Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kinek a lelkén szárad a kecskeméti tragédia?

Kecskemét - Gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy 65 éves férfi halála kapcsán. Felmerült ugyanis, hogy a helyi férfi gondatlanság miatt halt meg a kecskeméti kórházban.

Egy 65 éves kecskeméti férfi a nem megfelelő orvosi kezelés következtében hunyt el. A beteget panaszai miatt kórházba szállították Kecskeméten, majd az elvégzett vizsgálatok és kezelés ellenére, az ott töltött 5 nap alatt többször rosszul lett, családjának fulladásról, felső végtagi fájdalmakról, melegségérzetről számolt be, illetve a feljelentő szerint, többször kialakult lázas görcsös rángatózás is.

A sértett szeptember 18-án a kórházban elhunyt. A rendőrség nyomozást rendelt el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az eset kapcsán a baon.hu megkérdezte az elhunyt fiát, Héjjas Jánost. A Hírös Kommandó egykori parancsnoka úgy érzi: a kórházban nem figyeltek oda kellően édesapjára.

– Múlt hét kedden édesapám rosszul érezte magát, észrevette, hogy véres a széklete, és a vérnyomása is leesett. Édesanyám mentőt hívott, aput bevitték a kórházba, ahol gyomortükrözést végeztek rajta. Megállapították, hogy volt egy 8 milliméteres seb a gyomrán, de az már gyógyulóban van. Más problémát nem találtak, de befektették a belgyógyászatra megfigyelés céljából. Szerdán látták, hogy nincs újabb vérzése, mert ugyanolyan sötét volt a széklete, mint kedden. Anyunak csütörtökön is még azt mondták, hogy ne aggódjon, nincs semmi probléma. Pénteken délelőtt aztán elkapta édesapámat egy izomrángásos görcsös roham, amely elmúlt. Lázcsillapítót adtak neki, de véleményem szerint ez csak felületi kezelés volt. Délután újra elkapta egy komolyabb görcs, amely során majdnem elvesztette az eszméletét, majd este 9 órakor jött a harmadik, immár menthetetlen roham.

Így látja a helyzetet az egyik fél, de lássuk, mit mond a másik. Dr. Bozóky Géza orvosigazgató sajtóközlemény formájában hozta nyilvánosságra a kórház álláspontját. Ebből idézünk.

"A beteg 2009. szeptember 15-én hirtelen fellépő gyomorvérzéssel került felvételre. Ismert és kezelt szívbeteg volt. Az alkalmazott komplex kezelés eredményeként a gyomorvérzés megszűnt, a gyomor tükrözés során egy gyógyuló félben levő fekélyt láttak. A rendszeres vizsgálatok igazolták és alátámasztották azt, hogy a klinikai állapot stabilizálódott.

Halála napján, 2009. szeptember 18-án délelőtt 11 órakor hirtelen magas vérnyomás emelkedés történt, amely azonnal ellátást követően normalizálódott. Az azt követő órákban jó klinikai állapotban volt, a délutáni vizit során észlelte az osztályos orvos a lázas állapotot, majd a hidegrázás kialakulását, melyet szintén azonnal elláttak, mikrobiológiai vizsgálat céljából vérvétel történt, antibiotikumot és lázcsillapítót kapott.

A láztalanodást követően ismét stabilizálódott a klinikai állapot. Este szeptember 18-án, 21 órakor minden előzmény nélkül, hirtelen mellkasi fájdalom, fulladásérzés, nagyfokú gyengeségérzés jelentkezett, azonnali orvosi ellátásban részesült. Az orvos észlelte a heveny légzési és keringési elégtelenség kialakulását, azonnal megkezdődött a beteg újraélesztése, amely azonban sajnálatosan nem vezetett eredményre, s 40 percig tartó újraélesztést követően 21 óra 43 perckor a beteget elveszítettük.

Halála váratlanul következett be, pontos okára a rendőrorvosi boncolás adhat magyarázatot. Végtelenül sajnáljuk és együttérzésünket fejezzük ki a Kórház nevében az elhunyt hozzátartozóinak, hogy a folyamatos, szoros orvosi észlelés ellenére sem tudtuk megmenteni betegünket."

