Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Mivel szórjuk a havas járdákat?

Kecskemét - Sokan még mindig nem tudják, de egy 2011-es környezetvédelmi jogszabály szerint már nem lehet sóval csúszásmentesíteni a járdákat, csak környezetbarát anyagokkal.
Mint arról korábban már részletesen is beszámoltunk, az önkormányzat korábbi határozata alapján a tulajdonos, illetve használó köteles gondoskodni az ingatlant övező közterület síkosság-mentesítéséről és a hóeltakarításról Kecskeméten. Ha az ingatlan mellett nincs járda, akkor négy méter széles terület, ha járda van kiépítve, úgy az úttest széléig terjedő terület tisztítását kell elvégezni. A közterület-felügyelet a munkák elvégzését folyamatosan ellenőrzi és a mulasztókkal szemben eljárást kezdeményez, mely lehet figyelmeztetés, feljelentés, illetve 3 ezertől 20 ezer forintig terjedő helyszínbírság.

Fontos tudnivaló még, hogy egy új környezetvédelmi jogszabály szerint már nem lehet sóval csúszásmentesíteni, csak környezetbarát anyagokkal. A tiltás a járdákra, közterületekre, parkokra vonatkozik, a közutakra nem. A nátrium klorid, vagyis a konyhasó alkalmazása tehát nem engedélyezett, helyette az útkáli, vagy a kalcium klorid használatát javasolják a szakemberek. A klasszikus sózást helyettesíti továbbá minden olyan szóróanyag, ami nem sótartalmú, pl. homok, zúzalék, fűrészpor. A só kizárólag abban az esetben használható közutakon, ha ónos eső okoz lefagyásokat.

Jogszabály tiltja a járdák sózását.
Jogszabály tiltja a járdák sózását.

A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer. Feloldódás közben intenzíven hőt termel, egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium - kálium egyensúlyát nem borítja fel. A környezetkímélő útkáli utakon, járdákon, parkolókban is megoldást nyújt a téli közlekedés biztonságának megőrzésében. A sózás sok esetben károsan hat a gyalogjárdák minőségére is. A felület károsodásával roncsolódik a beton szerkezete, ami a járda szétporlását okozza. Ezt mindenkinek célszerű elkerülni a későbbi költségek miatt

Olvasóink írták

  • 1. geza 2012. január 26. 15:05
    „Amikor a város útjai járhatatlanok az kinek a feladata és milyen következménye van?
    Amúgy vicces valamelyik reggel + 5 C-ba szórta a sót a kocsi, temető és a vasút között”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falfirkálás miatt vettek őrizetbe egy hajléktalant

Szabálysértési őrizetbe vettek Kecskeméten egy 36 éves helybéli hajléktalant, miután egy alkoholos… Tovább olvasom