Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Mercedes, foci és ellenzék – interjú a kecskeméti polgármesterrel

Kecskemét - Zombor Gábor nem híve a hangos politizálásnak, és előfordult már, hogy együtt sörözött ellenzéki képviselőkkel. Lehetséges, hogy ő lesz a Fidesz-kormány egészségügyi minisztere.
Bár Kecskeméten már építik a Mercedes-gyárat, a város fideszes polgármestere továbbra is ragaszkodik japán autójához. „Szeretem, és nem cserélem le" – válaszolta tréfálkozva.

– Fidesz-kormány alakulása esetén, önt tartják számon mint lehetséges egészségügyi minisztert. Feladná Kecskemét irányítását a bársonyszékért?
– A leendő kormányfőn kívül ma még senki sem tudja, milyen lesz az új kormány, ezért most még időelőtti ez a téma. Ha lesz miről beszélni, akkor szívesen állok az önök rendelkezésére. Természetesen vannak elképzeléseim arról, hogy mit kellene tenni az egészségügy problémái megoldásának érdekében, és tapasztalatokkal is rendelkezem.

– Gondolom, meghallgatja mások véleményét is. Kire hallgat leginkább?
– Elég régóta dolgozom vezetőként, így megszoktam, hogy önállóan kell döntenem. Természetesen vannak olyan személyek, akik véleményét figyelembe veszem. Ez leginkább a családomat és néhány régi barátomat jelenti.

– Mit javasol a felesége?
– Rendkívül jó természetű, hű társ a feleségem, immáron huszonegy éve. Kiegyensúlyozott a családi életünk, van négy gyermekünk. Közös életünk során több hasonló döntést kellett meghoznunk. Eddig úgy néz ki, hogy jól döntöttünk. Mivel a feleségem tudja, hogy számomra a család mindennél fontosabb, ezért megbízik a döntéseimben.

– Évente 33 milliárd forintból gazdálkodhat Kecskeméten, a városban tisztelik és becsülik. Feladná ezt a biztosat a jóval bizonytalanabb megbízatásért?
– Ez egy érdekes összehasonlítás. Úgy gondolom, hogy helyi lakosként annál nagyobb megtiszteltetés nem érhet, mint hogy a többi kecskeméti kér fel arra, legyek a város első embere. Ugyanakkor hivatásomat tekintve orvos vagyok. Orvosként pedig annál nagyobb megtiszteltetés nem érhet, mint hogy az orvos közösség élére hívnak, mint egészségügyi minisztert. Nyilvánvaló, hogy mindkét feladatkör teljes embert kíván, nem könnyű mérlegelni.

– Hogyan kezeli saját ellenzékét? Szeret néha ostort csattogtatni?
– Speciális a helyzetem. Mielőtt polgármester lettem, hat éven át a Bács-Kiskun megyei kórházat irányítottam. Egy ekkora egészségügyi intézmény vezetője pedig nem politizál, hanem minden irányba segítséget nyújt. Több olyan képviselővel is jó kapcsolatot alakítottam ki, aki ma szintén ott van a közgyűlésben, csak éppen nem ezen az oldalon, hanem a másikon. Nyilván ez a helyzet másmilyen, mint a korábbi, de azért nem tűz és víz. Akivel közeli kapcsolatot ápoltam korábban, azt most nem fogom hivatalból utálni. Kiegyensúlyozott a kapcsolatom az ellenzékkel. A korábbi jó viszonyt nem kell politikai szempontok szerint felülbírálni, ez sok embernek furcsa is. De azért egy határt persze tudnunk kell tartani.

Dr. Zombor Gábor nem híve a hangos politizálásnak. Fotó: delmagyar.hu
Dr. Zombor Gábor nem híve a hangos politizálásnak.
Fotó: delmagyar.hu

– Ez azt jelenti, hogy alkalomadtán magánemberként együtt sörözik az ellenzék egyik tagjával hétvégén?
– Volt már rá példa.

