Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Tárlattal emlékeznek a száz évvel ezelőtti földrengésre

A magyar történelemben feljegyzett egyik legnagyobb földrengés századik évfordulójára emlékeztet, és a korabeli Kecskemétet idézi meg az a rendhagyó időszaki kiállítás, mely pénteken nyílt meg a Cifrapalota dísztermében.
A Száz éve történt, avagy a földrengés éve Kecskeméten címet viselő tárlaton a 1911. július 8-i földrengést fotók, cikkek és dokumentumok tömege eleveníti fel az érdeklődők számára. Mindezekkel azonban nem csupán a természeti csapás napját, hanem az akkoriban dinamikusan fejlődő alföldi település életét is igyekeznek bemutatni - mondta Székelyné Kőrösi Ilona, a kiállítás szervezője, a Katona József Múzeum történész-főmuzeológusa az MTI-nek.

Hozzátette: a tárlaton ennek megfelelően helyet kapott korabeli szőnyeg, ebédlőbútor, varrógép, gramofon és számos egyéb tárgy, illetve használati eszköz is.

A törzsanyag alapvetően a múzeumból és a levéltárból származik, ám a református egyház és magánemberek is hozzájárultak a gyűjtemény teljesebbé tételéhez - emelte ki a szervező, jelezve, hogy a korábban közzétett felhívásuk a megnyitó után sem veszített aktualitásából, azaz továbbra is várják mindazok jelentkezését, akik a kecskeméti földrengéshez, illetve a város száz évvel ezelőtti életéhez kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat őriznek.

Az ezután beérkező anyagból később megújítják majd a 2011. október 30-ig nyitva tartó tárlatot.

A kiállítás témájául szolgáló földrengésről szólva hangsúlyozta: azt mindmáig a magyar történelem három legsúlyosabb földmozgása között tartják számon. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Richter-skála szerint 5,6-os erősségű rengések egy szombati nap éjjelén rázták meg a várost. A katasztrófa így halálos áldozatokat nem követelt, ám sokan megsérültek és az épületekben - lakóingatlanokban éppúgy, mint közintézményekben - is komoly károk keletkeztek.

A földmozgás epicentruma Kecskemét nyugati határában volt, de azt Hódmezővásárhelytől Szabadkán át egészen Bécsig érezni lehetett. Az újjáépítés másfél-két éven át, példás összefogással zajlott, ám alighogy befejeződött, kitört az I. világháború, hosszú időre véget vetve Kecskemét korábbi "aranykorának".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz külföldit szállított a bajai embercsempész

Lebukott egy 28 éves bajai férfi, miután egy szombati igazoltatás közben tíz határsértő külföldit… Tovább olvasom