Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Magán kontra állami óvoda: pénzesnek áll a világ?

Kecskemét - A köztudatban úgy él, hogy az állami óvodák zsúfoltak, hiányosan felszereltek, ezért az ide járó gyerekek hátrányt szenvednek azokkal szemben, akiknek a szülei megengedhetik maguknak a drága magánóvodákat, ahol a plusz foglalkozások, a gazdagabb felszereltség és a jobb játékok előnyt biztosítanak számukra a későbbi életükben. A delmagyar.hu utánajárt, valóban így van-e.
A kecskeméti Hosszú utcai óvodában meglestük, hogyan is telik itt egy apróság hétköznapja. Az épületbe lépve azonnal szembetűnik, hogy az óvónők leleményessége az egész épületet otthonossá varázsolja: kellemes meleg színek, az évszaknak megfelelő díszítés és makulátlan tisztaság fogad minket.

Így van ez az udvaron is, ahol a több mint kétszáz ovis akkor is le tudja kötni magát, ha egyszerre játszanak odakint: biztosan mindenkinek jut valami érdekes játék. Az udvaron egy KRESZ-pálya is helyet kapott, sőt olykor még egy hivatásos rendőr bácsi is beugrik a gyerekekhez „forgalmat irányítani".

Zenés zug, vizuális sarok és környezetismereti kuckó

A csoportszobákban is hasonlóan igényes környezet fogad minket. Idegenvezetőnket, Simon Andrásnét, azaz Marika nénit mindenhol kitörő örömmel fogadják a gyerekek. Nem csoda, hiszen huszonöt éve már, hogy ezek között a falak között tölti mindennapjait az óvoda intézményvezetője.

A Hosszú utcai óvodában jártunk - GALÉRIA

Miközben bekukkantunk minden csoportszobába, kiderül: mindegyikben van egy mesesarok, ahol a gyerekek együtt hallgatják az óvó néni meséjét, amit el is játszanak majd. Emellett külön kis zenés zugot alakítottak ki, valamint egy vizuális sarok is helyet kapott minden szobában, ahol a különböző kézműves tevékenységeket gyakorolhatják: a gyurmázástól a rajzolásig mindent.

Végül a környezetismereti kuckó következik, ami a játékos tanulás helyszíne, célja pedig, hogy a gyerekek fontos ismereteket sajátítsanak el az őket körülvevő világról. Mindez egy program része, amit 1999 óta alkalmaz az intézmény és az „óvodai nevelés a művészetek eszközeivel" nevet viseli. Szintén a program adta az ötletet, hogy a folyosókon lévő öltözőkben és közlekedőkben érkezéskor kellemes zene fogadja a gyerekeket és a szülőket.

Nyugtató dallam fogadja reggelenként a gyerekeket

- A reggeli indulás sok családban egyet jelent a rohanással, kapkodással. Ebből a hangulatból igyekszünk kizökkenteni őket egy kis nyugtató dallam segítségével, ami nagyon hatásosnak bizonyult – tudjuk meg Simon Andrásnétól.

A Hosszú utcai óvodában jártunk - GALÉRIA

A különböző sarkok egyébként rendkívül jól felszereltek, és minőségi játékok állnak a gyerekek rendelkezésére. Szükség is van ezekre, hiszen itt tartják foglalkozásaikat az óvónők, amiken azonban a részvétel soha nem kötelező. Ha, tegyük fel, mese következik, egy ismerős dallammal csalogatják oda a gyerekeket, amire általában mind odagyűlnek.

Hagyják, hogy megnyíljanak a kicsik

Ahogyan azt Simon Andrásnétól megtudjuk, sajnos előfordul, hogy egy gyerek egyszerűen leül a sarokba, és nem vesz részt a foglalkozásokon. Ebben az esetben az óvónő először mindig megfigyeli a gyereket, hogy kiderüljön, mi az oka a zárkózottságának. Ezután fokozatosan próbálja bevonni a játékokba.

- Fontos, hogy önszántából vegyen részt a foglalkozáson, a pedagógus tehát hagyja, hogy a gyerek nyíljon meg. Természetesen felvesszük a kapcsolatot a szülőkkel is, és közösen próbáljuk megoldani a problémát – magyarázza.

A Hosszú utcai óvodában jártunk - GALÉRIA

Az óvodába jár két sajátos nevelési igényű gyerek is, akikkel hetente két órában fejlesztő pedagógus foglalkozik. Emellett igyekszik tanácsokkal ellátni az óvónőket, hogy milyen külön figyelemre van szüksége ezeknek a gyerekeknek, hiszen ők maguk nem rendelkeznek ilyen irányú szakképesítéssel.

Sok gyerek, sok gond

A legkisebbeknél az érkezés után úgynevezett személyes percekkel próbálják segíteni azokat, akik nehezen lépik át a küszöböt. Ekkor az óvó néni ölbe veszi, ringatja, nyugtatja őket, hogy könnyebben menjen a beszokás. Amint azt Simon Andrásnétól megtudjuk, ez sokszor nehézségeket okoz – ahogyan ő fogalmaz – a lányoknak, hiszen előfordul, hogy harminc gyerek jut egy óvónőre, mivel a délutános kollega csak fél 11-kor érkezik, és a délelőttös két óra körül elmegy.

- Igen megterhelő ennyi gyerekkel egyszerre foglalkozni, de sajnos a törvényben meghatározottnál nem vehetünk fel több óvónőt. A lányok azonban már alkalmazkodtak a körülményekhez, és a gyerekek és a hivatásuk iránti szeretet segít nekik megbirkózni a mindennapokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri rajtaütés az M5-ösön

Egy szerb embercsempész fuvarozta azokat az afgán határsértőket, akiken vasárnap ütöttek rajta a… Tovább olvasom