Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Legalább 10 év börtönt kér az ügyész Zuschlagra

Kecskemét - Fegyházbüntetést kért a vádhatóság Zuschlag János volt szocialista képviselőre kedden Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Német Zsolt ügyész vádbeszédében azt indítványozta, hogy a fegyházbüntetés hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg a bíróság.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, mint felbujtót vádolja az ügyészség.

Az ügyész kérte, hogy a vádlott előzetes letartóztatásban töltött idejét számítsa be a bíróság, de ítéletében mondja ki, hogy nem bocsátható feltételes szabadlábra. Javasolta a vádlott közügyektől való eltiltását, valamint kérte a bíróságot, hogy rendeljen el vagyonelkobzást a vádlott zár alá vett, a bűnszervezetben való részvétel ideje alatt szerzett vagyonára.

Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával az ügy felderítését segítette - a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróság úgy, hogy abba számítsa be a vádlott előzetes fogva tartásban és házi őrizetben letöltött idejét. Esetében is kérte a vádhatóság, hogy a bíróság ne bocsássa feltételes szabadlábra, rendeljen el vagyonelkobzást a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett vagyonára.

Az ügyész a harmadrendű Katus Ferenc, a negyedrendű Őri András, az ötödrendű Krausz Csaba, a hatodrendű Marsovszky Balázs, a hetedrendű Kullai Tamás, valamint a kilencedrendű Prácser László vádlottra letöltendő fegyházbüntetést kért, mert álláspontja szerint jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, mint társtettesek működtek közre.

Német Zsolt ügyész e hat vádlottra a felemelt büntetési tétel - 2-16 év - középmértékét közelítő büntetés kiszabását kérte. Az ügyész a hat vádlott esetében is kérte a vagyonelkobzást zár alá vett, a vád időszakában szerzett vagyonukra.

A nyolcadrendű Vámosi Zsolt, valamint a tizedrendű Szente Zsolt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész. A tizenegyedrendű Győrfi Ludovic, valamint a tizenkettedrendű Kubatov Iván vádlottra börtönbüntetés kiszabását javasolta, próbaidőre történő felfüggesztés mellett.

A tizenharmadrendű Horváth Tibor vádlottra - halmazati büntetésül - börtönbüntetést javasolt, próbaidőre felfüggesztve. A tizennegyedrendű, a tizenötödrendű és a tizenhatodrendű vádlottakra pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádhatóság.

A tárgyalási nap befejezése után Kovács M. Gábor ügyvéd, Zuschlag Jánosvédője elmondta: széles körűen kidolgozott, színvonalas perbeszéd hangzott el, amely elsősorban a vád szempontjából fontos bizonyítékokat sorolta fel. Védői beszédében azokat a bizonyítékokat sorakoztatja majd fel, amelyek szerint nem áll meg a bűnszervezetben való bűnelkövetés a vádlottak részéről.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A per február 17-én a védőbeszédekkel folytatódik.

Korábban írtuk:

A közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is felelniük kell tevékenységükért, ha bűncselekményt követnek el - mondta vádbeszédében Német Zsolt ügyész, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per keddi tárgyalási napján.

Ha a személyek közhatalmukkal visszaélnek és bűncselekményt követnek el, ugyanúgy felelniük kell magatartásukért, mint bármely más állampolgárnak - jelentette ki 72 oldalas vádbeszéde kezdetén az ügyész. Németh Zsolt hangsúlyozta: a vádlottak által tanúsított magatartás-minta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni.

Az ügy nyomozati szakban folytatott szakaszának tanulságaként említette, hogy az igazságszolgáltatás szerveit és munkatársait jogszerű tevékenységük gyakorlása során, vagy emiatt senki részéről nem érheti presszió.

A vádhatóság álláspontja szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás alátámasztotta állításukat: a per nyolc vádlottja Zuschlag János vezetésével fiktív civil szervezetekből álló hálózatot építettek ki, majd azok pályázatokon nyert pénzeiből működtették a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalmát.

Kilenc fiktív civil szervezet 72 pályázata révén jutattak állami forrásokhoz, majd a pénzt törvénytelenül, a pályázattól eltérő célra használták fel - mondta a vádhatóság képviselője.

