Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nem koncertezhet a Hungarica az egykori zsinagógában

Kecskemét - Miután több társadalmi szervezet is tiltakozásának adott hangot, a szervezők végül levették műsorról az egykori kecskeméti zsinagógába meghirdetett, november 19-i Hungarica koncertet.
Mint arról korábban beszámoltunk, az egykori kecskeméti zsinagógában november 19-én a szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező Hungarica együttes adott volna koncertet. Cikkünk megjelenése után több szervezet is tiltakozást helyezett kilátásba, majd Szabad Emberek Magyarországért pártja az egyik közösségi oldalon gyertyás demonstrációt szervezett annak érdekében, hogy meghiúsítsák a www.rockheartclub.com oldalon meghirdetett rendezvényt.

A tervezett koncert híre eljutott Kecskemét rabbijához, dr. Róna Tamáshoz is. Minderről a rabbi így nyilatkozott a delmagyar.hu-nak: - Egy civil összefogás hívta fel a figyelmem arra, hogy mit terveznek az egykori zsinagóga épületében. A Hungarica zenekarról korábban hallomásból már jutottak el hozzám információk. A hír hallatán azonnal felkerestem az épületet működtető TIT igazgatóját, és a helyi hitközségünk nevében kértem tőle, ne engedjék megvalósulni ezt a koncertet. Az 1944-45-ös események után, amelyek a kecskeméti magyar zsidóság teljes kiirtását okozták, az elhunytak emlékének meggyalázása lett volna ez a koncert. Közben a MAZSIHISZ világi vezetősége kapcsolatba került a polgármester úrral. Az épületet üzemeltető TIT igazgatója, Szabics István végig úgy állt a kérésünkhöz, ahogy az elvárható, és kijelentette, amíg ő vezeti ezt az intézményt, ilyen erkölcstelen dolog nem történhet meg. Elmondta, hogy semmilyen szándékos befolyásoló tényező nem volt a koncert szervezése mögött. Bocsánatot kért a hitközségtől, ezzel részünkről az ügy itt véget ért.

A Hungarica koncertje helyett nosztalgiaestet rendeznek a régi zsinagóga épületében.
A Hungarica koncertje helyett nosztalgiaestet rendeznek a régi zsinagóga épületében.

A Szabad Emberek Magyarországért párt (SZEMA) elnökségi tagja, Garai-Édler Eszter szerint ilyen gyalázatnak nem szabadott megtörténnie: - Amikor honlapjukon olvastam a zsinagógába szervezett Hungarica koncertről, alig hittem a szememnek. A Hungarica honlapján irredenta felhívások találhatók, zeneszámaik pedig nyílt nacionalista uszítással vannak tele. Antimagyarokról, „idegenszívű kozmopolitákról", „demokratúráról" énekelnek, és a zenekar rendszeresen részt vesz különböző szélsőjobboldali kulturális rendezvényeken. Különösen visszataszítónak, és megengedhetetlen provokációnak tartottuk, hogy ennek az antiszemita felhangokat sem kerülő zenekarnak a koncertjére az egykori zsinagóga épületében kerülhet sor. A holokauszt során elpusztított több mint 1200 kecskeméti zsidó honfitársunk emlékének súlyos megcsúfolása ez. Éppen ezért kezdtünk el szervezni egy demonstrációt az épület elé, melyhez a baloldali demokraták szinte kivétel nélkül csatlakoztak, és párttagságtól függetlenül egy óriási társadalmi összefogás kerekedett. Felkerestük dr. Róna Tamást, Kecskemét rabbiját is, az ő segítségével pedig sikerült megakadályoznunk ezt a gyalázatot. A Hungarica koncert törölve lett, helyette információink szerint zártkörű rendezvény keretében egy egészem más jellegű, békés nosztalgia-est lesz.

