üvegeket! Mi ez, ha nem az? Egy koktélparti kellékei szétszórva a kukák mellett.

A szelektív látás. Ez az, ami pont nem azoknak adatik meg, akiket mérhetetlenül felbosszant ez a fajta igénytelenség. Mert ők látják a sok mocskot, sőt, látják annak következményeit is. Míg a szelektív látók nem foglalkoznak vele. Se azzal, hogy a mocsok, amit szétszórnak, ott gusztustalankodik a főúttól pár méterrel, se azt, hogy hosszútávon mi lesz mindebből. Mert a kukások bárhogy igyekeznek, bizony, nem bírják mindet összeszedni. És nem is az a dolguk…

Szelektív hulladékgyűjtés. Ez nem más, mint a hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége. Többek között arra jó, hogy a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon szabaduljunk meg. Papír, üveg, színes üveg, műanyag, fém… Mind külön edénybe. Hogy a használt elemek, műanyagok, alumínium tárgyak, fémdobozok, vegyi anyagok ne kerüljenek a földbe, ne szennyezzék a talajt és a vizet. Nem olyan bonyolult ám ez! Mondjuk, annál bonyolultabb, mint odaállni a kocsival, motorral, biciklivel, és lehajigálni a szemetes zsákokat, vagy szétszaggatni azokat, és szétszórni tartalmukat.

Szelektív hulladékgyűjtés Hetényen - KÉPGALÉRIA

Lassan írom, hogy mindenki értse: a szelektív gyűjtőedények azért vannak, hogy azokba dobáljuk bele azt a hulladékot, mely károsíthatja a környezetünket. Fel is vannak címkézve, hogy könnyebb legyen a dolgunk.

Lehet, hogy táblákat kellene kihelyezni, és a cigisdobozokra írt elrettentő mondatokhoz hasonlóan kellene hívni a figyelmet. Csak itt épp annak inverze lenne. Vagyis: Figyelem! A szelektív hulladékgyűjtés hosszabb életet és jobb életminőséget okoz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példás összefogás Kecskeméten a műemlékvédelem jegyében

A helyi civil szervezetekkel összefogva 2012-ben Kecskemét rendezi az város- és faluvédők országos találkozóját, mely alkalmat ad arra, hogy a Bács-Kiskun megye székhelye bemutassa szecessziós épületeit. Tovább olvasom