Az ügyész kiemelte: a 16 vádlott közül Lados István másodrendű vádlott ez egyetlen, aki őszinte, feltáró, önmagára és társaira is terhelő vallomást tett, részletekbe menően feltárta a csoport működését. A vádhatóság szerint Lados István szavahihetőségét alátámasztja az a tény, hogy a nyomozati szakban csaknem húsz napon keresztül tett vallomása megegyezik a bíróág előtti, nyolc napig tartó vallomása során elmondottakkal.

Vádbeszédében az ügyész kitért arra: a nyomozati szakban Lados Istvánnal közölték az együttműködő gyanúsítottakkal kapcsolatos figyelmeztetetéseket, közölték vele, nincs lehetőség vádalku megkötésére. "A vallomás törvényessége és bizonyítékként felvett vallomása nem vet fel törvényességi aggályokat" - mondta.

Az ügyész beszámolt arról, hogy a vádhatóság a fiktív szervezetek tagjaiként megjelölt személyeket kihallgatta, de közülük senki nem vallott arról, hogy a szervezetek működéséről tudott volna. Bebizonyosodott: a jegyzőkönyveken szereplő aláírásaikat aláhamisították - közölte Német Zsolt, aki a vádbeszédében némileg módosította a vádpontok egy részét, de ez a vádlottak cselekményének minősítését nem érintette.

A vádhatóság szerint bebizonyosodott, hogy Zuschlag János elsőrendű, Lados István másodrendű, Katus Ferenc harmadrendű, Őri Csaba negyedrendű, Krausz Csaba ötödrendű, Marsovszky Balázs hatodrendű, Kullai Tamás hetedrendű valamint Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlottak tisztában voltak a fiktív társadalmi szervezetek pályázati tevékenységével, az általuk nyert pénzek pályázattól eltérő célú felhasználásával. A pályázatok lebonyolításában, a fiktív szervezetek "működtetésében" részt vettek. Az ügyész álláspontja szerint az is bebizonyosodott: a kilencedrendű vádlott, Prácser László Zuschalag Jánosnak segített a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott pályázatok elkészítésében, majd a beszámolók elkészítésében.

A perbeszédben a vádlottak tevékenységét, a fiktív szervezetek pályázatait, a lehallgatott telefonbeszélgetések összefüggéseit részletesen ismertette az ügyész.

Közel 29 hónapja előzetesben

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A vádhatóság képviselője kiemelte: az elsőtől nyolcadik rendű vádlottak esetében a bűnszervezet törvényi tényállása bizonyított. Ezt nem változtatja meg, hogy nem sikerült bizonyítani a vádlottak anyagi haszonszerzését, mert a haszonszerzés máshol (Fibisz) - realizálódott. A bűnszervezet létszámát a törvény három főben jelöli meg.

A vádbeli cselekmények hat év alatt történtek, ez idő alatt Zuschlag szerepe végig meghatározó volt, valamint a tagok személye csak kis mértékben változott. Az elkövetői csoport összehangoltan működött, ami a szervezett bűnszervezet egyik ismérve - fűzte hozzá.

Az ügyészség szerint nem állja meg a helyét Zuschlag János vallomása, amely szerint egyedül követte el a cselekményeket. Az ügyész szerint a bizonyítékok egész tárháza bizonyítja a bűnszervezet működését.
A minősítés az első és a másodrendű vádlottak esetében 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztési tételt von maga után - mondta a vádló, akinek a beszédéből eddig nem derült ki, hogy mekkora büntetést fog kérni a vádlottakra.

Német Zsolt a vádbeszédét délután folytatja.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. seawasp 2010. március 05. 13:13
  „35.

  "Én csak George Orwellnek hiszek, Vona legalább akkora hazug, mint Gyurcsány."

  Pityuka, vedd le a szemüveget, mert Vona még nincs olyan formában, mint gyurcsány....., és Orbánod!”
 • 35. seawasp 2010. március 05. 13:09
  „Cusi - Kovács Pistikétől kölcsönvéve! - még jól is járhat a 10-s évvel! Ha a Jobbik keresi meg, azoktól a dupláját kapná! Cusi már vén róka lesz a börtönben, mire a párttársai beérnek! :-D

  Szebb jövőt adjon az Isten!”
 • 34. KovácsPistike 2010. február 12. 21:25
  „Cusi legalább élő és nagyon is valós szereplője a magyar politikai életnek, nem úgy mint Kaya Ibrahim(ovics).