Rengeteg kérdés vár még válaszra, remélhetőleg a boncolást követően tisztán láthatunk majd. Így vagy úgy, de meg kell magyarázni a megmagyarázhatatlant, az értelmetlen tragédia körülményeit mielőbb tisztázni kell.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2009. szeptember 24. 13:30
  „Az egészségügy szándékos tönkretétele közben nem gondolnak a kórház, klinika vezetőségének lelki állapotára, amikor még a látszat is az, hogy kórház, a klinika a felelőtlen a beteg ellátása során.Ez nem így van, az egészségügyi kormányzat, nevezetesen Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter felelőssége az,hogy valóban megfelelően tudjanak működni a kórházak és a klinikák.Az orvosok szinte lehetetlen körülmények között végzik gyógyító munkájukat még a teljes ellehetetlenítés mellett is nagy-nagy felelőséggel!Erről személyesen győződtem meg a fül-orr-gége, fej-és nyaksebészeti klinika I. emeleti osztályán a hét első napjaiban.Most már a pénz elvonást kell megszüntetni, a BKV-s százmilliókat visszaszerezni és átdiffundálni az egészségügybe!Legyen most már elég az egészségügy tönkretételéből,Bajnai Gordon miniszterelnök úr felelőssége a további egészségügy rombolása, nem lehet teljesen a gyógyító munkát a "földdel egyenlővé tenni"!!”
 • 4. achilleus 2009. szeptember 24. 12:14
  „3. hozzászólás liongate 2009.09.24. 12:02
  Nem is beszélve az ilyen minősíthetetlen mondatokról:
  "Korábban. Egy 65 éves kecskeméti férfi a nem megfelelő orvosi kezelés következtében hunyt el."
  Nincs az az ügyvéd, aki ezért az állításért felmentené a lapot, ha az igazgató pert indítana. Még akkor sem, ha később igazolódna a vád, mert a leíráskor ennek semmilyen alapja nem volt. Én komolyan nem is értem, mi ez az elvakult elszántság.”
 • 3. liongate 2009. szeptember 24. 12:02
  „Arról nem beszélve,hogy ez amit a laikus ember tud,végtelenül felszínes információ a valódi tudáshoz képest,az,hogy mennyi komplikáció felmerülhet másodpercek alatt,elképzelni is nehéz,reagálni rá,még nehezebb,ítélkezni a legkönnyebb.”
 • 2. achilleus 2009. szeptember 24. 10:30
  „"Sajtóközlemény
  66 éves elhunyt férfibeteg halálát megelőzően, 2009. szeptember 15-én hirtelen fellépő gyomorvérzéssel került felvételre. Ismert és kezelt szívbeteg volt. Az alkalmazott komplex kezelés eredményeként a gyomorvérzés megszűnt, a gyomor tükrözés során egy gyógyuló félben levő fekélyt láttak. A rendszeres vizsgálatok igazolták és alátámasztották azt, hogy a klinikai állapot stabilizálódott.

  Halála napján 2009. szeptember 18-án délelőtt 11.00 órakor hirtelen magas vérnyomás emelkedés történt, amely azonnal ellátást követően normalizálódott. Az azt követő órákban jó klinikai állapotban volt, a délutáni vizit során észlelte az osztályos orvos a lázas állapotot, majd a hidegrázás kialakulását, melyet szintén azonnal elláttak, mikrobiológiai vizsgálat céljából vérvétel történt, antibiotikumot és lázcsillapítót kapott.

  A láztalanodást követően ismét stabilizálódott a klinikai állapot. Este szeptember 18-án 21.00 órakor minden előzmény nélkül, hirtelen mellkasi fájdalom, fulladásérzés, nagyfokú gyengeségérzés jelentkezett, azonnali orvosi ellátásban részesült. Az orvos észlelte a heveny légzési és keringési elégtelenség kialakulását, azonnal megkezdődött a beteg újraélesztése, amely azonban sajnálatosan nem vezetett eredményre, s 40 percig tartó újraélesztést követően 21.43 órakor a beteget elveszítettük.

  Halála váratlanul következett be, pontos okára a rendőrorvosi boncolás adhat magyarázatot.

  Végtelenül sajnáljuk és együttérzésünket fejezzük ki a Kórház nevében az elhunyt hozzátartozóinak, hogy a folyamatos, szoros orvosi észlelés ellenére sem tudtuk megmenteni betegünket.
  K e c s k e m é t, 2009. szeptember 22."

  Dr. Bozóky Géza
  orvosigazgató"”
 • 1. achilleus 2009. szeptember 24. 10:28
  „Erről csak annyit, hogy a kórház igazgatója sajtótájékoztatót adott ki, még 22-én. Sem az eset első említésekor, sem most nem közölte a délmagyar ezt az anyagot. Én viszont betettem. Ez a következetes egyoldalúság már kezd gyanús lenni. Egyoldalú tájékoztatással elkövetett rágalmazás miatt az igazgató remélem egy rakás sajtóorgánumot fel fog jelenteni, ezek között a délmagyarnak mindenképpen helye van! Az előző hír egyébként itt.
  http://www.delmagyar.hu/kecskemet_hirek/feljelentettek_a_kecskemeti_korhazat/2116153/#hozzaszolok
  Ha a délmagyaros egyoldalúság netalán a készülő éhségsztrájkokkal függ össze, és a kórházi szakma lejáratását szolgálja, akkor pedig szégyelljék magukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuschlag-per: a minisztérium az ellenjavaslat helyett folyósított

Kecskemét - A Lados István másodrendű vádlotthoz köthető szervezetek pályázatai esetében szinte… Tovább olvasom