Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Terrorizmus gyanújával keresett férfit fogtak Bács-Kiskunban

Kecskemét - Terrorizmus gyanújával keresett férfit fogtak Bács-Kiskunban, a Bácska Bevetési Osztály segítségével kísérték a Fővárosi bíróság elé - tudta meg a delmagyar.hu Nyikos Tamástól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.
Még augusztus 21-én, pénteken, Tompa közúti határátkelőhely bejáratánál, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség járőrei ellenőriztek egy férfit, aki se a személyazonosságát, se magyarországi tartózkodásának jogszerűségét nem tudta igazolni.

A férfi okmányokkal sem rendelkezett, azt állította, hogy francia állampolgár, de ezt sem tudta igazolni. Meghallgatásakor azzal a történettel állt elő, hogy kürülbelül egy hónappal korábban, júliusban hagyta el lakóhelyét, a franciaországi Rennes városát és barátaihoz utazott Belgiumba nyaralni.

Elmondása szerint az utazása során nála volt az érvényes francia magánútlevele is. 2009. augusztus 19-én indult el Brüsszelből vonattal, azzal a céllal, hogy Budapesten keresztül Görögországba utazzon, és ott folytassa a nyaralását. Belgiumból Németországon és Ausztrián keresztül érkezett Budapestre.

A Keleti pályaudvaron vette észre, hogy az útlevelét és a biztosítási kártyáját, valamint a pénze egy részét elvesztette. Kitért arra is, hogy ezt követően felkereste Budapesten Franciaország Nagykövetségét, de az, - ahogy fogalmazott: zárva volt.

Az ismeretlen személyazonosságú férfi tökéletesen beszélt franciául és angolul is, a francia hatóságok a magyar rendőrség megkeresésésére azt a választ adták, hogy az adatok alapján – amelyeket maga a férfi adott meg – nem szerepel ilyen személy a rendőrségi adatbázisukban.

A Francia Nagykövetség megerősítette, hogy a kérdéses férfi nagy valószínűséggel nem azonos a francia nyilvántartásban szereplő személlyel. Megküldték a hasonló adatokkal azonosított férfi fotóját is, ami alapján nyilvánvaló volt a magyar rendőrök számára, hogy a két személy nem azonos.

Az ekkor már őrizetben lévő férfi által mondott személyes adatok és a Nagykövetség által megküldött adatok, több ponton is eltértek. Ilyen volt például a lakcím, amelyről kiderült, hogy az Franciaországban nem is létezik, a születési dátum, amiben két nap eltérés is volt, több eltérés mellett.

A hatóságok kitartását tükrözi, hogy még egy belga egyetemet is megkerestek, ahol a férfi elmondása szerint tanult, de a kapott adatok sehogy se stimmeltek. A francia férfi a Kiskunhalasi Városi Bíróság előtt történt meghallgatása során arról érdeklődött az őrizet hosszabbításáról döntő bírónőtől, hogy meddig maradhat Magyarországon, mert nem szeretne francia börtönbe kerülni, ugyanis őt keresik.

Az elszólás alapján új irányt vett az azonosítás, melynek eredményeként augusztus 29-re, a francia hatóságok pontosan azonosították a MOOG JULIEN nevű, francia férfit, aki ellen 2009. október 2-án a francia hatóság nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, terrorizmus gyanúja miatt. A férfit a Bácska Bevetési Osztály segítségével kísérték a Fővárosi bíróság elé.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. október 26. 21:53
    „lélegzet visszafojtva olvastam a cikket az utolsó mondatig, hogy csak nem?
    De hát nem. Nem a nubervan akadt horogra, hanem egy pitiáner nonejm terrorista, akiről azt sem lehet tudni, hogy kiket terrorizált. Azért ez is valami, mert ki tudja miben sántikált itt nálunk.
    Lehet hogy a numbervant jött meglátogatni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autófeltörés: molbit, fényképezőt, készpénzt vittek

Kecskemét - Az egyik kecskeméti áruház parkolójában vasárnap este feltörtek egy kocsit, a… Tovább olvasom