Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyarország arab szemmel – Bahget Iskander rejtett világa

Kecskemét – Bahget Iskander, szír származású fotóművész hetényegyházi házában és műtermében jártunk. Megnézhettük, hogyan készül pénteken nyíló kiállítására, és hogyan tölti mindennapjait.
Érkezésünkkor Iskander unokáival játszik az udvaron. Kedvesen tessékel be minket előbb a gondosan ápolt kerten keresztül a házba, majd a fotóstúdióba, és elnézésünket kéri a rendetlenség miatt.

– Legalább 5-10 évvel vagyok lemaradva önmagamtól – mentegetőzik a "rumli" miatt. – Mindenem a munka. Annyit fotóztam, hogy ha a következő 10 évben egyáltalán nem fényképeznék, akkor is tudnék új képeket kiállítani – mondja nevetve.

Hellyel kínál, és arra kér bennünket, hogy tegezzük egymást, így kezdettől fogva nagyon barátságos és közvetlen a hangulat. A szíriai születésű férfi 1967-ben került Magyarországra ösztöndíjjal.

Bahget Iskander elrejtett világ, ahol a művész nyugodtan dolgozhat.
Bahget Iskander rejtett világa - a művész itt nyugodtan dolgozhat.

– Négy ország közül választhattam. Mivel Szíria egykor francia gyarmat volt, oda nem akartam menni. Olaszországot azért vetettem el, mert az akkori sajtó csak a maffiával kapcsolatban írt róla. A Szovjetunió nagyon elzárt világot képviselt. Magyarországról sokat hallottam az 56-os események és Puskás Öcsi kapcsán. Tetszett benne, hogy szomszédos Ausztriával, a nyugattal, így ebben az országban láttam a legtöbb lehetőséget – magyarázza.

Faludy, Kányádi is megfordult Iskander kertjében

A novemberi idő ellenére a ház kertje most is gyönyörű. Frissen vágott pázsit, ami még a tél közeledtével is haragos zöld, a kapu előtt virágládákban árvácskák. Iskander saját kezűleg gondozza a növényeket, minden nap foglalkozik a kerttel. De nemcsak közvetlen környezetét igyekszik megszépíteni, hanem Hetényegyházát is, vezetőségi tagja a Hetényegyházi Városrészszépítő Egyesületnek.
Halála előtt Faludy is gyakran megfordult Iskander kertjében.
Halála előtt Faludy is gyakran megfordult Iskander kertjében.
– A kertem nagyon fontos, a stúdióm kiterjesztése. Sok elismert művész a barátom, és a kertem az a hely, ahol összeülünk beszélgetni. Többször megfordultak itt – többek között – Faludy György, Kányádi Sándor, Buda Ferenc vagy Füzi László, Pintér Lajos és más művész barátaim. 

 
Bahget Iskander
Bahget Iskander
Beszélgetésünket ugyan többször telefonok zavarják meg, de ez ilyenkor természetes, mindenki a közelgő kiállításról érdeklődik. Közben lehetőségünk van körülnézni: a legmodernebb technikával felszerelt stúdió a hétköznapi ember szeme elől gondosan elrejtett világ, ahol a művész nyugodtan dolgozhat. Fekete-fehér szociófotók, magyar tanyavilágban és arab tájakon készített portrék, tájképek lógnak a műterem irodai részén.

A hatalmas nyomtató előtt felsorakoztatva állnak a pénteken nyíló Egyiptom „Magyarab" Szemmel című kiállítás fotói, melyeket a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban mutatnak be a nagyközönségnek. Már csak a keretezésre várnak. Ezek közül meg is mutat nekünk néhányat.

– Idén sok időt töltöttem Egyiptomban, rengeteg képet készítettem. Volt ott egy kiállításom is, melynek címe: Magyarország arab szemmel. A képeimen keresztül szeretném bemutatni és megszerettetni a magyar embereket, a magyar mentalitást és a magyar kultúrát az arab világban. A fotó univerzális nyelv, amit mindenki megért – magyarázza a művész.

Arra a kérdésre, hogy lát-e valami közöset a magyar és az arab kultúrában, Iskander azt feleli, hogy az érzelmek: a szomorúság a vidámság vagy a szeretet mindenütt egyformák a világon.

Első fényképezőgépét, az orosz gyártmányú Zenit kameráját 1968-ban vásárolta ösztöndíjából, ekkor kezdett fotózni.

Egyiptom magyarab szemmel.
Egyiptom magyarab szemmel.

– A fényképezés teljesen átformálta az életem. A 70-es években bejártam az alföldi tanyavilágot, és képeket készítettem az itt élőkről. A fotózásnak köszönhetően megértettem a társadalmat, amiben élek. Ehhez nemcsak járni kellett a vidéket, hanem tanulni is: irodalmat, szobrászatot, festészetet. Ez a sokrétű tudás alapozta meg a későbbi sikereimet. Egy-egy képpel mindig a véleményemet közvetítem, azt, ahogyan én a világot látom – ecseteli hitvallását.

– Amikor Magyarországra jöttem, nem terveztem, hogy maradok – folytatja monológját. – Vissza akartam menni segíteni azoknak, akiknek nem volt lehetőségük eljönni Szíriából, és tanulni, mint nekem. Magyarországon mindenütt szívesen fogadtak, azt is mondhatom, itthon vagyok. Magaménak érzem ezt a kultúrát. A családomat nem akartam kitenni annak, hogy egy számukra idegen világhoz kelljen alkalmazkodniuk, ezért itt maradtunk – meséli.

A Közel-Keletről érkezett Iskander nem találkozott előítélettel vagy megkülönböztetéssel.

– Amíg nem beszéltem magyarul, addig sem jelentett gondot a kommunikáció. Az itteni emberekkel úgyis megértettük egymást. A tanyavilágot járva mindenhová beengedtek, és beszélgettek velem, vendégül láttak. Úgy gondolom, mindennek a kulcsa a tisztelet. Megbecsüléssel kell fordulni a másikhoz – magyarázza.

A Magyarországon töltött 40 év alatt Iskander elsajátította a nyelvet. – Gyorsan megtanultam beszélni. „Visszafelé", azaz balról jobbra írni és olvasni azonban nagyon nehéz volt, hiszen az araboknál mindez fordítva működik. És az a sok betű, ami a magyarban van… az arab ábécé csak 28 betűből áll – avat be minket viszontagságaiba nevetve.

A cikk szerzője - Iskander szemével.
A cikk szerzője - Iskander szemével.

Iskander beszélgetésünk vége felé felpattan a számítógépe elől, kezébe kapja kameráját, majd szól, menjek utána. Átverekszem magam a vakuk és egyéb berendezések között a munkaterületre, ami egy nagy fekete dobozhoz hasonlít leginkább. Búcsúzóul kapok tőle egy rögtönzött portfóliót magamról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a romos épületben

Egy korábban eltűnés miatt körözött férfi holtestét találták meg Kecskeméten, egy elhagyott, romos épületben – közölte a rendőrség.
Tovább olvasom