Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Komoly károkat okozott a fagy Bács-Kiskunban

Az első kárbejelentések alapján a februári kemény hideg jelentős veszteségeket okozott a szőlő- és gyümölcsültetvények egy részében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kertészeti főfelügyelője az MTI-vel.
Matula Árpád elmondta: a fagykárok mértéke a megye összes, mintegy 9 ezer hektárt kitevő gyümölcsösében és 18-19 ezer hektárnyi termő szőlőjében az ültetvények fajtájától, fekvésétől és egészségi állapotától függően meglehetősen változatos képet mutat.

A déli területeken várhatók súlyosabb károk, hiszen februárban volt olyan éjszaka, amikor Kecskeméten mínusz 24, míg Baja térségében mínusz 26 Celsius fokot mértek. Ekkoriban Kéleshalmán volt a leghidegebb, ahol egészen mínusz 29 Celsius fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A szőlő termést adó főrügyei mínusz 16-17 Celsiusnál hidegebb időben károsodnak, sőt, mínusz 22 fok alatt a fás részek elfagyásával is számolni kell - ismertette. Ennek megfelelően a Baja környéki szőlőkben helyenként a 70-80 százalékot is elérheti a fagykár mértéke, ám a magasabban fekvő területeken kisebb dombokon, löszhátakon ennél lényegesen kedvezőbb lehet a helyzet.

A gyümölcsösökben a kajszibarack sínylette meg leginkább a zord telet. Itt megyei szinten is jelentős a kár, az első bejelentések 60-80 százalékos veszteségekről szólnak – fogalmazott a főfelügyelő. Az őszibarackosokban ugyanakkor 50-60 százalékosra becsülhető az elfagyás mértéke, míg a meggy, a cseresznye és a szilva ültetvényekben csak szórványos, kisebb fagykárok látszanak, az alma pedig mely eredendően is ellenállóbb a fagyokkal szemben – komolyabb baj nélkül vészelte át a három héten át tartó, kemény hideget. Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a gazdáktól–- tette hozzá Matula Árpád, aki azonban hangsúlyozta: az érintetteknek érdemes a veszteségek összesítésével legalább április közepéig, a rügyfakadásig kell várniuk. Igaz, a fagykárok következményei a kihajtott rügyek elszáradásával még ezt követően, egészen nyár közepéig „kísérthetik” a termelőket - vélekedett.

A tavaszi munkákról szólva kitért arra is, hogy az enyhe időjárás miatt januárban Bács-Kiskun-megyében is sok helyen nekiláttak a metszésnek, amely azonban a februári tél idejére félbemaradt. Azóta a gazdák zöme óvatos, többségük előre láthatólag csak az igazi tavasz beköszönte és a fák nedvkeringésének beindulása után kezdi el, illetve folytatja majd e tevékenységhez - közölte.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2012. március 13. 17:41
    „Mikor nem? Azért van a biztosítás, vagy tévedek?
    Az időjárást nem lehet szabályozni, ahhoz alkalmazkodni kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnal hívja a rendőröket, ha látta ezt a fiatal lányt! - fotó

A Kalocsai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított a 13 éves Bíró Andrea eltűnése ügyében. Olvasóink segítségét kérik.
Tovább olvasom