Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nyolc és fél évet kapott Zuschlag

Kecskemét - A szerdai tárgyaláson első fokon, nem jogerősen nyolc év hat hónap börtönt kapott Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő többek között több rendbeli csalás miatt. Egyedül a tizenhatodrendű vádlottat mentették fel.
Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését - a legenyhébb törvényes büntetést, két év börtönt kért a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A további vádlottakra összesen 33 év 8 hónapot szabtak ki: Katus Andrást (harmadrendű) 5 év 6 hónap, a tárgyaláson nem megjelenő Őri Andrást (negyedrendű) 4 év, Krausz Csabát (ötödrendű) 3 év, Marsovszky Balázst (hatodrendű) 2 év 4 hónap, Kullai Tamást (hetedrendű) 3 év 4 hónap, Prácsér Lászlót (kilencedrendű) vádlottat 1 év 4 hónap börtönre, valamint vagyonelkobzásra ítélte. Hárman felfüggesztett börtönt, négyen pénzbüntetést kaptak, míg a tizenhatodrendű vádlottat, Szilágyi Gabriellát felmentette a bíróság.

A 15 személy 75 millió forint állami támogatást szerzett jogosulatlanul civil szervezetek révén. Az eljárás során a bíróság csaknem kétszáz tanút hallgatott meg. Az ügyész 12 évre küldte volna börtönbe a volt szocialista politikust.

Fotó: MTI
Zuschlag János rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítélethirdetést. Fotó: MTI


Az ítélethirdetés után Fodor Endre tanácsvezető bíró mintegy négy órán keresztük ismeretette a döntés indoklását. Először arról beszélt, hogyan működött a pénzgyűjtés a fantomszervezeteken keresztül, arról, miként működtek, és jöttek létre azok annak tudatában, hogy tényleges tevékenységet nem fognak végezni. A bíró hozzátette, a szervezetek élére Zuschlag nevezett ki általa irányított embereket, akik bankszámlákat kezeltek, és megszerzett pályázati támogatásokat számoltak el, ezen keresztül törekedve rendszeres jövedelemszerzésre. Fodor ezután mintegy fél órán át a fiktív szervezetek meg nem valósult programjairól beszélt, így például táboroztatás, konferenciák.

Az ismertetés következő szakaszában a bíró hasznosnak ítélte a minisztériumi vezetők (így többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és Mesterházy Attila az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltjének - a szerk.) meghallgatását. Ezt követően a vádlottak vallomásait elemezte, amelyeket a kiszabott ítéletek súlyosságának megfelelően minősített. Kiemelte Lados István fokozott együttműködési szándékát, de hangsúlyozta, gyakran túlbuzgó állításait fokozottan meg kellett vizsgálni. Szó esett Zuschlag „taktikusságáról", aki Fodor szerint mindig csak akkor és annak megfelelően vallott, hogy korábban az alsóbbrendű vádlottak mit mondtak.

Kovács M. Gábor, Zuschlag János ügyvédje az ülés végén bejelentette, az ítélet ellen fellebbezést nyújtanak be.

Mint ismeretes, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől van előzetes letartóztatásban, amely beleszámít majd büntetésébe.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. purgator 2010. április 06. 10:43
  „"Zuschlag János rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítélethirdetést. Fotó: MTI"
  Fetrengenie kellett volna? Előre tudta az eredményt. 50-et visszafizetett, 25-ért 8 és fél. Tűntek itt el százmilliárdok felfüggesztett ítélettel. Prinz viszont nem zsidózott.”
 • 77. LukSzusz 2010. április 03. 15:39
  „Király lesz a sitten,a haverok küldik neki a finom falatokat,mivel elvitte a balhét.Uralkodő
  ók özül soknak reszketett a luka idáig.”
 • 76. szilmaril2 2010. április 01. 15:46
  „Zuschlagot 8.5 évre ítélték 75 milláért. A BKV-nál elsíbolt100 milliókért ki fog ékletfogytot kapni?”
 • 75. dühös 2010. április 01. 09:36
  „Ezt egyedül nem lett volna képes végig csinálni. A felettesei tudtak mindenről! Ne nézzenek már mindenkit hülyének. Gyurcsányéknak mellette lenne a helyük a börtönben.”
 • 74. békaügetés 2010. április 01. 09:30
  „Beáldozta az maszop ezt a szerencsétlent.Jellemző rájuk.hogy csak akkor volt barát amikor a lóvét megosztotta velük. A cellán is osztozni illene!!!!!”
 • 73. tintasbarns 2010. április 01. 08:48
  „MSZP nagy szégyene, hogy ezt a szerencsétlent bepalizták a pénzt meg eltüntették. Most ő viszi el a balhét
  a párt vezetői meg zsebre vágták a temérdek milliókat. A szerencsétlen most már nem kell a pártnak mert nagyon terhes lett de akkor jó volt amikor csalt lopott érdekükben. Ez intő lehet bárki számára ki hogyan ne legyen egyik pártnak se tagja.”
 • 72. achilleus 2010. április 01. 07:47
  „67. hozzászólás unknown 2010.03.31. 21:56
  "Talán nem véletlen a cikk mellett futó MSZP-s hirdetés: "Nagy a tét. Szavazzon az MSZP-re!" "

