Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Kiváló művészek és változatos programok a Kodály Fesztiválon

Kecskemét - Idén nyáron július 18 és 31 között várja a zene szerelmeseit Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál. Ebben az évben is változatos programokkal és elismert előadókkal találkozhatunk majd a hírös városban.
A kecskeméti nyári fesztiválok sora most egy művészeti seregszemlével folytatódik, melynek szervezői a Kulturális Központ és a Kodály Intézet. A hagyományokhoz híven a hírös város a Kodály Fesztivállal egyidőben ad majd otthont, a 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumnak, melyre a világ számos országából érkeznek muzsikusok, zenepedagógusok és vendéghallgatók.

Az első Kodály Szeminárium 1970-ben volt, azóta minden nyári tanfolyammal párhuzamosan hangversenyeket rendeztek. Ez 1978-ban sorozattá bővült, mely 1986 óta viseli a fesztivál nevet. Évről évre a magyar és nemzetközi zenei élvonal, valamint a kecskeméti művészeti élet kiválóságaival találkozhatnak azok, akik maradandó élményt nyújtó szórakozásra vágynak a nyár közepén.

A zenei élet kiválóságai Kecskeméten

Az elmúlt évtizedekben a zenei élet olyan kiválóságait hallhattuk a Kodály Fesztiválon, mint az Amadinda Együttes, a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Bartók Vonósnégyes, a Kodály Vonósnégyes, a Debreceni Kodály Kórus, a finnországi Jyvaskyla Gyermekkar, a Jánosi Együttes, a Győri Leánykar, a Budapesti Vonósok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Trió Lignum. A szólisták közül fellépett már Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Gulyás Márta, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Király Csaba, Korondi Anna, Rohmann Imre, Lantos István, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Wiedemann Bernadett, valamint Rost Andrea is.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a 2011-es fesztivál programjában is változatos hangversenyek szerepelnek. Szólóestek, kamarazenei koncertek, kórushangversenyek, kortárs zenei és népzenei est, filmvetítés, valamint gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. Ismét kiváló művészeket köszönthetünk Kecskeméten. Többek között a nemzetközi hírű finn Wagner énekest Kirsi Tiihonent, a Jánosi Együttest, Keren Hanan izraeli zongoraművészt, a Vásáry Tamás vezetésével működő Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, valamint a modenai Gruppo Amarcord operatársulat. A Fesztivál nyitóhangversenyén, július 18-án pedig az Új Liszt Ferenc Kamarakórust hallhatjuk Erdei Péter karnagy vezetésével. Műsorukon Kodály Zoltán és Liszt Ferenc kórusművei mellett kortárs magyar szerzők művei is elhangzanak.

A hangversenyek helyszínei Kecskemét legismertebb műemléképületei lesznek. A főtéri Romkertben például a Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba vezeti be az ifjú hallgatóságot a mesék birodalmába. A pazar környezet, a Kodály Intézet nyári kurzusait jellemző izgalmas nemzetközi jövés-menés és kulturális pezsgés mind hozzájárul ahhoz, hogy a Fesztivál vendégei igazán jól érezzék magukat.

A Fesztivál során nemcsak koncertek, hanem több tárlat is várja majd az érdeklődőket. A Gregor József Emlékkiállítás július 18-án 18 órakor nyílik a Kulturális Központban, 19 órától pedig a Kodály Intézetben Angelo Minuti olasz szobrászművész tárlatát tekinthetjük meg. Július 25-től Brian Johnston Romániában élő kanadai zenetanár és karnagy Romániai reflexiók című fotókiállítása is várja az érdeklődőket.

Részletes program: www.kodaly.hu és www.efmk.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefognak a szerb és a magyar vállalkozások

A határ menti térségben működő magyarországi és szerbiai vállalkozások gazdasági együttműködését segítő programot indított a Szabadkai Szabadegyetem, a Dél-alföldi Régióért Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szeged Pólus Kft. Tovább olvasom