Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Sokan vetkőzős műfajnak képzelik a hastáncot

Kecskemét – Nem túlzás azt állítani, hogy Kecskeméti Anett, a hastánc magyar nagykövete. A fiatal lány sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenyeket. Élete a színpad, kacér mosolya pedig még a ringó csípőjénél is figyelemre méltóbb.
Amikor megérkezünk a táncstúdióba, Kecskeméti Anettet a földön ülve találjuk, éppen sminkel, hajat vasal a tükör előtt, mellette ott hever a hastánckosztüm, és a pár napja, Egyiptomban elnyert, első helyért járó Nile Group Oriental Dance Competition díj. – Még nem volt időm rendet rakni – mentegetőzik a táncos – de mint tudjuk – a színfalak mögött mindig nagy a felfordulás, a színpadon azonban minden tökéletes, főleg, ha Anett táncol. Nincs is olyan kecskeméti, aki ne találkozott volna egy-egy produkció alkalmával a mosolygós hastáncossal.

Anett 6 éves kora óta táncol: klasszikus és jazz-balett, showtánc, hip-hop, revü- és társas tánc, mind-mind olyan műfaj, amelyet kipróbált. – Mindig nagyon vékony kislány voltam, aztán elkezdtem nőiesedni, és a tánctanárom azt mondta, fogyjak le, mert kövér vagyok. Én pedig már csak dacból sem diétáztam – meséli nevetve. – A keleti kultúra mindig is vonzott, így jött az ötlet, hogy elkezdjek hastáncolni. És ez a műfaj vált az életemmé: a hastáncban tudom kifejezni önmagam a leginkább – mondja.

Hastáncolni tanultunk Kecskeméti Anettől - KÉPGALÉRIA

– A mozdulatokat, a lépéseket, a koreográfiát könnyedén meg lehet tanulni, de ahhoz, hogy igazán autentikus legyél, értened kell az arab zenét, és a dalszöveget, hogy érzelmeket is közvetíthess a közönségnek – magyarázza Anett.

A hastánc alapja a balett

Az egyiptomi – raks sharqi – műfaj alapja az orosz balett. Fontos, hogy a táncos kecses, finom és nőies legyen, ezt pedig a balettnél semmi sem veri jobban bele az emberbe. – Az oroszok ebbe nőnek bele, ők a legnagyobb ellenfelek a versenyeken, de idén sikerült mindenkit magam mögé utasítanom – büszkélkedik Anett, miközben az Egyiptomból hozott koronáját mutatja. A fiatal lánynak azonban nem ez az első fejdísze, 2010-ben elnyerte a Miss Hastánc Hungary Királynője címet is.

Hastáncolni tanultunk Kecskeméti Anettől - KÉPGALÉRIA

Tavaly áprilisban nyitotta meg saját tánciskoláját Kecskeméten, de tart tanfolyamokat Városföldön, Szegeden és a fővárosban is. Workshoppokkal pedig az egész országot járja. – Fél éven keresztül az anyukám is járt hozzám hastáncolni. Nagyon becsületesen látogatta az órákat – meséli. Akiben ott a potenciál, az akár fél év alatt is eljuthat odáig, hogy versenyeken mérettesse meg magát, persze ehhez elengedhetetlen a napi, akár több órás gyakorlás.

A hastánc magyarországi megítélése még mindig elég negatív. – Sokan képzelik azt, hogy a hastánc is vetkőzős műfaj, ez nem igaz. Gyakran hallom, hogy csak rázzák magukat, erre bárki képes. Az étteremben, ahol dolgozom, a vendégeknek lehetősége van arra, hogy kipróbálják magukat a hastáncban. Ilyenkor egy-két mozdulat után rájönnek, nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik – mondja Anett.

Hastáncolni tanultunk Kecskeméti Anettől - KÉPGALÉRIA

A különóra keretein belül mi is kipróbáltuk, a bemelegítő mozdulatokon kívül azonban, nem sok mindent tudtunk utánozni. Kénytelenek vagyunk belenyugodni, hastánc versenyt márpedig nem fogunk nyerni. De nemcsak azoknak ajánljuk a testedzés ilyen formáját, akik színpadon szeretnének szerepelni, hanem azoknak is, akik az állóképességüket szeretnék fejleszteni, ugyanis ahhoz, hogy valaki egy teljes kűrt – fél óra – végigtáncoljon, bírnia kell szusszal. Anett még a kínzástól sem retten vissza, ha valaki az óráján nem ismeri fel a 10 alapritmus egyikét, azt 5 guggolással bünteti.

Olvasóink írták

 • 2. mazsolaszolo 2011. november 27. 19:30
  „Legtöbbször nincs otthon tükör, vagy a fejben valami el van állítva, de alaposan. Életemben egyszer láttam egy igazán nőies, kecses, hajlékony, nem botsovány, de nem is hurkáshasú-derkú hastáncosnőt táncolni. És többet sem. Láttam viszont egyezer meg egy gusztustalan nagy tehenet, akinél az önkritika erősen hiányzott: minél tehenebb volt (lógó has, behízott derék, vastag combok, hurkák, ocsmány narancsbőr, mindez max. 160 cm-vel párosítva), annál inkább mutogatta magát. Hányinger. És még azt képzelte és híredette magáról, hogy NŐIES...! :(

  Tőlem vetkőzhet, de legyen benne annyi, hogy nem csak képzelje magát nőiesnek, hanem legyen is azzá. Nem kell botsoványnak lenni, de azért az anorexiás és a lottyadt tehén között van egy szép nagy sklála.

  A kedves versenyzőnek viszont gratulálok, és további sok sikert kívánok!”
 • 1. .suhym. 2011. november 27. 08:54
  „"Sokan képzelik vetkőzős műfajnak a hastáncot"

  Biztosan így van, de aki ezt így gondolja, eléggé tájékozatlan lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem tragédia lett a vasárnapi kocsikázásból - súlyos sérültek

Ketten súlyosan, egy ember pedig könnyebben megsérült, miután felborult egy lovaskocsi a Kecskeméthez közeli Jakabszálláson vasárnap délután. Tovább olvasom