Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Mindszentyhez mérte magát az elítélt Kolompár

A kecskeméti bíróság csütörtökön kihirdetett, elsőfokú határozata szerint Kolompár Orbánnak, az Országos igány Önkormányzat (OCÖ) egykori vezetőjének egy év tíz hónapra börtönbe kell vonulnia.
Mint arról korábban beszámoltunk, első fokon egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Kolompár Orbánt, az OCÖ volt elnökét tegnap a Kecskeméti Városi Bíróság. Az egykori, baloldali kötődésű cigányvezetőt a joghatóság bűnösnek mondta ki kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei­nek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében, ugyanakkor a sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az elsőrendű vádlott névrokonát, Kolompár Lászlót továbbra is keresi a rendőrség, így a másodrendű vádlott esetében távollétében mondta ki ítéletét a bíróság. Kolompárt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélték, míg a harmadrendű vádlottat, Kolompár Orbánnét ugyanezen két bűncselekmény miatt egy év börtönnel sújtották, ám ez utóbbi végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A további hat vádlottat felmentették, pénzbüntetésre vagy próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

A perköltség tekintetében az első- és a harmadrendű vádlottat kétszázhúsz-kétszázhúszezer forint, míg a másodrendűt 952 ezer forint megfizetésére kötelezte a joghatóság.

A három ügyből egyesített büntetőper tárgyalása még 2009 novemberében indult, ám 2010 nyarán egyszer újra kellett kezdeni. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró tegnap órákig taglalta az ítélet indoklását, melynek „rövidített változata” is csaknem kétszáz oldalt tett ki.

Az első vádpont kapcsán egyebek mellett kiemelte: a Kolompár Orbán vezette Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet 2006-ban „minden kétséget kizáróan” valótlan tartalmú számlákkal igazolta egy foglalkoztatási programot segítő pályázat révén elnyert, összesen 145,5 millió forintos összeg elköltését. Ráadásul a vád szerint további mintegy hetvenmilliót akart a szervezet megszerezni részben uniós, részben állami forrásból. Elhangzott, bizonyos költségeket az elsőrendű vádlott részben a feleségével közösen vitt cég által kiállított nyugtákkal próbált igazolni.

Érdekesség, hogy mivel a másodrendű vádlott korábban lényegében beismerte az ügyészség által feltárt cselekményeket, és azok jellege kvázi feltételezi az együttes elkövetést, a volt OCÖ-vezér mégis következetesen tagadta a vádakat. Vagy – ahogy az az indoklás során is elhangzott – egykori kollégái felé „irányította” az ügyben kérdéseket feltevő bíróságot.

A bírónő szólt arról is, a tárgyalások folyamán az első vádpont esetében gyengének bizonyult Kolompár Orbán szavahihetősége, a bizonyítékok cáfolták a védekezését.

A másodrendű vádlott védője jelezte, mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen, és információink szerint hasonlóképpen tesz majd az ügyészség is, így hamarosan másodfokon folytatódhat a per.

„Majd rehabilitálnak, mint Mindszentyt”

„Át fogom gondolni, értékelni a büntetőeljárás hátterét, hátszelét, s úgy mérlegelem, fellebbezek-e vagy sem. Ha nem, úgy felemelt fővel, büszkén vonulok a börtönbe, hisz tudom, ennek az eljárásnak a motívuma elsősorban politikai indítékra indult, a Jobbik cigánybűnözésre vonatkozó fogalmát kellett az őt létrehozó politikának legalizálnia. Az első számú szenvedő alany én voltam. De eljön az idő, amikor a birtokomban lévő anyagok alapján tisztázzák a nevemet, ahogy azt a politika tette Mindszenty bíborossal vagy Nagy Imrével. Hangsúlyoznám ugyanakkor, az ítélet szerint sem tapad a kezemhez egyetlen forint eltűnése sem” – nyilatkozott a tárgyalás szünetében Kolompár Orbán.
Magyar Hírlapnak.

Olvasóink írták

 • 4. vélemény 2012. július 07. 10:33
  „Hogy-hogy Horváth Aladár és Mohácsi Viki nem tiltakoznak a rasszizmus ellen?
  Ha a ballibek (MSZP-SZDSZ) maradnak hatalmon, akkor ez nem történhetett volna meg.
  A dísz ci negéjüket megvédték volna.”
 • 3. Lampertné 2012. július 06. 14:48
  „Mit képzel ez a "jó madár" !”
 • 2. Istus 2012. július 06. 12:41
  „Hogy ezek mit nem mernek már ? hiába ök a kissebbség”
 • 1. tótkomlósi 2012. július 06. 12:15
  „Kolompérnak azért kisebb arc is eléglenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odaítélték a Podmaniczky-díjakat

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) idén is odaítélte a Podmaniczky-díjakat, az… Tovább olvasom