Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Szombaton tartják a dunai távúszást Kalocsánál

A kitűzött időpontnál egy héttel korábban, július 16-án, szombaton rendezik meg az idei Daróczy-virtusúszást. A dunai távúszóprogram, amelyet tizedszer tartanak meg, arra hívatott, hogy hirdesse: a paksi atomerőmű hűtővize tiszta, a folyó alkalmas az úszásra.
Gyulai János, a program szervezője az MTI-nek elmondta, hogy eredetileg július 23-ára hirdették meg a Daróczy-virtust, de a Balaton-, illetve az Öbölátúszást átütemezték erre az időpontra, és emiatt többen kérték, hogy módosítsák a dunai távúszás dátumát.

A mezőny Paksról, az Árvíz utca felett lévő csónakleeresztőtől indul 11 órakor, nevezni 9 és 10 óra között lehet ugyanitt. Hajózási tilalom, illetve a vízirendőrség biztosítása mellett átúsznak a folyón, majd a túlsó part közelében folytatják útjukat Kalocsáig, az úgy nevezett meszesi partszakaszig.

A táv 15 kilométer, amit két és fél-három óra alatt tesznek meg. Gyulai János hangsúlyozta, hogy a folyó sodrása elég nagy, ezért körültekintően kell úszni, lehetőleg csoportban vagy párban. Az úszókat csónakokkal, hajókkal követik, a kísérők sorában orvos és búvár is lesz a biztonság érdekében. A program eddigi történetében nem volt még baleset.

A Daróczy-virtusúszáson máig nyolcszázan vettek részt, legtöbben 2010-ben, akkor több mint százhatvanan neveztek. Valamivel több mint féltucatnyian minden alkalommal teljesítették a próbatételt. A szervezők abban bíznak, hogy ezúttal a kétszázat is meghaladja az úszók száma. Az engedély ötszáz főre szól.

A folyóvízi úszás a sebesség élményét adja. Percenként akár száz métert lehet úszni, ami főleg partközelben okoz nagy élményt - ecsetelte a dunai távúszás szépségeit a szervező.

Az időjárás várhatóan sem okoz gondot, az előrejelzések szerint napos, meleg idő lesz, csupán délutánra várható zivatar. A Duna vize is alkalmas, a medertelítettség 25 százalékos, a vízhőfok pedig már a hét első napjaiban meghaladta a 24 Celsius fokot.

A szervező tudomása szerint a program kuriózumnak számít, ilyen széles, erős sodrású folyóban máshol nem rendeznek nyíltvízi távúszást, és amúgy tilos átúszni a Dunát. A paksi esemény emellett a tömegsport-rendezvénysorozat 4 pont értékű úszópróbája.

A Daróczy-virtusúszást 2002-ben rendezték először azzal a céllal, hogy ily módon jelezzék, a Duna ott is alkalmas úszásra, sportolásra, ahol a paksi atomerőmű hűtővize visszakerül a folyóba. Elnevezése egy 1886-os eseményhez köthető: két paksi gróf, Daróczy István és Zsigmond az uszódi csárdáig úszott el Pakstól. Teljesítményüknek nagy visszhangja volt a korabeli sajtóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíznak a KTE győzelmében a kecskemétiek

Csütörtök este történelme első nemzetközi mérkőzését játssza a KTE labdarúgócsapata. Kíváncsiak voltunk, a kecskemétiek miként látják az esélyeket az izgalmasnak ígérkező meccs előtt. Tovább olvasom