Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Szávay Ági is az Ujhidy Tenisziskolában kezdte

Kecskemét – Családias légkör és gyerekzsivajtól hangos pályák fogadják a látogatót a város egyetlen tenisziskolájában. A klub vezetőjével, Ujhidy Zoltánnal beszélgettünk.
- Hogyan alakult meg az iskola?
- A megalakulás előtt is sok gyerek járt teniszezni a klubhoz, úgy gondoltam, hivatalos formát kellene adni ennek, így 12 évvel ezelőtt megalapítottam az iskolát. A név annak idején kuriózumnak számított: senkinek sem olyan tenisziskolája, amely az alapítója nevét viselte volna.

- Hány igazolt versenyzővel kezdték el a munkát?
- Az elején 5-6 gyerek, és 7-8 felnőtt versenyzővel indultunk a különböző megmérettetéseken. Az idő múlásával ez a szám szerencsére egyre inkább megnőtt. Sosem az volt a legfontosabb, hogy mennyi igazolt játékosunk van, hanem az, hogy játszanak az emberek, és látogassák a teniszpályát a sport öröméért.

- Kik a legnagyobb nevek, akik itt bontogatták a szárnyaikat?
- Az egyik Bardóczky Kornél, aki 6 évesen nálam kezdte a teniszt, sajnos, vele keveset tudtam játszani, de két-három évet ő is nálam versenyzett, illetve Szávay Ági, aki öt éven keresztül volt a tanítványom. Elmondhatom, a magyar mezőnyben a férfiaknál és a nőknél is a mostani első helyezett az én kezeim közül került ki.

Tenisz-palánták az Ujhidy Tenisziskolában.
Versenyző-palánták az Ujhidy Tenisziskolában.

- Te is kiváló játékos voltál, jelenleg edzőként segíted a teniszreménységek munkáját. Fontos, hogy egy edző rendelkezzen játékos múlttal is?
- Adódnak szituációk, amelyekbe csak akkor tudod beleképzelni magad, ha tudod, mi zajlik a játékos fejében. Ha sosem álltál pályán, akkor nem tudod átérezni a tanítványod helyzetét, hangulatát. Léteznek olyan trénerek, akik világszínvonalú teniszezőket neveltek, és sosem voltak játékosok, tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt.

- A tenisziskola a játéktudás mellett azt is tanítja versenyzőinek, hogyan kell mentálisan is felkészülni.
- Próbálunk erre is hangsúlyt fektetni. Egy-két gyerek, akinek erre szüksége van, sportpszichológushoz is jár. Van egy füzet, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok, aki komolyabban gondolja a versenyzést. Ez a füzet a folytonos megmérettetést jobbára pozitív gondolkodással, és olyan érzelmi stabilitással fűzi össze, amire az embernek az élet bármilyen területén szüksége lehet, például hogyan készülj fel egy versenyre, hogyan kezelj a teniszpályán bizonyos szituációkat.

- Nagyon szép, családias környezetben működik a klub. Eleinte is így tervezték?
- Nem terveztük, így alakult. Abból a szempontból előnyös a családok számára, hogy ha kijön a gyerek, akkor az apuka és az anyuka is itt ragad, az egész család hasznosan tudja eltölteni a szabadidejét: lehet nézelődni a pályán, beszélgetni az ismerősökkel. A családias légkör kialakítása pozitív képet fest a tenisziskoláról.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry Potter: Könnyek és nevetés, a drámai vég

Ahol csak vetítik, rekordokat dönt a Harry Potter sorozat utolsó filmes darabja. Tovább olvasom