Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem félünk a viperától!

Kecskemét - A magyar gyerekek többsége ugyan nem tartja szimpatikus állatnak a viperákat, de nem is fél tőlük és fontosnak tartja hazai védelmüket - derül ki abból a felmérésből, amelyet bécsi egyetemisták készítettek a rákosi vipera védelmi program munkatársaival együttműködve.
A közel 400 - fővárosi és Kecskemét környéki - 12-14 éves diák megkérdezésével készült kutatás rámutatott, hogy a mérges kígyók általános elutasítottsága ellenére a gyerekek szerint a viperák éppen olyan fontos elemei a hazai faunának, mint a közkedvelt állatfajok.

A kígyók előkelő helyet foglalnak el az ellenszenvet, félelmet keltő állatok között, ennek ellenére meglepően kevés szakirodalmi forrás áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Ezért végzett felmérést a tavalyi év első felében a bécsi Állatorvosi Egyetem négy diákja, az osztrák Vadbiológiai Kutatóintézet kutatójának irányításával, a Rákosi vipera védelmi LIFE+ program égisze alatt.

Az egyik vizsgálat során három budapesti és öt kiskunsági általános- és középiskolában, a résztvevő gyerekek egy közel 50 kérdésből álló tesztet töltöttek ki. A kérdések a siklókhoz és a mérges kígyókhoz való viszonyulásuk mellett a róluk alkotott képre, illetve ismeretanyagra vonatkoztak.

Az eredmények értékelése során kiderült, hogy a hazai gyerekek mindössze 30 százaléka elutasító a kígyókkal kapcsolatban. A Magyarországon előforduló kígyókkal már közel 70 százalékuk találkozott, sőt egynegyedük meg is fogta őket.

A rákosi vipera védelmi program fajmentő munkájáról - amelynek eredményeképpen a kígyó visszatérhet korábbi élőhelyeire is - kevesebb, mint 15 százalékuknak volt negatív véleménye, nagy többségük támogatta a kígyók visszatelepítésének gondolatát. A felmérésből kiderül, hogy minél több információval rendelkezik valaki a mérges kígyókról, annál kevésbé tartja őket félelmetesnek. A válaszadók nemének, illetve lakhelyének összevetéséből kiderült, hogy legkevésbé a Kiskunságban tanuló fiúk, leginkább a budapesti lányok tartanak tőlük.

Magyarországon jelenleg két mérges kígyó faj él: a gyakoribb és erősebb mérgű keresztes vipera, illetve az aktív védelmet igénylő, veszélytelenebb rákosi vipera, amelyből már csak mintegy 1200 él a megmaradt hazai élőhelyeken a Hanságban és a Kiskunságban (ebből 700 a Rákosi Vipera Védelmi Központ területén).

A hiedelmekkel ellentétben a viperák a legritkábban támadnak emberre, már lépteink rezgését érzékelve elmenekülnek. Évente egy-két viperamarásról van tudomásunk, az elmúlt 60 évben pedig két haláleset történt, mindkettőt a keresztes vipera marása okozta. A rákosi vipera marásával kapcsolatban nincs tudomásunk halálesetről, vagy maradandó károsodásról, a leírása óta eltelt több mint 100 évben - számolt be közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Rákosi vipera LIFE programja.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2011. március 04. 06:33
    „azta, de nagy!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy liter bor miatt szúrta hátba lakótársát

Pénteken tanúkihallgatásokkal folytatódik annak az 51 éves asszonynak a tárgyalása, aki korábban kétszer is hátba szúrta férfi lakótársát, mivel több bort vett a kelleténél. Tovább olvasom