A témával kapcsolatban az épület résztulajdonosának, a TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökét, Szabics Istvánt is sikerült megszólaltatnunk: - Előre leszögezném, a koncertet nem mi szerveztük, utólag értesültem erről az egyik kissebségi önkormányzati tagtól, illetve az önök honlapjáról. Ebben az ügyben több soron is félreértés történt, hiszen november 19-re egy nosztalgiaest volt már szervezve a kávézó részlegbe, így itt rock koncertet egyébként sem tarthattak volna. Nyilván, ha nem ütközik, akkor sem helyeseltem volna a Hungarica koncertjét, és az esemény szervezőjének figyelmét fel is hívtam arra, hogy a hely szellemével összeférhetetlen az ilyen jellegű rendezvény.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. szilléri 2010. november 22. 12:50
  „Nagy buli ez a holokauszt! Jó sokan megélnek belőle !”
 • 28. szilléri 2010. november 16. 20:32
  „Földrajzilag Ladánybene, Nagykőrös és Lakszakállas !”
 • 27. szilléri 2010. november 16. 20:29
  „Tudtommal cigány és zsidó nincs a felmenőimben,de azon kívül szlovák és lengyel és sváb tuti !”
 • 26. szilléri 2010. november 16. 20:27
  „Magyar, szlovák, lengyel és remélhetőleg némi ,,kisebbségi" beütéssel. Ezt még nem sikerült ,,forintositanom" ! ( na jó ez csak vicc )”
 • 25. Smerdis_of_Arshak 2010. november 16. 07:15
  „szilléri 2010.11.15. 21:47

  és te ki vagy? :))”
 • 24. smalltown 2010. november 16. 02:12
  „helyes!”
 • 23. szilléri 2010. november 15. 21:47
  „Ahogy mondja az írás ! Madarat tolláról .....................
  Íme a SZEMA alapítói, leszbikus, zsidó megélhetési ,,értelmiségiek" gyülekezet!
  Hát tessék ennyire komolyan venni az ,,érdek szövetséget"
  ( egyetlen melós, vagy ,,normális" értelmiségi sincs köztük)

  ,,Balázs Ilona, egyetemi hallgató, szociálpolitika
  Barát Endre, szociológus
  Contreras Enrique, mikrobiológus
  Dávid Gábor, kommunikációs szakember
  Derdák Tibor, szociológus, középiskolai igazgató
  Dés Magda, gyógypedagógus
  Gabos Erika, fordító, civil szervezet munkatársa
  Garai-Édler Eszter, kiadványszerkesztő
  Garai Róbert, színművész
  Glonczy László, tanuló
  Kalányos László, informatikus
  Kesselbauer Ábel, egyetemi hallgató
  Kovács Tímea, buddhista tanító
  Labanino Rafael, politológus
  Lázi István, szociális munkás
  Mayer Dániel, egyetemi hallgató
  Orbán Katalin, egyetemi oktató
  Orsós János, tanár
  Pintér Gábor Péter, közgazdász
  Ráduly Emil, muzeológus
  Dr. Sértő-Radics István, orvos, polgármester
  Újvári Mária, restaurátor
  Ungár Klára, közgazdász”
 • 22. szilléri 2010. november 15. 21:38
  „Amikor a zsinagóga felújításához kellett a ,,közpénz" jó volt a magyar !

  Az irredenta, nacionalista és hasonló ,,bélyegeket" meg lassan el kéne felejteni kedves Eszter !”
 • 21. kötekedő 2010. november 15. 20:55
  „<moderálva....> Azért persze egyetlen .... se emel panaszt, hogy egy hittársuk szemétraktárnak használ egy keresztény templomot Budapesten. Ja azt lehet, mert nekik mindent lehet. Ha-ha.”
 • 20. Smerdis_of_Arshak 2010. november 15. 18:46
  „most ugye vicceltek? éppen hallgatom az egyik számukat a jutúbon. először is ez fullos skinhead zene, innentől teljesen jogos a zsidók felháborodása, másodszor meg zeneileg, szellemileg nulla az egész banda, iszonyat gyenge az egész.”
 • 19. apátfalvi 2010. november 15. 18:15
  „<moderálva>

  Nem az a baja a zsidóknak, hogy magyar zenekar akar fellépni, hanem az, hogy "szélsőséges" ez a zenekar.

