Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Rekordszámú határsértő Bács megyében

Kecskemét - Példátlanul alacsony szintre csökkent a bűncselekmények és a közúti balesetek, ugyanakkor rövid idő alatt háromszorosára növekedett a tiltott határátlépések száma 2009-ben Bács-Kiskun megyében – derült ki Dávid Károly rendőrfőkapitány szerdai évértékelő beszédéből.

A dandártábornok kiemelte, nagy előrelépést sikerült elérni a bűncselekmények számának visszaszorításában, amely a 2008-ban megindult tendenciának megfelelően jelentős csökkenést mutatott: a 2009-es érték a 2005-ös háromnegyede. Leginkább a közrend, illetve a vagyon elleni, továbbá a közlekedési bűncselekmények szorultak vissza, nőtt viszont a személy elleni erőszak aránya.

Minden negyedik bűncselekmény Kecskemét és környékén történik, de kiemelkedik Kiskunhalas és Kiskőrös térsége, szemben Baja, Kalocsa, Kiskunfélegyháza és Kunszentmiklós vonzáskörzetével. Dávid Károly hozzátette, a közterületi bűnözés visszaszorult, ami a polgárőrséggel való hatékony együttműködésnek és a térfigyelő kameráknak köszönhető.

Örömteli, hogy az elmúlt két évtizedben nem tapasztalt alacsony szintre csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma Bács-Kiskun megyében, hiszen az utóbbi években megszokott 1260-1430 közötti értéket 2009-re sikerült 1120-ra javítani. Az okok között vezető helyre került a gyorshajtás, de minden ötödik baleset hátterében az elsőbbségadás elmulasztása áll.

A dandártábornok hangsúlyozta, 2010-ben a legnagyobb feladatot a két év alatt háromszorosára növekedett illegális határátlépők számának visszaszorítása jelenti majd. A határőrök 2009-ben 36 ország 2061 állampolgárát fogták el a szerb-magyar határon. A határsértők 40 százaléka szerb, 26 százaléka afgán, 21 százaléka koszovói állampolgár volt.

A megyei rendőrfőkapitány új jelenségként értékelte, hogy a felnőtt migránsok magas számban hoztak magukkal kiskorú gyermekeket, estenként csecsemőket is. Ez különösen jellemző az afgán állampolgárokra, akik tavaly az év második felében érkeztek nagyobb számban a zöld határra, és ez a tendencia azóta is tart.

Dávid Károly a delmagyar.hu kérdésére kifejtette, a választási kampány idején fokozottan figyelnek a közterületekre, közvetlenül a voksolás előtt pedig külön csoport ügyel majd a biztonságra. A főkapitány zárásként elmondta, eddig a megyében nem volt probléma a pártok kihelyezett plakátjaival, mindössze két rongálással kapcsolatos bejelentés érkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életvidám, szeretnivaló lány volt az elhunyt cselgáncsozó

Boldog, mindig mosolygós, a tatamin azonban kőkemény és kivételes munkabírással rendelkelő lánynak ismerték egykori csapattársai az autóbalesetben elhunyt Perge Ilonát. Tovább olvasom