Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

KTE: 100 évet kellett várni a csapat első válogatott játékosára

Kecskemét - Sorozatunk következő részében a kecskeméti labdarúgás kiemelkedő alakjaival foglakozunk Fenyvesi Mátén keresztül Tököli Atilláig.
Kecskemét város csapatának egyik legkiemelkedőbb labdarúgója az ötvenes években Fenyvesi Máté volt. A Jánoshalmán született csatár a Kecskeméti Kinizsiben (a KTE-t így hívták ebben az időben) 1951-53 között szerepelt, majd a Ferencvároshoz igazolt, ahol pályafutása befejezéséig 84 gólt szerzett. Később tizenkét évig válogatott volt és nyolc találatig jutott a nemzeti együttesben.

Ezek után viharos idők következtek a KTE-nél (1956-ban visszakapta a nevét és a lila-fehér színét) a csapat az NB3 és az NB2 között ingázott évekig. 1972-ben létrehozták a KSC-t (korábban Kecskeméti Dózsa), ahol több kiemelkedő labdarúgó is szerepelt, a Kecskeméti TE inkább csak amatőr focistákból állt. A KSC első kiemelkedő alakja Kisznyér Sándor volt, aki három évet töltött Kecskeméten. Az alacsony termetű középpályás 1978-ban került a város által preferált csapathoz, majd három év után az Újpesti Dózsába igazolt. A válogatott mezt is egyszer magára ölthette 1984-ben. Sajnos szívproblémája miatt már 26 évesen be kellett fejezni pályafutását, pedig remek labdarúgó válhatott volna belőle. Az első kecskeméti nevelésű játékos, aki a válogatottságig vitte az Farkas Tibor. Már junior kora óta a KSC alkalmazásában állt, ahol összesen 11 évet töltött, majd a Vasashoz szerződött. A nemzeti mezt hatszor ölthette magára a fineszes hátvéd.

Czéh László is a Kecskeméti Sport Clubban kezdte pályafutását. Tíz évet töltött a város elsőszámú gárdájánál, majd a Pécshez a Videotonhoz és a Ferencvároshoz került, hatéves izraeli légióskodása előtt. A válogatottban 1992-ben kétszer is pályára léphetett. Később visszakerült szülővárosába, de már a KTE-hez és 2009-ben megbízott edzőként, majd 2010-ben pályaedzőként a lila-fehérek kispadjára ült.

A KTE egyik emblematikus figurája Balla Mihály, aki ugyancsak Kecskeméten kezdte meg pályafutását. Később a Tiszakécske együtteséhez igazolt, akikkel 1997-ben feljutottak az NB1-be, ráadásul Misi a másodosztály gólkirálya lett. 2005-ben visszatért szülővárosába, ahol 39 mérkőzésen 13 gólt szerzett, majd az alacsonyabb osztályú Solt csapatához igazolt.

Csordás Csabát egyetlen kecskeméti szurkolónak sem kell bemutatni. 16 éves korában mutatkozott be a KSC-ben, 1993-ban. Tizenegy év kitérő után visszatért a hírös városba, de ekkor már a KTE színeiben lépett pályára. Óriási szerepe volt abban, hogy a lila-fehér gárda 2008-ban először feljusson a legmagasabb osztályba. Pályafutását szeretett klubjában akarta befejezni, de az élet közbe szólt. Az egyre kevesebb játéklehetőséget kapó Csori a Siófokhoz szerződött, így nem lehetett részese a KTE-Ereco Magyar Kupa győzelmének sem. Azonban a szurkolók a szívükbe zárták és még a mai napig a közönség egyik legkedveltebb labdarúgója, hiába hagyta már el a klubot. Csabi mellett egy másik játékost is meg kell említenünk, aki néhány kisebb kitérő után visszatért szülővárosába, ő nem más, mint Némedi Norbert. Rá is igaz, hogy sokat tett a csapatért és az utóbbi időben bármilyen poszton magabiztos teljesítményt nyújtott, emellett a csapatkapitányi karszalagot is viselte. Ő is itt szerette volna befejezni pályafutását, de a tulajdonossal összeakaszkodó középpályásnak távozni kellett, még ha a vezetőedző Tomiszlav Szivics számított is volna a játékára. Szolnokon megbízhatóan játszott, itt is megkapta a csapatkapitányi kitüntetést, amit gólokkal hálált meg, nem rajta múlott a MÁV kiesése az első osztályból. A jövője bizonytalan, jelenleg egy klub alkalmazásában sem áll.

A legvégére egy nem kecskeméti születésű játékos maradt, de mégis fontos szerepe van a KTE életében. Ő nem más, mint Tököli Attila. Személye eléggé megosztja még mindig a közönséget, ám azt nem lehet tőle elvenni, hogy a százéves klub történetének első válogatott labdarúgója lett. Attila egy igazi vándormadár, hisz a KTE a tizenkettedik klubja pályafutása során, de talán ez lesz az utolsó. Amikor Kecskemétre igazolt a drukkerek többsége nem örült érkezésének, de a neki szavazott bizalmat meghálálta. Góljaival és néha kiemelkedő játékával segítette hozzá a lila-fehér gárdát a bent maradáshoz és a Magyar Kupa győzelemhez. Teljesítménye Egervári Sándor szövetségi kapitány figyelmét is felkeltette, aki idén az Azerbajdzsán és a Hollandok ellen készülő keretbe is meginvitálta, majd mind a két mérkőzésen lehetőséget is adott neki, igaz gólt nem szerzett. Azonban személyében máris négyszeres válogatatott játékosa lehet a KTE-nek, hisz a Luxemburg elleni barátságos mérkőzésre és a San Marino elleni EB selejtezőre is meghívott kapott a 24-szeres válogatott csatár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exfelesége házába tört be

Volt felesége házába tört be egy 39 éves férfi szerdára virradó éjjel. A jelek szerint az ékszerek hiányoztak az exférjnek.
Tovább olvasom