Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Oscar-díjas filmmel indult a MOZAIK

Dán film, fasírt, keksz, magyar bor és svédasztal. Európa az Otthon moziba költözött. Meg egy rövid időre mi is.
A mozi előterében a „Svédasztal"-ról, és annak tartalmáról Rejtő Jenő jutott eszünkbe. „Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban." Mert ezen itt meg volt svédasztal, dán fasírt (Frikadella), dán vajas keksz (tradicionális díszdobozban) és magyar bor (a Birkás Pincészet jóvoltából). Meg kedves vendéglátás, sok-sok vendég, kiállítás a Képről-képre Animációs Műhely alkotásaiból. De ami a legfontosabb: egy Oscar-díjas dán film. Susanne Bier Egy jobb világ című alkotása, mely a Golden Gobe-ot is elnyerte, mint a legjobb idegen nyelvű film.

A megnyitó megnyitója

A moziterem megtelt vendégekkel, de a film előtt egy izgalmas kis műsort láttunk. A Vándor Vokál (Izsák Kata, Farkas Tünde, Szluka Judit) lépett színpadra, akik egy svéd, egy szlovák és egy dán balladát adtak elő. A népzene és a középkori hangzásvilág ötvözetét bemutató, különleges élmény után Csenki Csabáné, az Otthon mozi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd egy nagyszerű duett következett.

Hanne Tornoe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója (jobbra) nyitotta meg a rendezvényt.
Hanne Tornoe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója (jobbra) nyitotta meg a rendezvényt.

Hanne Tornoe a Dán Kulturális Intézet igazgatójának köszöntőjét Kiss Zsuzsanna kulturális titkár, az intézet vezetőhelyettese tolmácsolta. Megtudtuk, hogy az esti film rendezőnője még azelőtt meghívást kapott az Otthon mozi rendezvényére, hogy elnyerte az Oscar-díjat. Aztán, persze, pont azért nem tudott eljönni, mert közben hazavitte az aranyszobrocskát. És, bár szívesen jött volna Kecskemétre, most épp Los Angelesben intézi filmje premierjének ügyeit. Hanne Tornoe a rendezőről és a filmről mesélt.

A film: Egy jobb világ

A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor a fiaik barátságot kötnek. A kiskamaszokra jellemző magányosság, morális gyengeség és bánat azonban rossz irányba tereli a barátságot. Susanne Bier legújabb filmje az idilli élet szétfoszlását, valamint a megbékélés, illetve a bosszúállás közti döntés súlyát mutatja be. Nem véletlen, hogy a film munkacímei "Civilizáció", „Bosszú" és „Mennyország" voltak. Ahogyan azt az igazgatónő is elmondta, a rendező annyira reálisan ábrázol, hogy egy pillanatig se jut eszünkbe, hogy ez csak egy film.

A Vándor Vokál három balladát adott elő a megnyitón.
A Vándor Vokál három balladát adott elő a megnyitón.

Mit tartogat még az Otthon mozi

Március 22., kedd 19 óra
Headhunter
színes magyar szinkrontolmácsolású dán film
R. Rumle Hammerich

Március 23., szerda 19 óra
Éva drága (Darling) színes magyar szinkrontolmácsolású svéd film (91')
R. Johan Kling Sz. Michelle Meadows, Michael Segerström

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prostituáltakat vettek őrizetbe Kecskeméten

Őrizetbe vettek a rendőrök két prostituáltat, akik az 52-es főút mellett kínálták bájaikat az arra haladó autósoknak. Tovább olvasom