Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Szuperbringa tanfolyam a kecskeméti iskolákban

Kecskemét - A „Szuperbringa" program keretében az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói a kerékpározás szabályaival, a jármű technikai kezelésével is megismerkedhetnek.
Magyarország új középtávú Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramjának megfelelően 2011-ben a Rendőrség kiemelt figyelmet kíván fordítani a kerékpárosok közlekedésbiztonságára. Ennek egyik eleme az ORFK-Oszágos Balesetmegelőzési Bizottság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság „SZUPERBRINGA" programja, amelyhez a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott.

Annak érdekében, hogy a kerékpár valóban szabadságot és boldogságot jelentsen, figyelmet kell fordítani az előkészületekre, melyben nagy segítséget jelenthet a „SZUPERBRINGA KALAUZ". A hasznos tudnivalókat tartalmazó kiadvány 2011. május elejétől kezdődően az iskolarendőrök közreműködésével jutott el az „Iskola rendőre" programban résztvevő valamennyi általános iskolába.

Az iskolarendőrök az illetékes megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőség szakembereivel közösen az oktatási intézményekben vizsgálják át a gyermekek kerékpárjait, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, azaz alkalmasak-e a biztonságos közlekedésre. A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltaknak szerint a kerékpárnak rendelkezni kell:
- könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel;
- két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel;
- hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet;
- egy darab előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával;
- egy darab hátra piros fényt adó lámpával;
- hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizmával;
- legalább az első keréken minimum 1 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel

Amennyiben az ellenőrzés során a kerékpár az előírásoknak (megfelel, akkor a kerékpár vázára egy „SZUPERBRINGA IGAZOLÁST" (műszaki matricát) kell felragasztani, amely 2012. december 31-ig érvényes. Annak a gyermeknek, akinek kerékpárja nem felel meg a műszaki előírásoknak, a szülőnek szóló tájékoztató levelet adnak át a szakemberek.

A „Szuperbringa" program keretében az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói a kerékpározás szabályaival, a jármű technikai kezelésével is megismerkedhetnek. Az ingyenes tanfolyam célja, hogy az arra jelentkező tanulók a felkészítés során kellő mértékben elsajátítsák az önálló, szabályos, biztonságos és kultúrált kerékpáros közlekedéshez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket. A felkészítés egy elméleti és egy gyakorlati vizsgával zárul. A sikeres kerékpáros vizsga, illetve a „KERÉKPÁROS IGAZOLVÁNY" megszerzésének feltétele az önkéntes tanfolyam elvégzése, valamint az elméleti és a gyakorlati vizsgán legalább 80%-os teljesítmény elérése.

A tananyag elsajátítására és a vizsga letételére egy tanév áll rendelkezésre. A felkészítést első sorban pedagógus-szakreferensek végzik az iskolarendőr, illetve a közlekedési felügyelőség munkatársának közreműködésével.

A „Szuperbringa program keretében Kecskeméten az alábbi táblázat szerint kerül sor az ellenőrzésekre:

Ellenőrzés ideje Iskola neve Iskola címe
2011. 06. 14. 09.30 óra Kodály Zoltán Ének-zenei Ált. Iskola Kecskemét, Dózsa Gy. út 3.
2011. 06. 14. 10.00 óra Béke téri Ált. Iskola Kecskemét, Boldogasszony tér 7.
2011. 06. 15. 11.30 óra Lánchíd utcai Ált. Iskola Kecskemét, Lánchíd u. 18.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas biciklis bukott a mellékúton

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba azt a 79 éves férfit, aki hétfőn reggel elesett… Tovább olvasom