  Vajon lesz pinochettel? Senki nem segít neki megoldani a problémáját, néhányan még rúgnak is rajta egyet.

  "A jó nénikéjüket azoknak, akik odaátról hazudoznak." (Horn Gyula)
  "Lehet hazudni, csak ne vegyenek észre!" (Horn Gyula)
  "egy kampány természetes és egészséges része az ígéret"(Medgyessy Péter)
  "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este." (Gyurcsány Ferenc)
  "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet."(Gyurcsány Ferenc)
  "A Fidesz szerintem egy liberális párt volt, és az is maradt." (Vona Gábor)

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  Én csak George Orwellnek hiszek, Vona legalább akkora hazug, mint Gyurcsány.”
 • 33. Léni 2010. február 11. 15:40
  „Kíváncsi lennék arra, hogy ha Zuschlagra 70 millióért, amiből 6o milliót megtéritett, tehát
  lo millióért lo év fegyház vár, mit kaphatna a fideszes Tomi gyerek a többmilliárdos beléptető-
  rendszerért, mit kaphat Kulcsár a 3o milliárdért, mit kaphatnak esetleg a Gripen ügy szereplői
  még ismeretlen tételért,miért annyit kapott Princz emennyit kapott? Próbálok összehasonlítani
  nagyságrendeket és nem értem az ítélethozók logikáját. Lehet, hogy ez a logika nagyon is egyszerű?”
 • 32. macs 2010. február 10. 21:57
  „unknown,

  Húha, 1 év kellett, ahhoz, hogy az ügyészség észrevegye valaki hiányzik :).

  Nemzetközi és európai elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Bíróság 2009. novemberében, egy volt fideszes erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, Czibula Csaba ellen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. A volt képviselőt Hunvald György polgármester és társai ellen folyó ingatlanügyben keresi a hatóság. a főügyészség gyanúja szerint a férfi az önkormányzat gazdasági bizottságának tagjaként 2003-2004-ben több alkalommal, összesen több millió forintot kapott, hogy - hivatali kötelességét megszegve - a gazdasági bizottságban és a képviselő-testületben egyes VII. kerületi ingatlanoknak Gál György, az akkori bizottsági elnök által előterjesztett módon és értéken történő értékesítését támogassa.
  A képviselő a vesztegetési pénzt a főügyészség szerint részben közvetlenül az ügyben érintett vállalkozótól, részben pedig Gál Györgytől vette át. A főügyészség szerint Czibula Csabával szemben hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja merült fel. A bűncselekmény miatt azonban a főügyészség nem tudta a volt képviselőt gyanúsítottként kihallgatni, mivel közvetlenül Gál György 2008. november végén történt őrizetbe vételét követően az eljárás elől megszökött, előbb Horvátországban, Vir szigetén lévő nyaralójában bujkált, majd onnan Mexikóba ment. A főügyészség ezért kérte a bíróságtól az elfogatóparancs kiadását”
 • 31. macs 2010. február 10. 21:18
  „unknown,
  köszönöm az információt.
  Hadd legyek undok, VT-t miért nem láttam vezetőszáron vezetgetni a kamerák össztűzében, mert esetleg érdekes összefonódásokról is beszélni kellett volna?”
 • 30. unknown 2010. február 10. 11:00
  „Logar, V.T. nem a Fidesznek tartozott, miért korlátozták volna ők a mozgását? Ne gondold már, hogy tényleg ennyire alávaló és alantas az igazságszolgáltatás, az alkotmányos rendünk.”
 • 29. George58 2010. február 10. 06:00
  „10 év. Akkor bűnszövetkezett vezetője Gy. (Csótány) Ferenc hányévet fog kapni?”
 • 28. Logaritmus 2010. február 10. 00:47
  „"Vagyis Varga 1999-ben szökött ki az országból, tehát nem élvezte az 1998-tól kormányon lévő Fidesz segítségét."

