Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szombaton kezdődik a nemzetközi gyermektalálkozó Kecskeméten

Kecskemét - Huszonnégy országból közel 2000 fiatal érkezik Kecskemétre a szombaton kezdődő XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozóra.
A kilenc napig tartó ünnepségsorozat alatt a gyerekek birtokba veszik a város főterét, de a város kulcsának átvételével képletesen az egész várost - hangoztatta Farkas Gábor, a Csiperó Fesztiválként ismertté vált esemény főszervezője, az Európa Jövője Egyesület elnöke Zombor Gábor polgármesterrel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A találkozó fővédnökei Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

Zombor Gábor hangsúlyozta: a találkozó Kecskemét kiemelten fontos rendezvénye, melyre a város minden lakója büszke.

A polgármester elmondta, hogy a város évente 35 millió forinttal támogatja a rendezvényt, mely ebben az évben a legnagyobb összegű támogatássá vált, mert a központi források jelentősen csökkentek.

Kitért arra, hogy a határom túli magyar településekről több mint négyszáz gyerek érkezik, közöttük csángó gyerekek is, akikért külön buszt küldenek, mert csak így tudnak részt venni a találkozón.

A találkozó már hosszabb ideje nemcsak európai gyerekek találkozója, mert Ázsiából és Ausztráliából is érkezik csoport.

A gyerekeket családoknál helyezik el, amit a vendéggyermekek szülei egy év múlva viszonoznak. Ezeket az utazásokat is az egyesület koordinálja. Minden második évben rendezik Kecskeméten a gyermektalálkozót, a közbenső években pedig a mostani vendéglátók gyermekei utaznak külföldre.

Farkas Gábor hangsúlyozta: közel ötszáz önkéntes segíti a találkozó idején a csoportok kalauzolását, a tolmácsolást. Kecskemét térítésmentesen biztosítja a főterét teljes infrastruktúrával, színpaddal, világítással. Az egyesület elnöke szerint a találkozó költségvetése meghaladja a 70 millió forintot, de ennek közel harmadát az önkéntesek segítsége fedezi, a többit a város, a különböző cégek és magánszemélyek adománya biztosítja.

A főtéri színpadon minden este más nép zenéjéből hallgatnak ízelítőt a gyermekek és az érdeklődő vendégek. Minden program ingyenesen tekinthető meg. A találkozó zárónapján Rúzsa Magdi ad koncertet, aki 1991-ben az első kecskeméti gyermektalálkozón mint vendég vett részt, a határon túli Kishegyesről érkezett csoport tagjaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelzőlámpás csomópont épül Kecskeméten

Pályázatot írtak ki Kecskeméten az 52. számú főút és a Botond utca kereszteződésének lámpás csomóponttá alakításása. Tovább olvasom