Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Simicskó méltatta a magyar pilóták felkészültségét

Kecskemét - Bár a Magyar Honvédség összességében nincs jó állapotban, a pilóták felkészültsége magas színvonalú, hűen tükrözik ezt a kecskeméti repülőnap bemutatói is - fogalmazott az eseményen a szaktárca parlamenti államtitkára.
Simicskó István a program délelőtti hivatalos megnyitóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: a XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a civilek is betekintést nyerjenek a Magyar Honvédség képességeibe és a katonák mindennapjaiba. Jelezte: az új kormánynak hosszabb távon is célja, a politikai ellenőrzésen túl, a klasszikus értelemben vett civil kontroll erősítése.

Az államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva méltatta a magyar pilóták felkészültségét. Hozzátette azonban, hogy "az elmúlt évek irányt tévesztett politikájának köszönhetően a magyar haderő nincs jó állapotban".

Rossz üzenetként értékelte a honvédségnél zajlott leépítéseket, a szervezeten belüli korrupciós ügyeket és bizonyos képességek hiányát. A legfontosabb teendők kapcsán pedig rámutatott: "elindítottunk egy nagyon komoly átvilágítást. Először ugyanis a fejekben kell a morális rendet megteremteni".

Szólt arról is, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a Magyar Honvédség, ezen belül a légierő megerősítését. Ennek részeként kiszámítható katonai életpályára van szükség, és fel kell építeni a tartalékos állományt, amely jelenleg mindössze 17 katonából áll. E téren fontos szerepet játszhatnak a toborzás és a katonai hivatás népszerűsítése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű kecskeméti repülőnapok és az ehhez hasonló rendezvények - vélekedett a politikus.

Simicskó István a feladatok megvalósításához rendelkezésre álló anyagi forrásokra utalva kijelentette: "nem lehet elrugaszkodni a valóságtól, de amire kell, arra lesz pénz".

A seregszemle eredetileg tervezett programját egyébként jelentősen átírta az időjárás. A légi bemutatók között akadt, amelyik elmaradt, illetve többet is a kiadott sorrendtől és időponttól eltérően kényszerültek megtartani az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi repülőnap: vasmadarak Kecskeméten

A repülőnap rangját tükrözi, hogy idén 28 meghívott országból 22 jelezte részvételi szándékát. Tovább olvasom