  Ugyanilyen áthallásos a "szabadságot féltő" szlogenjük is. Csak őszintébben ki kellene mondaniuk, a saját szabadságukat féltik. Azok pedig az arányosságra hivatkozva sokallják Zuschlag büntetését, legyenek következetesek- követeljenek súlyosabb büntetéseket - ha a nagyobbak sorra kerülnek.”
 • 71. efje 2010. április 01. 03:10
  „"Képzeljük el, mi történne, ha kimondaná, hogy Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem mondott igazat a Zuschlag-ügyben a bíróság előtt, a hamis tanúzásban való bűnösségét csak az "enyhíti", hogy ha igazat mondott volna, akkor bűncselekmény elkövetését ismerte volna be. Alsó becslésünk szerint is 3-5 százalék mínusz az MSZP-nek. Miniszterelnök-jelöltet cserélne az MSZP? Tíz nappal a választás előtt erre nincs már lehetősége. Választmányt összehívni, újból jelölni még rosszabb, mint kitartani és - ugyan teljesen hiteltelenül, de legalább formális védekezésként - politikai elfogultsággal vádolni a bíróságot. (Gyurcsány hattyúdala is ilyen szánalmas volt.)

  A holnap megválaszolandó kérdés röviden így összegezhető: Ki meri-e mondani a bíróság a hamis tanúzás nyilvánvaló tényét, és ha igen, ezt milyen formában teszi? Ki meri-e ezt mondani annak tudatában, hogy ítéletével és főleg annak indoklásával jelentősen befolyásolhatja a választások kimenetelét?
  (Gulyás Gergely - Révész Máriusz, mandiner.hu)"
  Tegye meg Fodor úr! Történelmet írna vele.”
 • 70. Logaritmus 2010. április 01. 00:40
  „69. hozzászólás flexsnake: de az ügyész is beadhat egy fellebbezést súlyosbításért. :)”
 • 69. katicaa 2010. március 31. 23:53
  „Meg érdemelték!”
 • 68. flexsnake 2010. március 31. 22:57
  „Nem fogja leülni, fellebbezést ad be, ha még nem adta be. Ki fognak szabni egy enyhébb büntetést mivel a bizonyítottság ebben az ügyben elég féllábú, majd felmentik vagy kap egy pénzbüntetést.”
 • 67. flexsnake 2010. március 31. 22:55
  „moderálva off”
 • 66. unknown 2010. március 31. 21:56
  „Azért ez kiábrándító. Holmi 75 millió forint elsíbolásáért ennyien ennyi letöltendő börtönt kaptak. Miközben ismert, hogy jogszerűen, de nem etikusan (nem büntethetően) sok ismert politikus tett zsebre milliárdokat. Talán nem véletlen a cikk mellett futó MSZP-s hirdetés: "Nagy a tét. Szavazzon az MSZP-re!" Azt gondolom, a fiatal szavazókat nem lehet az orruknál fogva vezetni, mint az időseket. Érdekes lesz az első szavazás forduló eredménye, annyi szent.”
 • 65. Mathiasking 2010. március 31. 20:49
  „Amikor letartóztatták Zuschlagot, akkor azt mondták a politikus társak és az ügyvédjei, hogy karácsonyra otthon lesz. Melyik karácsonyra?”
 • 64. szandokán 2010. március 31. 20:35
  „Igy végzi az összes szoci bűnszervezet,a választások után.”
 • 63. Miska 2010. március 31. 20:33
  „Light.”
 • 62. TrombiFrédi 2010. március 31. 20:30
  „Gazdasági bűncselekmények elkövetőit inkább anyagi büntetésre kellene ítélni, mint letöltendőre, ugyanis azzal, hogy minél hosszabb ideig közpénzen eszik-iszik és él mint Marci Hevesen, az elsumákolt pénz még nem jön vissza! Kapjon inkább 2 év fegyházat, teljes vagyon elkobzást és legalább 10 év közügyektől eltiltást!”
 • 61. szulutyka 2010. március 31. 20:26
  „moderálva”
 • 60. Logaritmus 2010. március 31. 20:20
  „"Lendvai Ildikó megfenyegette nemcsak az ellenzéki politikusokat, hanem a választópolgárokat is, mondván, rágalmazás miatt feljelentést tesz."

  Achilleus, álljunk meg egy szóra. Élni a törvényes jogoddal, hogy a rágalmazó hazugság ellen feljelentést teszel mióta "fenyegetés"? Ez kérlek szépen állampolgári önvédelmi jog, a legtörvényesebb és legtisztább eszköz a becsület védelmére.”
 • 59. Logaritmus 2010. március 31. 20:18
  „55. hozzászólás achilleus: a Zuschlag ügyben az egyik vallomás szerint fideszes képviselők is érintettek voltak, tudták mi történik, sőt ugyanezzel a módszerrel szereztek pénzt az államtól. Neveket is mondott. Nem gondolod, hogy minimum érdekes, hogy az ügyészség nem mozdult ebbe az irányba? Zuschlag bűnös, jó helyre került: börtönbe. De nem gyanús, hogy bár meglett volna a hatóság lehetősége arra, hogy más pártból is meggyanúsítson embereket, erre nem vállalkozott egy ügyész sem? A terhelő vallomás talán náluk nem elegendő? Vagy még mindig él a fideszes Polt Péter szelleme?”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuschlag-per: ma hirdetnek ítéletet

Ma hirdet ítéletet a Zuschlag János és tizenöt társa ellen 2008-ban indított büntetőperben a bíróság Kecskeméten. Tovább olvasom