Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Megvolt! – bevetésen a kecskeméti airsoftosokkal

Kecskemét - Az airsoft játék, sport és komoly hobbi légfegyverekkel, bakancsban és műanyag lőszerrel. Stratégia, csapatjáték és küzdelem a lyukas salátástálért. Egy kihalt laktanyában töltöttünk egy napot a kecskeméti airsoftosok csapatával.
Nyári reggel van. Begördülünk az üres laktanyához. Pontos bejelentkezés kell: az őr - hírmondónak megmaradt -, felveszi az adatainkat. Beljebb a természet csaknem visszafoglalta már előlünk az utat. Nyakig ér a résekből felszökő gaz. A képzeletnek könnyű szárnyalnia: egy Csernobilt idéző számítógépes játékra asszociálunk, a fiúk még néhány amerikai filmsnittre.

Szabadszálláson vagyunk, az airsoftosok egyik kedvelt törzshelyén. - Egy ilyen elhagyatott laktanya teljesen ideális a játékhoz. Először ráhangolódunk egy rövid gyakorlattal, majd csapatokba válunk szét és jöhet a játék - vázolja fel Imre, a játékszervező az előttünk álló napot. Mindig van egy történet – jófiúk, kontra rosszak, vagy épp ennek a lyukas tálnak a megszerzése egy jó stratégiával és egy még jobb csapattal.

Egy kihalt laktanyában töltöttünk egy napot a kecskeméti airsoftosok csapatával.
Egy kihalt laktanyában töltöttünk egy napot a kecskeméti airsoftosok csapatával.

6 milliméteren múlik

– Az airsoft a paintballra hasonlít leginkább, de itt nem festékkel találjuk telibe az ellenséget, hanem egy 6 milliméter átmérőjű műanyag golyócskával. De azért felszisszensz ettől is! – okosítják az újakat a régiek és néhány lila foltot is megmutatnak.

Japán adta a világnak

Az airsoft 1970-es években Japánból indult hobbisport. A paintballhoz hasonló, biztonságos, erőszakmentes, stratégai-taktikai játék. 6-8 mm átmérőjű műanyag gömblövedéket kilövő alacsony energiájú légfegyverekkel játsszák, mely nem hagy nyomot, ezért a játékosnak kell a találatot jeleznie. A játék a résztvevők becsületességén múlik. Alsó korhatár a 16 év, 18 éves korig szülői engedéllyel lehet részt venni játékban a Magyar Airsoft Szabályzat előírásainak betartásával. Kecskeméten a Kecskeméti Airsoft Taktikai Csapatjáték és Fogyasztóvédelmi Egyesület képviseli ezt a sportot, illetve foglalkozik játékszervezéssel. 

 
Folynak az előkészületek. Az árnyékban heverő pisztolyok, puskák látványát a mosószeres flakonok ideálisan tompítják. Egyébként a flakon igen praktikus és környezettudatos eszköz a golyócskák tárba juttatásához, utóbbiak már biológiailag lebomló változatban is kaphatóak (bár kicsit még drágábbak). A fegyverek külsőre majdnem pontos másolatai a valódiaknak. Valójában azonban ártalmatlanok, ha megfelelő a védőfelszerelés.

A szemüveg és az arcvédő egyformán fontos, hiszen a golyó – ha úgy kapod – akár a fogadba is kerülhet. Fontos még, hogy olyan öltözékben legyen a játékos, amiben mozogni is tud és a terepszín sem csupán az érzéshez kell: bozótharc esetén is jelenősen javít az esélyeinken. Ma tizenegyen vagyunk, ez kevésnek számít, hiszen a hatvan- nyolcvan fő sem meglepő nyaralási időszakon kívül. Terepszínben várakozunk és tanúi vagyunk egy beavatásnak is: aki először airsoftozik, azt hátsón lövik, hogy tudja, mit kell éreznie. Utána már jöhet az első bevetés.

Mehet?

Mehet! – kiáltják a csapatok a lepukkant csarnokban és máris visszatartott lélegzettel simul mindenki egy-egy oszlop mögé. Indul a játék: azonos távolságról kell „élve" eljutni, vagy éppen másokat fedezve a csapatot hozzásegíteni a lyukas edényhez, ami itt most igazi kincs. A becsületen múlik a játékos élete. Ha eltalálták, hangosan fel kell kiáltani: megvolt! És egy sárga kendővel is jelezni, hogy kiesett a játékból.

A szemüveg és az arcvédő egyformán fontos.
A szemüveg és az arcvédő egyformán fontos.

- Csapatmunka és becsületesség. Aki ezt nem tartja be, az bizony lemorzsolódik – mondja Nóra, aki ezen a napon egyedül erősíti a női oldalt. Meglepetésemre elmondja, ritkán van egyedül, igenis sokan kedvelik ezt a játékot a szebbik nemből is. Nórát csaknem egy éve „fertőzte meg" az airsoft. – Nálunk családi hobbi is. A fiammal jövünk ki és a barátai is jönnek – teszi hozzá. És már el is tűnik a csapat a bozótosban és beveti magát a laktanya egykori bárhelyiségébe. Újabb történet, más csapatfelállással, de ugyanazzal az izgalommal. Egészen estig.

Miért jó airsoftozni, kérdezem legtöbbjüktől. A válasz szinte mindig ugyanaz: - Adrenalin. Mert teljesen kikapcsol, mégis koncentrálnod kell, agyalni, és ami nagyon fontos: együtt dolgozni a csapattal. Kihívás, mert ugyanakkor önmagad is próbára kell tenned: csapatjátékban, önismeretben, küzdelemben. Amikor a Törökszentmiklóson nemrégiben történt balesetről kérdezem őket, ahol egy fiú életét vesztette, legtöbben annyit tesznek hozzá: sajnos bárhol járhat szerencsétlenül az ember, de airsoft szempontjából úgy vélik, ott biztosan nem legálisan szervezett játék volt, ahol betartják a MASZ (Magyar Airsoft Szabályzat) előírásait és vigyáznak egymásra.

Mi is láttuk, itt játék előtt felhívták a figyelmet a védőfelszerelésre, hogy hova tilos bemenni, elbújni, és kérték, mindenki nézzen a lába elé a fűben előforduló mélyedések miatt. Sérülés azért jóleső mértékben előfordult: piros foltocskák itt-ott, apró dagadások a homlokon. De ezek inkább trófeák, semmint komoly sebek. Ezeket hazatérve mutogatni kell, így teljes az élménybeszámoló.

Tapasztalatcsere, almamajszolás, csoportkép és a rosszfiúkból hétköznapi gimnazisták lesznek, hegesztők, szakácsok, jogászhallgatók, vagy éppen konyhában sürgölődő családanyák. Egészen a következő szervezésig. Mehet??!

Olvasóink írták

  • 1. Beszerző 2011. augusztus 25. 17:30
    „Hát mit ne mondjak van stílusod Klaudia. Nagyon jó cikket hoztál össze nekünk. Köszönet érte a KASE nevében is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágba borult a városháza díszudvara - galéria

Virágba borult a kecskeméti városháza díszudvara, szerdán ugyanis megnyílt a Hírös Hét legnépszerűbb kiállítása, amelynek középpontjában a szakrális virágok kertje áll. Tovább olvasom