  Vagy éppen engedték, hadd menjen. FIDESZ.”
 • 27. unknown 2010. február 10. 00:20
  „Mint látom az idő átfordult tizedikére. Az átvett írás kilencedikén jelent meg.”
 • 26. unknown 2010. február 10. 00:16
  „Macs,
  a Népszava online mai számából idézem a következőket:
  "Mint ismert, Varga már hat éve volt szökésben, mire 2005 áprilisában Amszterdamban elfogták. Addigra három elfogatóparancsot is kiadtak ellene ? 2002-ben a Fejér Megyei Bíróság és a Fővárosi Bíróság, 2003-ban pedig újfent a Fejér megyei testület ?, mert mindhárom büntetőperben bűnösnek találták csalásban és gazdasági bűncselekményekben. Volt, ahol már másodfokon ítélték el. A neve több ügyben is felmerült, S mire hazahozták, a jogszabályok szerint újra kellett tárgyalni az ügyeit, mert az ítéletek ?távollétében? hangzottak el.

  A Fővárosi Főügyészség az új vádat még 2003 tavaszán emelte a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója ellen ? cégcsoporton belüli körbeszámlázással elkövetett 3 milliárdos áfacsalás miatt. Noha Vargát már 2005-ben hazahozták, a megismételt eljárás csak 2006 februárjában kezdődött el. Tegnap a századik tárgyalást is ebben az ügyben tartották. A vád öt céget érint, amelyek 1996 és 1999 között a különböző ingatlanberuházásaik alkalmával olyan számlákat fogadtak be, amelyek mögött nem volt valós teljesítés. Érdekesség, hogy Varga első ügyvédjét kizárták a perből, mert az ügy egyik nyomozója a jogász alkalmazásában állt, emiatt pedig 15 tárgyalási napot ? immár a vádlott új védőjével ? meg kellett ismételni. Bár a tanácsadó ezalatt ? mintegy 3 éven át ? előzetesben volt, 2008 júliusának végén, röviddel házi őrizetének elrendelése után szabadlábra helyezték. Noha az adócsalási ügyet 2006 óta tárgyalja folyamatosan a Fővárosi Bíróság, a ?sorozatot? többször is meg kellett szakítani. A vádlottak eleve több napon át tettek vallomást a per indulásakor, volt olyan, aki 3 napot szánt a védekezésre. A kihallgatások végén pedig a bíróság részletesen ismertetni kezdte a 835 (!) tételből álló bűnjeljegyzékben szereplő okirati bizonyítékokat, amelyekre a vádlottak aztán ? olykor szintén több napon át ? reagáltak. Számtalanszor előfordult, hogy egy-egy vádlott megbetegedett vagy kórházban kezelték, s emiatt nem lehetett tárgyalást tartani. (Ezeket persze mindig igazolták.) Bírósági értesüléseink szerint a bírónő egyébként ?erőskezű?, például bírsággal sújtja a rendszeresen késő ügyvédeket-vádlottakat, s emiatt sokat javult a ?megjelenési fegyelem? is a tárgyalásokon.

  Tegnap a bíróság egyébként olyan tanúkat hallgatott meg, akik ?látásból sem? ismerték Vargát. Egyikük ? mint több beruházás műszaki vezetője ? azt hallotta róla, hogy ?bizonyos cégcsoport? tulajdonosa. Az elsőrendű vádlott ekkor szót kért, és cáfolni kezdett: ?semmilyen cégcsoportról nem tudok.?. Az ügyet pénteken folytatják. Értesüléseink szerint leghamarabb március környékén várható ítélet, ha csak nem jön közbe valami?"
  Vagyis Varga 1999-ben szökött ki az országból, tehát nem élvezte az 1998-tól kormányon lévő Fidesz segítségét. Másrészt amikor 2005-ben hazahozták, attól kezdve három évet ült előzetesben. Tehát - úgy tűnik - ő is megkapja méltó büntetését.”
 • 25. unknown 2010. február 09. 23:52
  „macs,
  próbáljuk meg kinyomozni, bár nem vagyok bejáratos a bíróságokhoz, s kapcsolatom sincs.”
 • 24. macs 2010. február 09. 23:46
  „unknown,
  tudod én egyáltalán nem nevezném ártatlan vállakozóknak azokat, akik a hatalmas köztartozással bíró cégeiket szinte seperc alatt eladják olyanoknak, akiken lehetetlen behajtani a tartozást. Tudod, ez az én értékrendemben lopás, mert minket loptak meg. Az körbeszámlázásokkal kicsalt ÁFA is lopás.
  Arra nagyon kiváncsi volnék kinek a számláján landolt a pénz, bár a kapcsolatai alapján sejteni lehet.
  Egyébként nem tudok arról, hogy az ÁFA csalás miatt megindult volna ellene a birósági eljárás.
  Justicia szeme be van kötve, de valamiért mindik egy oldalra billen a mérleg a kezébe. :(”
 • 23. unknown 2010. február 09. 23:32
  „Kedves macs, láthatod, válaszom megelőzte a Te felvetésed.”
 • 22. macs 2010. február 09. 23:29
  „unknown,