– Kecskemét számára egyértelműen a Mercedes-gyár az utóbbi évek nagy sikertörténete. Hol tartanak a munkálatok?
– Gőzerővel zajlik az építkezés, ezzel párhuzamosan pedig a munkaerő-toborzás is. Ebből a beruházásból mindenki profitálni fog: óriási lehetőség ez, nemcsak a városnak és a megyének, hanem az egész régiónak. A jövő év első negyedévétől már megkezdhetjük a visszaszámlálást, szépen-lassan felsorakozunk a startvonal mögé. Várhatóan hat-hét milliárd forintnyi iparűzési adó folyik majd be a kasszába évente, amint megkezdte a gyár a működését.

– Mit várnak az autógyár térhódításától azon túl, hogy felszívja a munkanélkülieket?
– Az oktatásra, a felsőoktatásra, a turizmusra, a vendéglátásra is hatással lehet, és a város szellemiségét meghatározhatja. Kecskemét nem egyetemi város, nagyon hiányoznak a fiatalok. Tizennyolc évesen leérettségiznek, és elhagyják a várost, főleg Budapesten, Szegeden tanulnak tovább. Komoly vonzerő lesz számukra a gyár a visszatérésre. A biztos megélhetés, a stabil jövedelem pedig különféle befektetőket vonzhat az élet minden területén.

- Apropó, milyen autóval jár? Netalán Mercedesszel?
- Ezt gyakran megkérdezik, és mindig jót nevetnek a válaszon: japán kocsim van, egy Subaru. Mikor először meglátták német partnereink, viccesen nézegették, és mondták, hát, ez is négykerekű. Szeretem ezt az autót, nem tervezem lecserélni. Egyébként a mai Magyarországon elképzelhető, mi lenne az első reakció, ha hirtelen Mercedesszel kezdenék járni. Egyébként nagyon jó autónak tartom, és ezt nem csak hivatalból mondom.

- Térjünk át a sportra. A Debreceni VSC bebizonyította, hogy kiemelkedően sikeres is lehet egy magyar sportvállalkozás. Mikor követi a Kecskeméti TE a hajdúságiak példáját?
- Nagyon örülök Debrecen és a Loki sikereinek. Számunkra példát mutathat az ott folyó munka. Egyelőre mi nem tartunk ott, a realitások talaján kell maradnunk, akár a futballról, akár más csapatsportokról legyen szó, a szakosztályok stabil működése a cél. A focicsapatunk tavaly újoncként ötödik lett, reméljük, idén is jól szerepel. Számunkra a lehetőség 2012 után jöhet el.

- Kosárlabdában és kézilabdában is áll még a vár.
- És röplabdában is, csak ez a sportág kisebb érdeklődésre tart számot. Örömteli, hogy az előző szezonban bennmaradtak a kézilabdázók az élvonalban, a kosárlabdázók pedig hagyományosan sikeresek és népszerűek. Komolyak a tervek, ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy két korábbi szövetségi kapitány, Skaliczki László és Sztojan Ivkovics áll a csapatok élén.

- Maga a polgármester is feltűnik a sporteseményeken, vagy kényelmesebb otthon a karosszék?
- Amikor csak tehetem, kilátogatok a mérkőzésekre. De amikor a KTE még NB II-es volt, és pár száz néző előtt játszott, akkor nem volt érdekes, hogy a polgármester ott van-e vagy nincs. Pedig ott volt.

Olvasóink írták

 • 16. insideman 2009. szeptember 03. 17:36
  „szimpatikus ember.... gyere hódmezővásásrhelyre :)”
 • 15. Léni 2009. szeptember 03. 16:07
  „l4. LukSzusz! Menekülj erről a szörnyű helyről, irány Kecskemét!”
 • 14. LukSzusz 2009. szeptember 03. 14:58
  „Nekünk meg Botka,Ujhelyi,bezárt gyárak,elpasszolt kórházak,Leisztinger-csúzda,idegen bevásárló központok,munka egy deka sem,szép villamosok,egész évben káosz az városban.”
 • 13. TMA 2009. szeptember 03. 14:44
  „Jól mondod, ugyanis ha lenne vasöntöde, kötélgyár, permetszergyár akkor nem lenne ennyi munkanélküli a városban.
  Valamint a prosperáló ipar könnyedén finanszírozhatná a kultúrát is.”
 • 12. Logaritmus 2009. szeptember 03. 14:22
  „"A kultúránál valamivel jövedelmezőbb az ipar"

