Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szerdától Tavaszi Fesztivál Kecskeméten

A színes, minden korosztályt megszólító programok közül sok ingyenes lesz, és a támogatásoknak köszönhetően a belépőjegyek árát is alacsony szinten sikerült tartani.
17 helyszínen, 20 nap alatt közel 100 rendezvénnyel, több mint 45 millió forintos összköltségvetéssel kerül sor március 14. és április 2. között a XXVII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál eseményeire.

A színes, minden korosztályt megszólító programok közül sok ingyenes lesz, és a támogatásoknak köszönhetően a belépőjegyek árát is alacsony szinten sikerült tartani - így a rendezvények széles közönség számára lesznek elérhetőek.

- A Kecskeméti Tavaszi Fesztivállal megnyílik a fesztiválok egész éven át tartó sorozata, és Kecskemét ragaszkodott ahhoz, hogy a válságos időkben is meg tudjuk tartani a fesztiválsorozat értékeit. Mindenképpen sikerként könyveljük el, hogy olyan időkben, amikor Szegeden például anyagi okok miatt, elmarad az idei tavaszi fesztivál, Kecskemét meg tudja rendezni; s mindez a kultúra melletti elkötelezettségünket mutatja. – mondta el bevezetőjében dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Mák Kornél alpolgármester ugyancsak az önkormányzat kulturális értékek megőrzése és ápolása mellett tett hitet; majd a XXVII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál rendezvényeit Bak Lajos és dr. Csabai Lili, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatói; továbbá a részt vevő társintézmények képviselői mutatták be.

Idén március 14.-től április 2.-ig várják a kiállítások, a komolyzenei hangversenyek, a színházi és irodalmi rendezvények, a gyermek-és ifjúsági programok, a jazz, a világzene, a könnyűzene, a tánc és a mozi szerelmeseit Kecskeméten. A fesztivál kiemelt zenei évfordulója, Kodály Zoltán halálának 45. évfordulója, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva alaptémája: „A Duna".

A programsorozat Gyémánt László festőművész és Báron László életmű kiállításával veszi kezdetét. A Művészeti Műhelyek Galériájában Benes József Alakváltozások című kiállítása várja a látogatókat. A 60 éves Kecskeméti Díszítőművész Szakkör is bemutatkozik a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Az X csoport fiatal képzőművészeinek tematikus, nyitott műhelye, kiállítása hozza közelebb az alkotás folyamatát az érdeklődőkhöz. Nagy feladatra vállalkozott a Bozsó Gyűjtemény: egy érdekes kiállítás keretében lemérik hány méter a Duna Kecskeméten...

A komolyzene iránt érdeklődőket a következő programokkal kényezteti el az idei fesztivál: a kecskeméti születésű, Dániában élő Krisztina Vas Nörbaek orgonaművész koncertje, az Ars Nova Énekegyüttes zenés sétája, Kocsár Miklós fuvola műveinek bemutatója, a Cantus Nobilis Vásárhelyi Zoltán Kossuth-díjas karnagy emlékére rendezett koncertje. A Kodály Intézetben a gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják zenei tehetségüket magánének és zongorafoglalkozásokon az intézet művésztanáraival. A fesztivál záró koncertjén a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral Boldoczki Gábor nemzetközi hírű trombitaművész lép színpadra.

Kiemelt fesztivál idén is a fesztiválban március 26.-31. között az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő III. Színtár - vagyis a Színművészeti Egyetemek Találkozója a Katona József Színház Ruszt József Stúdió Színházában. Ennek keretében az ország ifjú tehetségei mutatkozhatnak be a helyi színházbarátok és az országos szakmai közönség előtt.

A táncművészetet ezúttal a Coincidance Kortárs Ír Tánctársulat képviseli Szentivánéji álom című előadásával, ahol az ír sztepp Európa bajnokainak és a moderntánc nagyjainak lélegzetelállító produkciója minden korosztály számára kiváló kikapcsolódást jelenthet. A néptánc sem maradhat ki: a Kecskemét Táncegyüttes új műsorát mutatja be, ahol az Alba Regia Táncegyüttest is vendégül látja.


A Ghymes gyermek és felnőtt koncertjeivel hozza közelebb a népzenét a közönségnek. A gyermekek és az ifjúság számára amúgy is számos érdekes programot kínál a Tavaszi Fesztivál. A Ciróka Bábszínházban Vitéz László, Radka Urbanova cseh játéktervező-képzőművész kiállítása, Okker és Türkiz, valamint a Mesék a Tejúton túlról című előadások várják a családokat. A Katona József Könyvtárban és Kecskemét környékén Kalandárium címmel irodalmi kalandozásra indulnak a gyerekekkel, melyet a Zabszalma együttes koncertje kísér. A 6. Kecskemét Fringe-en immár hagyományosan fiatal alkotó művészek mutatkoznak be a közönségnek.

A jazzkedvelőknek idén is lesz Bohém Fesztivál, melynek mottója: Boggie-Woogie Nights. A könnyűzenét Szentpéteri Csilla képviseli, akinek Szirtes Edina Mókus lesz a vendége. A Világzenei Együttlét immár hatodik éve fonja össze a különböző stílusok és népcsoportok zenei elemeit. Idén a fénnyel festett falak között török és magyar dallamok fonódnak egymásba marokkói ritmusokra. Kecskemét Megyei Jogú Város és Debrecen Megyei Jogú Város hosszú távú kulturális együttműködésének egyik gyümölcse a 25 éves debreceni PG Csoport koncertje, melyre a szövegcentrikus, rockos zenei irány a jellemző.

Információt a fesztiválra kiadott programfüzetből, továbbá honlapunk mellett a www.efmk.hu oldalról szerezhetnek az érdeklődők. Jegyvásárlásra a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban (6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 1. 76/503-880,) vagy az előadás előtt a helyszíneken van mód.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béka is lesz végre a Békás szökőkútban?

A Belvárosi Részönkormányzat egy víztisztító berendezés üzembeállításával halakat és békákat telepítene a központban található Békás szökőkútba. Tovább olvasom