Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pókersuli: a legkedveltebb pókerjátékok - videó

Cikksorozatunk mai részében, a legnépszerűbb pókerjátékokkal ismerkedhetünk meg közelebbről.
Az utóbbi időben a pókerjáték legkedveltebb változata a Texas Hold’em lett, amelyet sokan Korda György által ismerték meg. Ebben a pókerben a játékosok két lapot kapnak, majd a licitkörök után az asztalra öt kártya kerül ki, de a hét zsugából csak ötöt lehet felhasználni a legerősebb kéz kialakításához.

Texas Hold’em I.
Ebben a játékban minden körben van két kötelező tét, egy kis és egy nagyvak, amit az előírt szabályok szerint be kell tenni. A játék folyamán négyszer van lehetőségünk licitálni. Amikor az asztalra még nem kerül ki semmi, csak az osztó által kiosztott két lapunk van, akkor hívhatunk először, ha erős lapkombinációt érzünk a kezünkben. Ha a kör befejeződött az osztó kihelyez három kártyát az asztalra, amit flopnak nevezünk. Ismét hívás következhet, ha mi érezzük magunkat a legerősebbnek, vagy blöffölni szeretnénk, és el akarnánk hitetni a többiekkel, hogy az adott helyzetben mi vagyunk a legerősebbek. A kör befejeztével, már csak egy lap kerül az asztalra, amit turn-nek neveznek, ismét következhetnek az emelések. Az utolsó kártya, ami az asztalra kerül a river. A licitkör befejeztével a bent maradt játékosok feldobják a kezükben lévő két lapot. Természetesen amennyiben nem volt hívás, vagy valaki megadta az emelést - és a legerősebb kombinációt mutató játékos viszi a kasszát.

Texas Hold’em II.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Omaha játék is. A Texas Hold’em-től abban különbözik a leginkább, hogy a játékosok itt négy lapot kapnak. Amelyből kettő lapot kötelező felhasználni - tehát nem alakíthatunk ki, úgy sort, vagy flösst, hogy csak egy lapot használunk fel a kezünkből. A parti menete ugyanúgy folyik, mint a Texas Hold’em-nél. Három különböző típusa van ennek a játéknak a fix limit omaha: meghatározott mértékű licit van minden játékban és minden licitkörben. pot limit omaha: minden játékos annyit hívhat, amennyi a kasszában van (pl. ha 1000 Ft van a kasszában, akkor 1000-t). no limit omaha: minden játékos annyit hívhat, amennyi zsetonja van – ezt a verziót kevesen játsszák, mert a korlátlan hívás miatt nagy a szerencse faktor.

A régi időkben az emberek többsége csak az ötlapos pókert játszotta. A baráti társaságok által nagyon kedvelt játék mára egy kicsit háttérbe szorult, de akadnak még olyanok, akiknek még mindig ez a változat a kedvence. Kettő vagy hat személy játszhatja 52 lapos francia kártyával, megegyezés szerint egy, vagy két dzsókerrel, illetve ezek nélkül is. Ezen pókerjáték több tucatnyi változata ismert világszerte. Ennél a típusnál, az asztalra egy kártya sem kerül kimutatásra, a kezünkben lévő öt lapból kell a legerősebb kombinációt összeszednünk, vagy kiblöffölnünk a másikat. Az osztó egyesével ad öt-öt kártyát minden résztvevőnek jobbra vagy balra haladva. Az osztást követően a játékosok felmérik esélyeiket és az alábbi lehetőségek közül választhatnak: egy, kettő vagy három lap cseréje. Akad azonban olyan hely is, ahol mind az öt kártya lecserélése lehetséges. Az osztás megkezdése előtt minden résztvevő alapdíjat helyez a kasszába (bankba). A licitálás első része a lapok kiosztása után történik. Az osztótól elsőként lapot kapó játékos nyilatkozik. Megállapodás vagy tetszés szerinti összeggel nyithat. Csak az a játékos maradhat versenyben, aki a hívott összeget megadja. A licitálás második része a lapcsere után következik. Ha a hívások véget értek, és több játékos maradt partiban, akkor a kártyák mutatása következik és a legerősebb lapkombinációval rendelkező viszi ki a kasszát. Ez a típus már csak a szűk haveri társaságok szórakozása maradt. Magyarországon a kaszinókban, vagy a pókertermekben egymás ellen már nem nagyon van lehetőség ezt a változatot játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színészbállal ünnepelt a teátrum - galéria

Szombaton este a Katona József Színházban megnyílt az idei hírös városi bálok sora. A Színészkarnevál harmadik alkalommal várta a vendégeket a teátrum épületében. Tovább olvasom