  Javaslom, hogy a múzeumból legyen vasöntöde, a moziból kötélgyár, a zeneiskolából permetszergyár. :D”
 • 11. AntoniusXXI 2009. szeptember 03. 13:08
  „10. hozzászólás geza 2009.09.03. 12:56
  Hajrá, Géza! Szurkolunk!”
 • 10. geza 2009. szeptember 03. 12:56
  „Én erre az emailra küldtem el a jelentkezést :D (a honlapjukon nem hirdetik még, de vhol találtam az emailcimet...)

  bewerbung_ungarn@daimler.com

  http://career.daimler.com/dhr/”
 • 9. N.P. 2009. szeptember 03. 12:51
  „"Gondolom, meghallgatja mások véleményét is. Kire hallgat leginkább?
  - Elég régóta dolgozom vezetőként, így megszoktam, hogy önállóan kell döntenem. Természetesen vannak olyan személyek, akik véleményét figyelembe veszem. Ez leginkább a családomat és néhány régi barátomat jelenti."
  Na ennyit a XXI. századi vezetési metodikáról! A világ boldogabbik végén csak ezért a kijelentéséért azonnal kirúgnák!

  AntoniusXXI 2009.09.03. 12:11
  "A kultúránál valamivel jövedelmezőbb az ipar, ez Botkának még nem jutott eszébe? Szeged amúgy fel sem merült a Mercedes-gyár ügyében, volt sok-sok külföldi lehetséges helyszín és két magyar: Zalaegerszeg és Kecskemét."

  Ugye erre a két példa Oxford és Diósgyőr. Nem mondj baromságokat.”
 • 8. rolend01 2009. szeptember 03. 12:28
  „Jah, hogy folyik a toborzás? Akkor miért nincs kint a Mercedesnek a honalpján? Falaki tudna valami infót erről?”
 • 7. tüsök 2009. szeptember 03. 12:16
  „Azért van néhány ország akik szinte kizárólag a turizmusból élnek és nem is rosszul.”
 • 6. AntoniusXXI 2009. szeptember 03. 12:11
  „A kultúránál valamivel jövedelmezőbb az ipar, ez Botkának még nem jutott eszébe? Szeged amúgy fel sem merült a Mercedes-gyár ügyében, volt sok-sok külföldi lehetséges helyszín és két magyar: Zalaegerszeg és Kecskemét.”
 • 5. bélás 2009. szeptember 03. 11:53
  „Botka meg újongott hogy nem mi kaptuk meg a lehetőséget
  ez tetszik. Botka nem épít hanem romból, hogy építhessen macskaköves sok körforgalmas utakat amiknek sok haszna nem lesz, de legalább a pénz gyorsabban halad románia felé, mi meg nézzük gy körülöttünk mindenki fejlődik csak mi nem. Egyetem város én így szeretlek.”
 • 4. TMA 2009. szeptember 03. 11:38
  „"Várhatóan hat-hét milliárd forintnyi iparűzési adó folyik majd be a kasszába évente, amint megkezdte a gyár a működését. "

  Botka meg újongott hogy nem mi kaptuk meg a lehetőséget!”
 • 3. AntoniusXXI 2009. szeptember 03. 11:31
  „Én a helyében megmaradnék Kecskemét polgármesterének, ha hívnának se lennék egészségügyi miniszter.”
 • 2. tüsök 2009. szeptember 03. 11:27
  „Ha normálisan akar politizálni,akkor Ő mint Fidesz politikus csalódást fog okozni bizonyos körökben!”
 • 1. bélás 2009. szeptember 03. 11:26
  „Ez egy normális politikus. Ilyenekből kell sok, aki tud lobbizni azért hogy a városa fejlődjön”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is élhetne a megkéselt nő

Felnőtt fia és barátnője is a családon belüli erőszaktól szenvedő asszony mellett állt, mégsem mert a rendőrséghez fordulni. Tovább olvasom