  igazad van és nincs is igazad. Az általam említett Varga Tamás ügyének az a bája, hogy Ő politikusoknak dolgozott. Érdekes gazdasági kapcsolatai voltak.”
 • 21. unknown 2010. február 09. 23:26
  „Még valamit a Z.J kontra V.T. ügyhöz. Akkoriban, amikor ez a Fidesz közeli vállalkozás eseménysor történt az SZDSZ, a Fidesz, az MDF, a Kisgazdapárt, meg a jó ég tudja melyik más pártok is alapvető egyszerű pártfinanszírozási, elhelyezési lehetőség gondokkal küszködtek, miközben az MSZP birtokon belül volt azinte az ország valamennyi nagyvárosa intézményeiben, épületeiben, nem is beszélve a privatizációból eredeztethető anyagi forrásokról. Páholyból nézték, amiként az SZDSZ csesztette a Fidesz-MDF székházügyet. A székházügyet, amelyről macs hozzászóló mint bűnről beszél. Valamennyi pártnak szüksége volt és örömmel elfogadta a körülöttük ténykedő válalkozók és vállalkozások anyagi és logisztikai támogatását. De ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozók megtévedéseiért az a párt felelős, aki a segítségben részesült.”
 • 20. mtg 2010. február 09. 23:04
  „KolompárRómeó válasz:

  Ha és amennyiben bűnösnek mondják ki sem az alapesetben, sem a minősített (bűnszervezet) nem kaphat pénzbüntetést!!!) Sajnálom, ez lehet kiábrándító is!
  A következő rossz hírem, hogy a középmérték feletti fegyház kiszabása, nem tom ki honnan vette, de az nem 10 évet jelent!! Számoljatok már!!!! 5-20 évig büntethető! Akkor mi a közepe??? 20-5=15/2=7,5+5=12,5 év??? Na az akkor mennyi is??? Hát igen, egy kis jog nem ártana! Hajrá OZ!!!! :-)
  nem csak Ő csalt!!! Szegeden sincs különb politikai hozzáállás, csak itt nálunk hiányzik a "vér a pucából"!!! Csak megfelelő fellépés kellene és itt is lennének politikusok akik, a vádlottak közé kerülnének!!! Csak meg kellene nézni és lehallgatni a villamos,troli és egyéb projektek vezető személyeinek a telefonjait, bankszámláknak utánanézni! Mért nem történik ez meg??? Vki tudja?????????? Mondja már meg???”
 • 19. unknown 2010. február 09. 22:43
  „Tisztelt 16. macs hozzászóló! Érdekes, amit Varga Tamással kapcsolatban olvashattam. Szeretném tudni a fejleményeket Varga ügyében, mert - ahogy kiveszem - 2005-ben játszódik a felemlegetett lekapcsolása és kiadása Magyarországnak. Rendben. Ám meg kell jegyeznem azt, hogy Varga a cselekményeit mint "Fidesz közeli" szervezett formában tette, ezért nem áll meg részéről az a közhatalmi politikai felelősség, ami megáll Z.J. parlamenti képviselő és megyei pártvezető esetében. Z.J. esküt tett az Alkotmányra, amit bizonyíthatóan megsértett.”
 • 18. TrombiFrédi 2010. február 09. 21:26
  „Ez a minyimum, csak, hogy a szálak messzebbre vezetnek, -ami lehet, hogy ki sem derül(t)-!?”
 • 17. Mathiasking 2010. február 09. 20:53
  „Legalább két ciklust bent lesz.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hallgatói szolgáltatások a Kecskeméti Főiskolán

Kecskemét - Két év alatt közel 290 millió forintot fordíthat szolgáltatásainak bővítésére a Kecskeméti Főiskola. Tovább olvasom