  (Véleményem szerint ez nem igaz, és szerintem a zsidók se hallgatták meg a munkáikat, csak valami nagyeszű beadta nekik, hogy hát ez mekkora szélsőség. 1 szó mint 100, sztem itt pusztán egy félreértésről van szó. Nem kell a Hungarica zenéjébe belelátni szélsőjobbos elemeket, a zsidók viselkedésébe pedig antimagyar érzelmeket. Ennyi.)”
 • 18. Tengri77 2010. november 15. 17:53
  „Neeeeem!! Ez neeeeeeeem rászizmuuuuuuuuuuuus!!! A rasszizmus az amit a biboldók mondanak! Ezt még nem tanultátok meg barom magyarok????”
 • 17. RézmívesGyekszon 2010. november 15. 17:37
  „http://www.ifamericansknew.org/”
 • 16. tintasbarns 2010. november 15. 17:13
  „Ez rasszizmus, hogy csak zsidók játszhatnak a zsinagógában mi ez ha nem kirekesztés.”
 • 15. achilleus 2010. november 15. 16:15
  „Ez az épület a Tudomány és Technika háza nevet viseli. Nem gondolom magam sem rasszistának, sem antiszemitának, sem egyéb ilyesminek. de a tényekhez ez is hozzátartozik, és így kiderülhet, hogy mi az a TIT, amelynek igazgatójához fordultak az érintettek (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat): Az épület hivatalos mai neve egyetlen egyszer sem szerepel sem ebben, sem a korábbi tudósításban.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tudom%C3%A1ny_%C3%A9s_Technika_H%C3%A1za_%28Kecskem%C3%A9t%29
  Tudomány és Technika Háza (Kecskemét) "(...) Jelenleg az épület konferenciaközpontként és kiállítóteremként is funkcionál, állandó kiállításként 15 Michelangelo-szobor gipsz másolata tekinthető meg az épületben. Emellett több helyi szervezet irodája is megtalálható itt. Alkalomszerűen könnyűzenei koncerteknek is otthont ad az épület."”
 • 14. keiner 2010. november 15. 16:07
  „Egy másik külföldi velemény:
  The band is especially in their home country Hungary known for their extreme nationalistic and anti-semitic point of views.
  http://www.getaddicted.org/artikel/items/video-interview-zoli-teglas-hungarica.html
  Kész provokació lenne ott játszani és külföldön nem marad volna szó nélkül.”
 • 13. RézmívesGyekszon 2010. november 15. 15:52
  „Nem is értem, miért akart egy ilyen színvonalas zenekar egy ilyen helyen koncertezni...azért annyira nem megy nekik rosszul, hogy erre kellett volna vetemedniük...remélem ők sem gondolták komolyan.”
 • 12. manstein 2010. november 15. 15:46
  „Szerintem ez a zsidók állítólagos beilleszkedettségét meg szellemi előbbvalóságát, pláne felsőbbrendűségét meglehetősen kevéssé bizonyítja. Inkább annak az ellenkezőjét...Koncertet kitiltani bárhonnan, mert Hungaricának hívják az együttest?! Akkor az Izrael-megemlékezéseket a továbbiakban verjék szét tankkal, hiszen azok másik országot reklámoznak, ahol meg leplezetlen fasizmus uralkodik, és tevőlegesen pusztítják a kisebbségeket. Ugyanezt kéne a zsid kulturális fesztivállal ennyi erővel. Nyakatekert logikával bármilyen következtetés kijöhet.

  A Hungarica meg változtassa a nevét Judaicára, kiváncsi lennék, akkor is ki mernék e tiltani őket...”
 • 11. Smerdis_of_Arshak 2010. november 15. 15:36
  „Csecs 2010.11.15. 11:30

  hja, gondolom te is szívesen hallgatnád a nagyszüleid gyilkosaival szimpatizáló együttes zenéjét a volt templomodban, ahová a nagyszüleid jártak imádkozni. ugye?”
 • 10. ferdzso 2010. november 15. 13:23
  „Bocs a Hungáriától: ... Hungarica-"együtt zenélőire" gondoltam...”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzriadó gyakorlat a Malomban

Hétfő délelőtt egy tűzriadó gyakorlat miatt néhány perces késéssel nyitnak ki az üzletek a kecskeméti Malom Központban – értesült a delmagyar.hu. Tovább olvasom