Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Mentőcsoport alakul Bács-Kiskunban

Az önkéntesség elvén alapuló megyei mentőcsoport megalakításáról hozott határozatot legutóbbi ülésén a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A Duna-Tisza Mentőcsoport a jövő természeti és civilizációs katasztrófái elleni védekezésben nyújthat hathatós segítséget.
Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai, és az ezekhez kapcsolódó káresemények kapcsán merült fel egy hatékony, önkéntességen alapuló, de polgári védelmi szervezetként alkalmazható megyei mentőcsoport létrehozásának gondolata. A hatékonyság zálogaként a mentőcsoport a már működő, jól felszerelt, működő technikai eszközökkel és kiképzett tagokkal rendelkező egyesületekre épít. A bevetés költségei – polgári védelmi szervezetként történő alkalmazásról lévén szó – a vis maior pályázati rendszerben 100 százalékban visszaigényelhetők.

A Duna-Tisza Mentőcsoporttal olyan speciális rendeltetésű, önkéntes mentőcsoport létrehozása, felszerelése, működtetése a cél, amely megfelelő vezetés és logisztikai biztosítás mellett alkalmas azoknak a kutatási és mentési szakfeladatoknak az ellátására, amelyre az elsődleges beavatkozók, vagy a megalakított polgári védelmi szervezetek jellegükből adódóan nem képesek. A régióban esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetek – elsősorban ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – hatékony kezeléséhez, felszámolásához, az életben maradás feltételeinek megteremtéséhez, valamint a normál élet visszaállításához hatékony segítséget nyújthat a – szervezeti formáját tekintve területi polgári védelmi szakalegységként működő - mentőcsoport.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egymillió forinttal támogatja a Duna-Tisza Mentőcsoport létrehozását, a csatlakozó települési önkormányzatoknak pedig lakosonként 9 forinttal kell hozzájárulnia a költségekhez. A megvásárlandó eszközök a megyei önkormányzat tulajdonába, és a katasztrófavédelmi igazgatóság kezelésébe kerülnek.

Mint ismert, az elmúlt években Kiskunfélegyházán is súlyos gondokat okozott a belvízi védekezés, így a Duna-Tisza Mentőcsoporthoz való csatlakozás a város számára is előnyös lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. János Pál pápáról nyílt kiállítás Kecskeméten

A néhai II. János Pál pápa magyarországi látogatásán, valamint boldoggá avatási ünnepségén készített… Tovább olvasom